CD
1.435 aprobate

denitsoc@gmail.com
149.102.242.167

 

YEMENUL SFÂRȘIT DE RĂZBOI DĂ LOVITURA LA MAREA ROȘIE ISRAELULUI ȘI ÎȘI RUȘINEAZĂ IMPOTENȚII LIDERI ARAB/MUSULMANI
De Finian Cunningham

Yemenul poate fi considerată cea mai săracă țară din regiunea arabă, dar devine cea mai puternică amenințare pentru Israel. În ultima săptămână, yemeniții au reținut trei nave de marfă israeliene în timp ce tranzitează Marea Roșie.

Există o dreptate poetică în asta. Yemenul nu are multe rezerve de petrol. A fost devastată de mai bine de opt ani de război și foamete și, totuși, arată o forță care face rușine așa-zisele națiuni arabe și musulmane bogate pentru venalitatea și lipsa de integritate.
În timp ce statele arabe din Golf, cum ar fi Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, înghesuiesc o vastă bogăție petrolieră, iar liderii musulmani precum Recep Tayyip Erdogan din Turcia vorbesc dur, Yemenul sărăcit și sfâșiat de război ia orice poziție semnificativă împotriva crimelor de război israeliene din Gaza.

Situat strategic la capătul sudic al Mării Roșii – o rută internațională vitală de transport maritim – Yemenul are efectiv un drept de veto asupra căruia navele pot trece prin apele sale teritoriale.
Forțele armate yemenite și mișcarea rebelă Houthi a țării și-au declarat solidaritatea cu palestinienii care se confruntă cu un atac genocid din partea Israelului din 7 octombrie.

Ei avertizează că toate navele israeliene vor fi blocate să nu treacă în sau să iasă din Marea Roșie.
Yemeniții își îndeplinesc amenințarea. Cea mai recentă navă israeliană care a fost interzisă este raportată a fi un petrolier.
Închiderea rutei maritime va avea un impact grav asupra economiei israeliene.

Înseamnă că toate transporturile din Israel în Asia vor trebui să fie circumnavigate prin Africa de Sud în loc să utilizeze ruta mult mai scurtă prin Canalul Suez și Marea Roșie.
De asemenea, yemeniții au tras cu rachete asupra Israelului ca răzbunare pentru masacrul palestinienilor din Gaza și Cisiordania ocupată.

Hezbollah din Liban a vizat, de asemenea, Israelul cu rachete. Ambele grupuri sunt legate de Iran, dar nu există dovezi că Teheranul coordonează atacurile.
Cu toate acestea, arma economică mânuită de yemeniți este cea care se poate dovedi mai dăunătoare pentru Israel.

În mod ironic, se presupune că națiunile arabe și musulmane sunt mult mai puternice și mai bogate care se descurcă puțin în comparație.
La 11 noiembrie, aproximativ 57 de lideri naționali s-au întâlnit în capitala saudită Riad sub auspiciile Summit-ului arabo-islamic. A existat multă condamnare la evenimentul ofensivei barbare a Israelului împotriva palestinienilor. Dar a fost puțină acțiune de consecință.

În special la conferința de la Riad, Iranul a îndemnat națiunile producătoare de petrol să impună un embargo asupra Israelului. Apelurile Teheranului au fost respinse.
Se poate spune că giganții petrolieri arabi din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite nu furnizează Israelului cantități semnificative. Prin urmare, s-ar putea afirma că un embargo ar avea un impact redus.

Cu toate acestea, dacă saudiții și alte state petroliere din Golf ar avertiza cu privire la un embargo internațional general, impactul potențial asupra economiei globale ar atrage, fără îndoială, atenția Washingtonului și a aliaților europeni pentru a exercita presiuni asupra Israelului pentru a pune în aplicare o încetare a focului completă – nu pe scurt – termenul de „pauze” – și permite ajutorul umanitar necesar disperat în Gaza și Cisiordania.

În adevăr, națiunile arabe și musulmane au fost în mare parte jalnice în lipsa lor de acțiune pentru a-i ajuta pe palestinieni. Din punct de vedere istoric, acest eșec abject al solidarității a fost întotdeauna așa. Egiptul și Iordania împart granițele cu Israelul. Unde sunt armatele lor care amenință că vor încălca cu forța blocada criminală israeliană?

Poate cea mai rușinoasă figură este președintele Turciei. Recep Erdogan care s-a aruncat, ca de obicei, gura mare spre Israel și a deplâns suferința „fraților palestinieni”.

Turcia ar putea pune o presiune decisivă asupra Israelului prin oprirea fluxului de petrol din conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC). Această rută livrează aproape jumătate din tot petrolul importat din Israel. Portul Ceyhan din sudul Turciei este punctul de încărcare pentru nave-cisternă către terminalele israeliene de la Haifa și Ashkelon.

Erdogan a ignorat apelurile de a interzice transporturile de petrol BTC către Israel din Turcia. Chiar dacă o astfel de mișcare ar putea paraliza economia israeliană și mașina sa de război.
În urma summitului arabo-islamic de la Riad, liderul rebelilor Houthi din Yemen a denunțat lașitatea și avariția altor lideri.

Așa cum a fost citat de Press TV, Abdul-Malik al-Houthi a spus: „Tăcerea națiunilor arabe și islamice cu privire la tragedia din Gaza este o crimă majoră și toată lumea trebuie să ia măsuri pentru a ridica acest asediu și a sprijini oamenii din Gaza… Ce se întâmplă în Fâșia Gaza dezvăluie amploarea opresiunii pe care o trăiește poporul palestinian, împreună cu un eșec foarte nefericit arab și islamic.”

Desigur, în primul rând, regimul israelian și sponsorii săi occidentali sunt vinovați de genocidul din Gaza și de opresiunea istorică împotriva palestinienilor. Dar, în egală măsură, ceea ce trebuie abordat este responsabilitatea liderilor arabi și musulmani susținuți de Occident, care s-au confruntat de mult timp cu duplicitatea și trădarea față de situația palestiniană.

Turcia aleargă cu vulpile și câinii în timp ce joacă cartea populistă condamnând Israelul, dar menține petrolul să curgă. Turcia este un membru loial al NATO și sprijină regimul nazist de la Kiev în războiul prin procură condus de SUA împotriva Rusiei.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite și-au purtat propriul război genocid împotriva Yemenului cu arme americane, britanice și franceze din 2015. Acești despoți arabi sunt compromisi până in gat prin faptul că sunt câinii pentru imperialismul american. E de mirare că nu fac nimic pentru a opri masacrarea palestinienilor?

Cum se poate aștepta ca aceștia să ajute „frații” palestinieni atunci când extermină frații yemeniți?
Erdogan se crede ca un mare sultan islamic. Saudiții și prietenii lor din Golf au iluzii de grandoare regală.
Cu toate acestea, în solidaritatea lor frățească reală, sinceră și activă cu palestinienii, yemeniții răvășiți de război, sărăciți, afectați de foamete și îndelung răbdători au mai multă noblețe în sandalele lor prăfuite decât toți potentații potriviti la un loc.

Sursa: https://strategic-culture.su/news/2023/11/28/war-torn-yemen-shuts-red-sea-chokepoint-on-israel-and-shames-impotent-arab-muslim-leaders
Traducerea; CD