Răspunsul lui Surena

.

Nu este vorba numai de Ilie Șerbănescu, mai sunt și Ionescu și Cosea toți economiști care astăzi deplâng soarta de „colonie” a României, dar toți au pus umărul la mult trâmbițatul neoliberalism. Au fost miniștri, au decis privatizările, politicile economice și acum se dau loviți. În facultate îți trâmbițau numai de neoliberalism, companiile transnationale și capitalul străin, de transferul către capitaliștii gen Patriciu, Voiculescu, Catarama. Dacă îndrăzneai să vorbești de Keynes și intervenția statului în economie, o dădeau cu piața, cu mâna invizibilă a pieței, dacă spuneai de susținerea antreprenoriatului mic românesc îți spuneau că sunt evazioniști, dacă afirmai că metodele gândite de ei privind privatizarea presupun transferul și îmbogățirea unor șmecheri îți râdeau în nas și îți spuneau că nu înțelegi subtilitățile economiei. Alteori se vaitau că nu au investitori, de parcă investitorii din Japonia, Coreea de Sud, SUA îi alungasera rușii, și că trebuie să vândă pe nimic la sirieni, libanezi, irakieni.
Șerbănescu, Ionescu, Cosea încearcă să – și spele păcatele, interesant este că după ce au ajuns pe linie moartă au început să vadă „realitatile” economiei românești.
Problema la români este tinerea de minte, memoria le cam joacă feste. Prind greu, uită repede și iartă păcatele. Ce să facem a mai greșit și Isărescu și Șerbănescu și Cosea și Ionescu, ca tot omul. Dar au și învățat… de asta s-au și rotit, au mai greșit, au mai învățat și azi suntem unde suntem. Cine e vinovat? Surena! Doar arsarcizii au fost la guvernare cu Surena.
Nu mă interesează ce spune azi Șerbănescu, mă interesează ce a spus și a făcut (a fost Ministru Reformei și Președintele Consiliului pentru Reformă) în Guvernul Ciorbea și are multe păcate.
Valentin Ionescu venise cu propunerea legislativă de a se privatiza FPS și alte idei năstrușnice. A fost președintele Agenției Naționale pentru Privatizare. Are o contribuție majora la două legi care în loc contribuie la operațiunile respective, le-a îngreunat franciza nu franchisingul și leasing.
Cosea fost ministru și fost ofițer acoperit are și el o contribuție majora la degringolada economică a României.
Șerbănescu, Cosea și Ionescu azi văd limpede problemele economice ale României, azi o dau pe keynesianism, pe interventionist, pe impozitarea corectă, pe incurajarea capitalului românesc, dar de ce nu au avut această viziune acum 28-25-20 de ani? Să puneam această viziune, această observare corectă a realității economice pe seama ieșirii din cercul puterii?
Trogloditii care au început cu înjurături ar fi trebuit să citească mai întâi, articolul nu-mi aparține, este indicată sursa iar autorul este un economist care, cel mai probabil, își aduce aminte de exaltarea doctorilor în economie pe vremea când ne aplicau terapia de șoc.
Somn ușor, vise plăcute, Ilie Șerbănescu să vă descânte cu noi și noi analize, consecința firească a masurilor de politică economică adoptate de o serie de economiști care îl ridiculizau pe Anghel Rugină și alții care nu mâncasera salam cu soia și nu studiasera economia marxista ca să înțeleagă subtilitățile unor economiști comuniști convertiți peste noapte la „detestata” școala austriacă ori „specula” monetarismului.
Peste 15 ani când pensionarul Isărescu o să plângă de efectele euro asupra economiei (euro la taxe, impozite și prețuri de referință și salarii în lei) ori de lipsa băncilor românești, o să se găsească prostănaci, precum acești postaci, care o să spună „ce adevăr grăiește Isărescu!”
Bineînțeles că pe un prostovan ca stefan (așa se semneaza) nu-l va interesa trecutul și asasinate le economice ale lui Isărescu, ne va laudă profesionalismul și analiza lui Isărescu de peste 15 ani.
Soluții ne pot oferi distinșii noștri Șerbănescu, Ionescu și Cosea? De lamentări și analize românii sunt sătuli, soluții aveți d-lor? Dacă nu aveți e timpul să vă dați un pas în spate și să vă ocupați de activitățile unui pensionar român care a muncit 30-35 de ani în fabrici și uzine care, în urma privatizărilor dvs. de succes, au ajuns amintiri și au o pensie cât ciubucul pe care îl dați dvs. la taxiurile care vă plimbă de la o televiziune la alta. În fața televizoarelor vă privesc alde stefan (așa se semnează), alde gigel și akritas și poate se întreabă, așa că proștii, cum se întreabă toți românii, mai putem salva ceva? mai avem soluții? închidem șandramaua și plecăm?
P.S Economia nu e precum matematica, masurile proaste pot să se vadă imediat, altele, dimpotrivă după 20-25 de ani. Ideea este să le corectezi și să vii cu alte măsuri.
P.S.S Că Șerbănescu a greșit e ok, că comentează și spune lucruri corecte e ok, nu e ok că isterizeaza oamenii și nu oferă soluții. Vino nene și spune aici ați greșit, e nașpa rău, dar faceți așa și așa ori alții în situația voastră au făcut așa și a fost bine. Dacă vii de fiecare dată și cu soluții poate se găsește cineva și o aplică.

.

NR Mi-aduc aminte de Alexandru Bârlădeanu și N.N.Constantinescu, voces clamantes in deserto… Deșertul post-decembrist.