Iulian MARES
891 aprobate
iuliuss_m@yahoo.ca
86.34.175.10
.
”In Romania meglenii sunt numiti popular tot ,,machedoni” iar aromanii le spun tucani.
*Într-un interviu la Tv, cu o reportera de teren, bunica Simonei a spus ca ea trebuie sa se marite, conform obiceiului cu un ^tucan.

Ca si aromana, meglenita nu a fost o limba scrisa, existand doar cateva culegeri folclorice (printre care ale lui Pericle Papahagi, Theodor Capidan si Dumitru Ciotti) si o singura lucrare culta, o brosura despre cresterea viermilor de matase scrisa cu grafie romaneasca.

Cultura populara si folclorul meglen sunt similare in anumite privinte cu cele aromane.

Melodiile si jocurile populare sunt apropiate de cele ale gramostenilor si ale bulgarilor macedoneni, folosind ca instrumente gaida, fluierul sau tampana. La fel si costumele lor traditionale de sarbatoare. Credintele populare au fost foarte raspandite si la ei, mai ales superstitiile despre vampiri, foarte specifice regiunii macedonene. Se spunea in satele meglene ca ,,atunci cand auzi zgomot prin casa si afara si nu vezi pe nimeni…acela este vampiru…”

**Acum, eu consider ca numai dl. prof. Coja ne poate lamuri cu aceste aspecte: care au influente slave, care grecesti, sunt sau nu din acelasi trunki, de ce unii sunt numiti aromâni si ceilalti machedoni/machidoni?

.

NR – Simona Halep aparține românității sud-dunărene. Sunt mulți români nord-dunăreni cu origini sud-dunărene, inclusiv istrioți. Alde Goga, Coja, Moga