D.D. Rujan

01:56 (acum 19 ore)

către eu

Cum au fost păcăliți secuii să accepte maghiarizarea 

Ciudat este ca in nomenclatorul minoritatilor din Romania, secuii nu au fost lasati sa se inregistreze si nici sa aiba reprezentanti in Parlamentalaturi de celelalte minoritati!! In plus, nici macar una dintre aceste minoritati nu revendica in Romania un … teritoriu propriu. Ba chiar liderii maghiarimii, la aceasta intrebare iti raspund ca secuii au fost asimilati si ca de fapt acum …sunt maghiari!! Deci, teoretic, secuii nu prea ar mai exista!! Tocmai cei care pretind să se recunoasca existenta unui „tinut secuiesc” sunt si cei care, cu jumatate de gura, nu confirma existenta secuilor ca etnie distinctă, adica liderii UDMR!! Numai ca aceste adevaruri, in timp au fost falsificate atat de liderii unguri de la Budapesta, cat si de UDMR. Ca evolutie istorica, secuii si ungurii sunt doua neamuri diferite!!  Acesti secui – ce se considera de sute de ani  secui, iar nu maghiari (!)  sunt de ordinul sutelor de mii!! Exista un exceptional studiu intitulat „Gesta Siculorum”, publicat in urma cu trei decenii de catre scriitorul Adrian Hamzea in Revista Astra care detalia, cu multe documente originale, tocmai acest adevar istoric indubitabil!

Principalul interes sa-i declare pe secui impreuna cu cei circa 90 -100.000 de tigani maghiari din Transilvania, drept unguri, a pornit de la …necesitatea de a creaste la peste 5% numarul maghiarilor din Romania, pentru a putea participa la alegeri ca organizatie/partid repezentand o etnie!! Daca secuii sunt unguri, „la fel de unguri cum sunt oltenii fata de romani (citandu-l pe raposatul Verestoy), atunci a infiinta un Tinut secuiesc in Romania este un non sens.De asemenea, secuii, ca grup etnic chiar si religios distinctau fost mentionati in toate statisticile austro-ungare pana la 1919, inclusiv la Trianon, cand despre acest Grup etnic, brusc, nu a mai vorbit nimeni!! Au fost declarati, pur si simplu unguri, din interese politice, fara sa-i intrebe nimeni ce sunt...

Dacă s-ar tine, chiar si azi, un referendum adevarat in „secuime”, in care sa fie intrebati, pe bune, ce sunt: „ secui sau maghiari?,” rezultatele ar fi neasteptate, chiar in randul unei populatii asimilate „intensiv” de catre unguri, in ultimele 8-9 decenii! Oare, stiu secuii din Harghita si Covasna ce au de pierdut atunci cand au renuntat sa se mai considere secui?
O cercetate sociologica finantata de UE a constat tocmai ca li se ascunde acestor etnici ce au avut de pierdut atunci cand s-au declarat maghiari! Legislatia romaneasca alaturi de cea comunitara din UE, sprijina in mod justificat si generos acele entitati etnice minoritare care nu au sprijinul unei tari mama. Asa sunt, de pilda, bascii din Spania si din Franta ce se bucura de importante drepturi, nerecunoscute, bunaoara, germanicilor din Alsacia sau italienilor din Corsica. Ca si tiganii…care au luat aceeasi tzeapa! 

Motivul este acela ca etnicii care au o tara „mama”, nu sunt amenintati cu pierderea in timp, a identitatii etnice, implicit cu disparitia etniei respective, ori a limbii proprii. De aceea ei sunt sustinuti de comunitatea internationala, deoarece pentru ei nu exista tari mama, de „sprijin/ bastina”. Altfel spus, cand au fost asimilati, cu forta cei peste 280.000 de romani din Ungaria, asta n-a inseamnat acolo , disparitia etniei romanesti. Dar daca dispar secuii din Romania, dispare insusi neamul secuiesc, cu tradițiile, obiceiurile si folclorul sau minunat. Cu „sprijin” de la Budapesta, prin maghiarizare intensiva, in pericol de disparitie sunt, ca etnie distinctă, tocmai secuii din Romania, (Ca si romanii din acele zone !!). Dar asta nu din pricina unei politici de” genocid” a statului roman. Dimpotriva, secuii si putinii romani ramasi, sunt pe cale de disparitie din pricina politicii de maghiarizare fortata din secolul trecut si dupa 1990, a fatarniciei liderilor politici si religiosi, care si-au tradat neamul si au intrat in jocul meschin al UDMR. 

