Primim de la dl VITALI PASTUN
.
.

LIVE // Sute de primari din R. Moldova au trecut Prutul. Ce le-a cerut Dorin Chirtoacă primarilor din România

Știri 10.04.2016 11:15 Autor: Ziarul National
LIVE // Sute de primari din R. Moldova au trecut Prutul. Ce le-a cerut Dorin Chirtoacă primarilor din România

Sute de primari din R. Moldova și România participă astăzi la un eveniment inedit organizat la București. Aleșii locali, invitați de Platforma Unionistă Acțiunea 2012, urmează să semneze astăzi 450 de înfrățiri între localitățile din România și cele din Republica Moldova.

„Înfrățirile sunt oportunități de dezvoltare și resurse de creștere economică, aspect conștientizat de cei 1 000 de primari de pe ambele maluri ale Prutului care participă la Conferința Reprezentanților Comunităților Locale din România și Republica Moldova. Autoritățile locale vor contribui prin activități coordonate la prosperitatea populației din cele două state românești”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”.

Prezent la eveniment, primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a declarat că înfrățirile care urmează să fie semnate astăzi ar trebui neapărat consolidate prin suport financiar.

„Aceste înfrățiri trebuie însoțite financiar pentru a avea efect. Dacă o primărie din România câștigă un proiect european, poate oferi, din resursele locale, un suport și pentru localitățile înfrățite din R. Moldova. E o portiță care poate fi folosită. De multe ori se zice că nu sunt bani, în București, doar subvenția la căldură este de 2 milioane de euro pe an. Noi am rezolvat această problemă și vă putem ajuta și pe voi. Subvenționăm doar pe cei săraci, nu pe toți, cu mașini la scară. Dacă s-ar oferi câte o sută de mii de euro pe an pentru fiecare sat din R. Moldova, rezultatele s-ar vedea mult mai rapid. Știu că există și fonduri europene pentru înfrățiri”, a declarat Chirtoacă.

Și președintele acțiunii 2012, George Simion, a îndemnat Guvernul de la București să nu mai finanțeze Guvernul de la Chișinău, ci să bugeteze comunitățile locale din R. Moldova.

„Nu mai băgați bani în bugetul din care ia Vlad Plahotniuc.Finanțați direct localitățile”, a îndemnat el.

În prezent, între autoritățile locale din Republica Moldova și cele din România există 187 de înfrățiri.

Pe lângă primarii celor mai mari orașe de pe cele două maluri de Prut, cum ar fi Bucureștiul, Chișinăul sau Iașiul, la eveniment sunt prezenți miniștri, deputați și senatori, reprezentanți ai mediului asociativ și specialiști în domeniul economic și al administrației publice locale, anunță organizatorii.