Solomon Marcus ?

 

 

Rândurile care urmează sunt scrise la supărare, ca să nu zic la mânie! Tocmai am aflat că distinsul academician care a fost Solomon Marcus, punându-și la contribuție înaltul prestigiu, a blocat accesul printre nemuritori, refuzând să-i fie coleg de aulă, unui profesor universitar deosebit de meritoriu, pe motiv că acesta „este anti-semit”! Anti-semit ați spus, domnule academician?! Ce rău îmi pare că abia acum am aflat de această grosolănie a marelui matematician, acum, când nu mai trăiește să-l pot interpela după toate regulile duelului de idei!

Cunosc bine prestația științifică și cetățenească a domnului aspirant la nemurire. Nu-i dau numele! Nu mi-ar îngădui să fac caz de pățania sa. Din rușine pentru rușinea celuilat. În cazul de față rușinea lui Solomon Marcus. Sigur nu este anti-semit domnul petent la fotoliul academic binemeritat, iar și mai sigur este că un singur cuvînt este capabil și suficient pentru a-l caracteriza: este naționalist! Și punctum!…

Am citit sute de pagini din cele, câteva mii, publicate de savantul „anti-semit”! Nici vorbă de anti-semitism, tovarăși! Drept este că, asumându-și rolul de comentator al realității românești, al derivei din societatea românească, nu putea să nu comenteze rolul distructiv, destructurant al kominterniștilor de dinainte sau de după 1990, în frunte cu Silviu Brucan și Petre Roman!… Ești anti-semit dacă ești anti-kominternist? Oare asta a fost în capul regretatului Solomon Marcus?

Pe mulți i-am auzit că Solomon Marcus este un exemplu de cum un evreu poate fi naționalst român! Un exemplu de naționalist român valabil nu doar pentru alți evrei, ci și pentru foarte mulți români, corigenți la acest capitol – atașamentul la valorile românești! Solomon Marcus a avut acest atașament!… O știu de mult! De aceea mă mir acum să aflu că s-a putut juca cu acuzația de anti-semitism, folosind eticheta de anti-semit ca acuzație, precum ultimul kominternist! Căci, după părerea mea cel puțin, a aduce cuiva acuzația de anti-semitism este o practică specific KGBistă, dar și a evreilor de proastă calitate. A fost Solomon un evreu de proastă calitate? Un kaghebist, așa cum au mai fost mulți evrei?!…

Nu mai departe un frate al lui Solomon Marcus s-a ilustrat imediat după război ca un gazetar de cea mai joasă duzină, de un anti-românism pe cât de „feroce”, pe atât de stupid, de-a dreptul desgustător: Marius Mircu, pe numele său! Cu articole și broșuri penibil de vulgare și de mincinoase! A emigrat în Israel și acolo se pare că i-a venit mintea la cap și n-a mai continuat să presteze în cele mai active rânduri ale anti-românismului iudaic. Ba dimpotrivă, se pare, după citatele puse în circulație de Teșu Solomovici. L-am citat și eu pe Marius Mircu căci oferea argumente pentru a susține ideea că suferințele evreilor pe vremea lui Antonescu nu pot fi numite genocid sau holocaust! Textele scrise în Israel de fratele lui Solomon Marcus pe acest subiect sunt extrem de lămuritoare! Cumva Solomon Marcus l-a ajutat pe fratele său să-și regăsească demnitatea de gazetar și de evreu?!

Ce să mai zic de fratele cel mic – dacă nu mă înșel, al aceluiași Solomon Marcus! Se numea Marcel Marcian. Frații Marcus, Mircu, Marcian!… Cine știe ce joc de litere va fi fiind disimulat în numele de familie pe care și l-au luat fiecare dintre cei trei frați!
Marcel Marcian m-a onorat cu prietenia sa. O prietenie pătimașă, aș numi-o! Binișor mai în vârstă decât subsemnatul, Marcel Marcian descoperise niște temeiuri trecute cu vederea de alții, pentru a afirma și demonstra excelența românilor, a literaturii și a limbii române! Domnule profesor, mi-a zis odată, numai în limba română s-a spus „aud materia plâmgând”!… Și multe altele!
Avea MARCEL MARCIAN un mod frenetic de a-și expune ideile, se vedea că nu erau mulți cei care-i dădeau atenție! Eu am fost unul dintre acei puțini care a petrecut ore în șir ascultându-i teoriile protocroniste și l-am simțit aproapele meu ca naționaliști ce eram amândoi! Nu mai știu ce s-a întâmplat cu „opera” sa. La mine au rămas câteva manuscrise… Nu am mai dat peste ele cam de multișor! Când s-o fi prăpădit autorul? Am aflat că era frate cu Solomon Marcus târziu de tot. Prea târziu… Mă înșel oare sau Solomon Marcus chiar ascundea că are un frate ca MARCEL MARCIAN. Nu numai evreu, dar și protocronist!…

