Sfânta Teofana Basarab, fiica primului domnitor al Țării Românești, Basarab I Întemeietorul (28 octombrie)
De Alesandru Anghel
Publicat: Duminică, 27 octombrie 2024
Foto: Raluca Ene / Basilica.ro

Ilustrație Foto: Ziarul Lumina ZI MARE: Proclamarea canonizării Sfintei Teofana Basarab la hramul istoric al Catedralei Patriarhale, Sfinții Împărați Constantin și Elena. VIDEO
Foto: Cancelaria Sinodului B.O.R. (icoană de Costel Olărean)

Sfânta Cuvioasa Teofana Basarab, prima monahie de neam românesc cunoscută în istorie, a fost trecută în sinaxarul sfinților români. Ea va fi sărbătorită pe 28 octombrie

Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab a fost sărbătorită oficial ca sfântă în calendarele BOR, pentru prima dată în țara noastră, în 2022. Românii din Timocul sârbesc și bulgăresc o serbează pe 28 octombrie de mai mult timp, transmite Basilica.

Sfânta Teofana Basarab a fost canonizată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române pe 17 februarie 2022, iar proclamarea Sfintei a avut loc de hramul istoric al Catedralei Patriarhale, Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Canonizarea Sfintei Teofana Basarab a avut loc în contextul „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și a „Anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” în Patriarhia Română.

„De acum înainte și în veci, Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab să fie numărată între sfinții Bisericii și să fie pomenită în cântări de laudă în ziua ei de prăznuire, la 28 octombrie în fiecare an, urmând ca aceasta să fie înscrisă în Sinaxar, în cărțile de cult, precum și în calendarul Bisericii Ortodoxe Române”, se arată în Tomosul Sinodal de canonizare a Sfintei Teofana Basarab.

Cuvioasa Teofana a fost contemporană cu Sf. Ier. Grigorie Palama, cu o părticică din sfintele moaște aflată chiar acum la închinare la hramul de Sfântul Dimitrie Basarabov, și ucenică a Sf. Cuv. Teodosie Isihastul.

Sfânta Teofana a fost fiica întemeietorului Țării Românești și sora domnitorului care a obținut recunoașterea Mitropoliei Ungrovlahiei. A fost țarină a Bulgariei și, când circumstanțele i-au devenit vitrege, s-a retras discret și a îmbrățișat monahismul.

Cuvioasa Teofana Basarab s-a născut în familia primului domnitor al Țării Românești, Basarab I Întemeietorul, sau Basarab cel Mare (1310- 1352), fiul lui Tihomir voievod din stânga Oltului.