Cata vreme secuii se declara maghiari, ei recunosc ca au o tara de bastina, care, atat cat este permis de legile internationale, teoretic le va sustine interesele culturale. Uniunea Europeana asumandu-si obligatia de a fi tocmai protectorul acestor etnii specifice. Li s-a prezentat secuilor aceasta alternativa? Tare ne-am indoi…!
Adevarul este ca secuilor li s-au ascuns dezavantajele faptului ca au tot acceptat sa se declare maghiari, inca de pe vremea raposatei Regiuni Autonome Maghiare, cand chiar liderii maghiari, membrii de frunte ai PCR, promovand „sloganul oficial ca in Romania traiesc ;„romani, maghiari, germani si alte nationalitati…”.Practic, suntem in fata unei tragedii:
 secuilor, UDMR le-au anulat astfel identitatea etnică!  Prof. 

NOTA
In foto 1 și 3 sunt prezentate elemente autentice secuiești.
In foto 2 Masacrul de la Siculeni (latină Siculicidium „uciderea de secui”, în maghiară Madéfalvi veszedelem) a fost o execuție în masă organizată în anul 1764 de armata austriacă împotriva secuilor  care s-au împotrivit interzicerii privilegiilor  regimentelor grănicerești secuiești ale graniței militare.  Cu executarea ordinului a fost însărcinat generalul Adolf Nikolaus Buccowguvernatorul imperial al Transilvaniei, care, după refuzul secuilor, și-a dat demisia. Locul lui a fost luat de generalul conte Joseph von Siskovics care, în seara înzăpezită de 7 ianuarie 1764 (ajunul Crăciunului Ortodox), a atacat fara mila localitatea Mádéfalva (azi Siculeni). În timpul masacrului, peste 400 de bărbați, femei și copii au fost uciși de salvele de artilerie ale austriecilor (sursa wikipedia).
.

 

Problema posibilei origini comune a doua etnii – maghiarii şi secuii din România – reprezintă si azi o sursă de controverse