Mă întorc la Solomon Marcus. A devenit brusc celebru scriind „Poetica matematică”, tradusă în nu știu câte limbi. La un conclav universitar, văzându-l pe Alexandru Graur pronunțându-se rezervat asupra cărții, am prins curaj și m-am arătat de-a dreptul sceptic! Se pare că i s-a spus lui Solomon Marcus!… De ce sceptic?! Pentru că, am zis eu, formulele propuse de autor nu te ajută să demonstrezi (matematic!) care text este sau nu poetic? Care poezie chiar este poezie și care nu! Pe ideea că matematica poate descrie orice, dar numai sub aspect cantitativ, iar nu calități, valori! Nu m-am eschivat, în tovărășii mai puțin academice să zic și vorba cea mare: impostură! Făcătură! Izmeneală!… Greșeam, desigur! Nu se cuvenea să fiu așa de aspru cu soțul unei colege, Paula Diaconescu. O bună colegă și profesoară!

Toate astea poate că nici nu le-aș fi ținut minte dacă nu se întâmpla ca, la singura mea întâlnire cu vestita Nina Cassian, în casă la Ion Drăgănoiu, să asist la o discuție, pe la penultimul pahar de vodcă al poetesei, despre niște alegeri la Uniunea Scriitorilor. Fuseseră de curând sau urmau să se țină!… Bănuind că vorbește într-o adunare de tovarăși de idei, că sunt și eu din gașcă, Nina Cassian a scăpat porumbelul: noroc cu academicianul matematician care susține gașca Ninei Cassian, gașca kominternistă cum i se va zice mai târziu. Academicianul matematician îi învățase cum să șmecherească alegerile de la Uniunea Scriitorilor, fără să le falsifice propriu zis, dar reușind prin formula de vot să înlăture persoanele pe care nu le vor în conducerea Uniunii! Nu mai țin minte ce anume m-a făcut atunci să deduc că academicianul matematician ar fi Solomon Marcus! M-oi fi înșelat, dar formula este valabilă! Matematic valabilă și aparent pe deplin democratică!

Așadar, Solomon Marcus a susținut gașca kominternistă de la Uniunea Scriitorilor? Dacă m-am îndoit pănâ mai ieri, acum, când am aflat că a invocat la nivel academic motivul stupid al anti-semitismului, antisemitism dedus din poziția naționalistă a unui cărturar, nu mă mai îndoiesc: Solomon Marcus a fraternizat cu evreii kominterniști! Dacă n-a fost kominternist, s-a purtat ca un kominternist, gândea ca unul de-al lor! E grav? De ce să fie grav?!…

Insist pe „acuzația” de antisemitism. În 1964 la cursul de lingvistică generală pe care îl ținea la anul V, Alexandru Graur a ținut să corecteze o construcție sintactică – un calc franțuzesc mi se pare – afirmând că acea construcție a apărut în presa evreiască de limbă română. Și a continuat cu observația senină, calmă, academică, că au fost foarte mulți ziariști evrei care aveau cunoștințe aproximative de limbă română… Că au contribuit și ei la stricarea limbii române specifică presei, jurnalisticii. Firește, alături de ziariști autohtoni get-beget. Mă întreb acum, după 50 de ani, de ce nu mi-a trecut prin cap că Alexandru Graur, făcând asemenea aprecieri, era un nenorocit de …anti-semit!

Dacă aș repeta eu, acum, ideea lui Graur, cum că printre stricătorii de limbă românească ar trebui numărați și evreii interbelici care se apucau de ziaristică înainte de a învăța bine românește, aș scăpa necatalogat ca anti-semit?! Iar dacă aș spune că ziariștii de azi nu știu bine românește, inclusiv cei care se ocupă de semnalarea greșelilor de limbă, asta ar însemna că sunt anti-român?!…

Credeam că joaca abuzivă cu acuzația de anti-semitism este apanajul salvator al evreilor fără argumente, fără idei, al evreilor loviți de mediocritate! Cum să mă împac cu informația primită despre Solomon Marcus?!…

Mă opresc aici, subiectul ar merita un comentariu mai amplu. Și care este subiectul? Mirarea mea decepționată că un ditamai academicianul ca Solomon Marcus se poate coborî până la invocarea unui argument atât de jalnic: a fi sau nu antisemit!… După care formulă matematică putea Solomon Marcus să stabilească cine este sau nu anti-semit?!

Păcat, nu atât pentru Solomon Marcus cât pentru mulțimea celor care îl iubesc și-l admiră. Au motive s-o facă mai departe. Cum grano salis, însă! Apelând la formula măsurii!

ion coja