Expediția întreprinsă de domnul Athanassios Mustakas la mânăstirea Sinai pentru cercetarea mai aprofundată a așa zișilor LAHI s-a încheiat de curând. Expediția și cercetarea propriu-zisă s-au desfășurat în condiții vitrege, potrivnice, incluzând și pandemia covid care l-a însoțit pretutindeni pe aromânul nostru, iar în final, la întoarcerea în Europa, l-a atacat propriu zis, infectându-l. Deh, per aspera ad astra!

Per total a fost însă un succes, pe care domnul Mustakas l-a consemnat într-un raport preliminar ce urmează a fi publicat. S-a confirmat existența în jurul mânăstirii Sfînta Ecaterina din Sinai a unui grup de „beduini” care nu sunt d fapt beduini, adică arabi, semiți, ci de altă rasă, foarte probabil indo-europeni. Cu șanse mari ca originea lor să fie balcanică, daco-romană.

Domnul Mustakas a adunat un material lingvistic bogat – în principal este vorba de cuvinte din graiul acestor beduini necunoscute în restul graiurilor arabe, pe care urmează să le studieze în liniștea bibliotecii, spre a vedea dacă aceste cuvinte aparțin unui fond lingvistic romanic, european. Etnografic vorbind, acești GEMALIA au păstrat amintirea religiei creștine pe care au părăsit-o în urmă cu 2-3 secole. Evident, este vorba de primele rezultate ale unei cercetări pe teren care va trebui reluată.

Până atunci, domnul profesor Mustakas propune organizarea unui simpozion internațional cu participarea persoanelor interesate de acest subiect. Propunere întemeiată pe argumente serioase. Are toată susținerea noastră. Academia Română a fost informată cu privire la reușita expediției SINAI 2020 și va fi alături de ce va urma. În această ordine de idei consemnăm și lista persoanelor care au susținut material realizarea expediției: domnii Stelian Canjea, Ioan Curtean de Hondol, Dinu Anastasescu, Dan Guțu, Nikita Vancea și subsemnatul. Recunoștință publică! Vom reveni și cu alte date.

Până atunci, ne facem datoria de a-l felicita pe domnul profesor Anastassios Mustakas pentru reușita sa, pentru eforturile deosebite care au fost depuse în slujba românității. Căci recuperarea acelor beduini pentru patrimoniul național românesc ar fi un moment de grație, de adeverire spectaculoasă a stravechiului adagiu precum ca „Românul nu piere!”

 

Ion Coja