Din punct de vedere religios, istoricii unguri recunosc că secuii au fost – in proportie covarsitoare – romano-catolici. În timp,datorita unei permanente presiuni maghiare, ei au adoptat cultul reformat, specific populaţiei maghiare.Doar astfel  jumătate din populaţia secuiască este, înca, reformată.
Ceangăii din Moldova au rămas, însă, romano-catolici în cea mai mare mare parte. Referindu-ne la deosebirile clare intre secui si unguri sa retinem ca multa vreme ei au avut steag şi imn propriu si – chiar uniţi de o istorie comună, – secuii se diferenţiază de maghiari printr-o serie definitorie de elemente de identitate culturală proprie. Diferenţele culturale dintre secui şi maghiari se materializează si azi  printr-o cultura popularaspecifica si un folclor propriu , ba chiar utilizeaza o scriere runica, specifică doar secuilorLa ultimul recensământ, cel din 2011, numărul maghiarilor declaraţi în România a fost de 1.227.623. Nu se cunoaşte însă cifra exactă, oficială, a secuilor., dar se apreciaza a fi cam 40% din numarul celor recenzati ca unguri!
 Secuii sunt renumiţi din cele mai vechi perioade pentru aptitudinile lor artistice de cioplitori, realizând porţi înalte, specifice ( inclusiv maramuresenilor!), porţi pe care se regăsesc motive ornamentale cu rădăcini în cultura soarelui, întâlnită şi la incaşi“, precizează pof.Benedek. Legat, oarecum, de aceste aptitudini de cioplitori,iar la secui se remarcă şi stâlpii de hotar, obiecte cu rol simbolic comemorativ şi cultural. Nu în ultimul rând, secuii au propriul steag şi propriul imn, despre care profesorul Benedek spune că evocă istoria poporului secuiesc, fiind, în acelaşi timp, şi un fel de rugăciune: „Un pumn de secui se macină ca stânca/ În marea luptelor dintre popoare/ Valurile ei ne acoperă de o sută de ori/ Nu lăsa Pamintul nostru să piară, Doamne!“, sună prima strofă , potrivit profesorului de istorie citat.
Si  diferenţe de port,sunt evidente! Potrivit istoricului, diferenţele dintre portul tradiţional secuiesc şi cel maghiar se pot vedea cel mai bine din analiza hainelor purtate în zilele de sărbătoare de membrii comunităţii de secui din localitatea clujeană Sic, unde există o mica „enclavă“ secuiască în inima Transilvaniei.„Sic-anii sunt un exemplu între diferenţele culturale dintre maghiari şi secui. Bărbaţii umblă cu un clop de paie nu foarte înalt, făcut de meşteşugari locali, şi poartă o cămaşă albă şi o vestă de un albastru foarte deschis, pe care nu îl prea întâlnim la maghiari. Femeile folosesc numai alb, roşu şi negru: fuste scurte, până la genunchi, şi creţe, negre cu picăţele roşii, cămaşă albă şi un cojocel negru. Obligatorii sunt mărgelele, negre pentru femeile mai în vârstă şi roşii pentru cele mai tinere, dar şi baticul. Ca diferenţă, maghiarii nu folosesc acelea foarte deschise; folosesc, în schimb, verdele, explică si istoricul E.Musca.
    Desigur, istoricii maghiari iar incearca sa atribuie secuilor o origine hunica…tocmai pentru a impinge  inceputurile lor alaturi de cele maghiare , in timpul lui AttilaCand nici ungurii nu erau… tocmai huni ! Si aceasta ascendenta este mai mult… clamata cu gura mare  pentru a convinge ca inceputurile lor maghiarein Ardeal ar avea ceva radacini (!?) de pe vremea  vremea legendelor   lui Attila!!
Adevarul din povestile istoricilor maghiari este  evident fals !!… 
   Da, e adevarat ca maghiarii, ramura fino-ugrica de pe Volga au venit…pe cai si strigau …  Hoira ! in contact chiar cu … hunii ! Dar asta insa nu-i face si pe ei… huni ; si nici pe secui, care nu erau acolo, deoarece ei vin spre Europa abia pe la anul 900 si  vin ca fino-ugrici!  Adevarat,..secuii au un vechi cantec al lor…dar abia dupa 1990 „codoshii culturali” ai UDMR l-au  preschimbat… cica in imn!. Steagul de azi indiscutabil este o inventie recenta!!
Domnilor, rade Lumea! ba chiar si heraldic vorbind este  gresit..Apoi s-au facut diverse teste si masuratori pe craniu … la multe populatii locale secuiesti, Si concluzia este clara; exista si o descendenta slava, cumana…
.Genetic, secuii sunt mai apropiati de romanii din proximitatea lor istorica imediata , decat de maghiarii tocmai din Ungaria…  Un test european cunoscut devoaleaza ca grație selecției  intre neamuri apropiate, cei mai colerici și răzbelnici intre secui, se pare că or însămânțat mai multe mândre valahe?!
OK, dar Important este ce spun si secuii despre ei înşişi ,ce spun miturile lor fondatoare… Unul dintre cele mai apropiate porneşte de la fii lui Attila!! Si Genetic,se confirma : mă refer la N1C1   grupul uralo-finic, atât în România , cât şi în Ungaria, unde gena fino-ugrică reprezintă doar 0.5%. În Finlanda grupul genetic N1C1 uralo-finic reprezintă 61.5% ! Deci nici o legatura…
   Pana acum un sfert de secol, unguri nu acordau prea mare importanta secuilor ,Ei au devenit importanti in politica nationalista maghiara a lui Orban  Viktor si prin faptul ca exista o populatie preponderenta in trei judete din Transilvania . Adica prin secuii si cu ajutorul lor, se poate cere autonomia teritoriala !,Astfel secuii au devenit o unealta de manipulare in mana guvernului ungar si a lui Orban in special !   Se poate observa ca secuii , de-a lungul secolelor, s-au luptat cu maghiarii , sasii şi austriecii, dar nu prea si impotriva românilor, majoritari in Ardeal! Revenind la recensămintele din 2002 si din 2011 atunci doar câteva sute de persoane s-au mai declarat secui, deoarece rubrica despre etnia secuiasca,la interventia UDMRdisparuse din formulare !! Aceasta înseamnă că procesul asimilării lor de către maghiari era socotit aproape complet terminat. 
Pelerinajul anual de la Şumuleu este tocmai o comemorare a pedepsirii „pilduitoare” a secuilor si a luptei acestora cu armatele austro-maghiare. Pe de alta parte, când s-au implinit 500 de ani de la uciderea , prin torturi groaznice , a nobilului secuian Gyorgy Dozsa, liderul legendar al razboiului tzaranesc din Ardeal impotriva asupriri ungaro-austriece. Surprinzator , partidul etnic UDMR si asociatiile maghiarimii din Transilvania  nu au comemorat teribilul eveniment, chiar l-au ignorat ostentativ!! ,Dar pentru secui  acesta – prin tragismul sau,- n-a fost uitat niciodata de catre poporul secuiesc! 

