Graiul aromânesc confirmă și corectează Evangheliile
Comentariu de pe site semnat de colegul nostru SURENA

surena
*
Acesta este un articol magistral, și ii mulțumesc d-lui profesor ca l-a republicat, din mai multe considerente:
1) demitizare a dușmanilor creștinismului care s-au îndoit de exactitatea evanghelilor,
2)de reparare a imaginii soldaților romani și a gestului lor. Oare cine s-a gândit la ei ca la niște oameni, martori la un eveniment deosebit și care înțelegeau ca răstignitul este victima evreilor? Vinovații fără vina cer să li se facă lumină…
3) de reconstituire a unui eveniment tragic în care adevărații vinovați s-au ascuns și se ascund dând vina pe romani,
4) de demonstratio a legăturii aromânei, sora mai mare a limbii romane cu latina
5) de credință autentica ortodoxă pentru că-ți trebuie multă credință să lupți, nu numai împotriva unui curent antice stins, ci și împotriva creștinilor care au preluat în mentalul colectiv imaginea brutala a soldaților care oferă oțet într-un act de sadism și nu din compasiune.
Abia cu aceasta decriptare a gestului cu oțetul putem înțelege cu adevărat gestul centrionului, gestul lui Pilat, gestul de a găsi pe cineva care să-l ajute pe Iisus la caratul crucii care toate au fost văzute la nivel fie simbolic, fie nereal.In mentalul colectiv s-a strecurat mitul ca romanii au fost excesiv de violenți iar evanghelile ii prezintă în mod eronat și nerealist pentru a da bine. Dar dacă asta a fost realitatea? Aflam din date istorice ca Pilat a retras semnele și imaginile Împăratului din Templu pentru a nu-i ofensa pe evrei, recurgând la același politica ca și înaintașii lui. Tot din scrierile istorice aflam ca romanii nu intrau în Templu, ca evreii aveau o politie și un tribunal Sinedriul care l-a condamnat la moarte pe Iisus oficial pentru ca neoficial, conform evanghelilor încercasera să – l lapideze.
Acum poate înțelegem ca distrugerea Templului de romani nu a fost consecința barbariei romanilor ci îndeplinirea profeției lui Iisus și plata păcatului pentru necredința lor. Acum poate înțelegem ca extremismul evreilor nu este dat de rasă, putini fiind adevărați evrei, ci de credința lor care încearcă sa ascundă evidență. L-au ucis pe Mesia pentru că nu era un războinic și ca Împărăția lui nu era pe Pământ.