Problema posibilei origini comune 

Specialiştii au formulat de-a lungul anilor mai multe teorii.  Istoricii preocupaţi de problema diferenţelor şi asemănărilor dintre maghiari şi secui au conturat mai multe teorii, de-a lungul anilor. Cea mai veche teorie este cea potrivit căreia secuii au şi ei, la fel ca maghiarii, origini hunice.
„Cercetările istorice au confirmat faptul că  secuii se trag din Imperiul Hun condus de Attila, care se întindea în spaţiul politico-geografic al Imperiului Roman (de Răsărit şi de Apus). După moartea lui Attila, în anul 453, se iscă lupte interne ce duc la destrămarea „hoardei”. În aceste condiţii, o parte din huni se retrag în zona de curbura a Transilvaniei, organizându-se în scaune şi autodenumindu-se secui, «szekely» în limba maghiară, în traducere «cei ce trăiesc în scaune , susţine cam dupa ureche profesorul de istorie  Vasile Benedek, din Sălaj.
Există, însă, şi teoria potrivit căreia secuii ar fi de origine turcică, rezultând dintr-o populaţie înrudită cu hunii. Potrivit istoricului Elena Musca,tot din Sălaj, această teorie este susţinută şi de tratatul „Istoria Medie a Românilor“ – partea I,  în care se precizează că „unii istorici au susţinut originea hunică, alţii au susţinut originea avară, iar alţii i-au socotit chiar fiind de origine maghiară. Cercetările istorice mai noi au arătat că secuii sunt o populaţie rezultată din contopirea prin asimilare, în urma convieţuirii, a unor triburi de origine turcică“. Potrivit istoricului, numele de secui ar veni din termenul „sikil“, însemnând, în limbile turcice, „de neam ales“
Originea turcică a secuilor ar fi susţinută şi de scrierea runică, specifică secuilor,  inca un argument al originii turcice. Cunoscută şi ca „scriere pe răboj“, scrierea runică reprezintă un alfabet propriu mai special , utilizat în Transilvania  până în secolul al X-lea, când a fost introdus şi aici alfabetul latin. . În ultimii ani, scrierea runică a fost readusă în actualitate, mai cu seamă după Consiliul Naţional Secuiesc din 2008, când acest alfabet a fost folosit la inscripţia oficială a lucrărilor., sa nu se spuna despre ei ca ar fi …cumva secui ! Adica o populatie mai… inapoiata! Cum au ajuns ei  în Transilvania ?!  Expansiunea ungurilor din Panonia către Est a început înainte de anul 900 şi a avut loc, „pas cu pas“. Potrivit istoricului Elenei Musca,  în jurul anului 900 cuceriseră teritoriile de până la Someşul Mic, în jurul anului 1000 ajunseseră până la Mureş, pentru ca, la sfârşitul secolului al XII-lea, cuceritorii să ajungă până la cursul Oltului de sus.
Secuii au fost aduşi  şi aşezaţi,cu sprijinul habsburgilor , ca străjeri la graniţa dinspre răsărit a Transilvaniei, impotriva năvălirilor tătăreşti. Aici se găsesc şi astăzi, formând adevărate insule în mijlocul populaţiei româneşti.  Cu acelaşi scop, secuii sunt colonizaţi şi pe Târnave, de unde, la începutul secolului al XIII-lea, sunt deplasaţi în teritoriile locuite de ei şi astăzi. .Potrivit aceluiasi prof. Benedek, cei mai mulţi ceangăi au ajuns în Moldova fugind de impozitele mari si de nevoile zilnice,de lipsa locurilor de munca ,dar si de armata austriacă, cea care încerca să constituie – la mijlocul secolului al XVIII-lea – regimente grănicereşti secuieşti. Pentru că o parte din secui s-au împotrivit, în 1764 a avut loc o execuţie în masă în care aproximativ 400 de secui, bărbaţi, femei şi copii, au fost ucişi de soldaţii austrieci la Siculeni, în judeţul Harghita. A fost momentul de maximă migraţie a secuilor peste Carpaţi.
Pentru caracterul lor războinic istoria le atribuie secuilor excelente abilităţi militare, motiv pentru care, dincolo de rolul lor de apărători ai graniţelor, ei participau, contracost, la diverse campanii militare şi războaie. Despre rolul de războinici al secuilor aminteşte şi cronicarul Anonymus, în „Faptele Ungurilor“(„Gesta Hungarorum“), unde afirmă că „secuii au luat parte la cucerirea Panoniei,
Interesant este că militarii secui au luptat şi împotriva ungurilor. S-a întâmplat, de exemplu, la Guruslău, în Sălaj, unde, la 3 august 1601, Mihai Viteazu obţinea ultima sa victorie , cu numai câteva zile înainte de a fi ucis mişeleşte lângă Turda. Armata coordonată de Mihai Viteazu, compusă în mare parte din secui, s-a întâlnit cu oastea lui Sigismund Báthory, pentru a-l  înlătura,  de pe tronul Transilvaniei, în ideea de a reintegra principatul în frontul antiotoman iniţiat de împăratul german Rudolf al II-lea.
Potrivit istoricului Elena Muscasecuii au luptat de partea lui Mihai Viteazu nu doar pentru banii cuveniţi în schimbul serviciului lor militar, dar şi pentru recâştigarea unor privilegii (spre exemplu, erau scutiţi de taxe şi impozite)  De altfel, resentimentele faţă de familia Báthory pare că sunt transmise în conştiinţa secuilor chiar şi până în zilele noastre,  Tot până astăzi se păstrează şi caracterul mai coleric al secuilor , de temut din cauza caracterului lor războinic.
Adevarat,datorita agresivei politici de  maghiarizare, secuii vorbesc azi aproximativ aceeaşi limbă…desi  iniţial, limbile vorbite de maghiari şi de secui ar fi  fost  diferite. Azi in Transilvania. diferenţele s-au aplatizat, în mare parte datorita învăţământului obligatoriu în limba maghiară .

Ungaria încearcă să RESCRIE ISTORIA. Academia Maghiară de Științe: „Secuii nu sunt o minoritate etnică. Sunt parte a națiunii maghiare!!”

Potrivit opiniei emise de Institutului pentru Cercetarea Minorităților din cadrul Academiei Maghiare de Științe, secuii nu reprezintă o minoritate etnică, ci sunt de-acum parte a națiunii maghiare. Așa a afirmat recent  într-o emisiune de pe postul public de știri M1, un cercetător din cadrul institutului, transmite publicația Punctul, prelutat de blogul dantanasa.ro.
Balázs Dobos a subliniat că această opinie a fost emisă după ce o persoană privată a inițiat un proces de recunoaștere a minorității secuiești din Ungaria. Parlamentul Ungariei, care va decide dacă, prin modificarea legii privind minoritățile naționale, va recunoaște secuii ca fiind o naționalitate distinctă, a adăugat cercetătorul.
Ca explicație, acesta a specificat că este nevoie de semnătura a o mie de cetățeni maghiari pentru a iniția ca legislativul să recunoască un grup, în mod oficial, ca fiind o minoritate distinctă.Oricum,ea ezista! Dacă acest lucru se va întâmpla, recunoașterea artificiala a secuilor ca parte a națiunii maghiare nu înseamnă doar o rescriere grosolană a istoriei, un fals abominabil, ci și inca un pas  al Ungariei în direcția … visatei realipirii a Transilvaniei, scrie pe blogul său jurnalistul Dan Tanasă.
Secuii nu au fost niciodată parte a națiunii maghiare. La fel ca și o parte a românilor, aceștia au fost maghiarizați, în mare parte după evenimentele din 1848..Documentele istorice vorbesc despre o înțelegere a maghiarilor, sașilor și secuilor din Transilvania, Unio Trium Nationum (1437), care a dus la excluderea românilor din viața publică a acestei provincii istorice
O mărturie la fel de importantă cu privire la separarea clară existentă între secui și maghiari o constituie și un document din anul 1438, semnat de Lorand Lepeș, vicevoievodul Transilvaniei, prin care acesta recunoaște Unio Trium Nationum (Turda, 6 Februarie, 1438) maghiari,sasi,si secui!!

Cetăţenii români de origine secuiască din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş trebuiau să se declare secui şi nu maghiari la rubrica “etnia”, care au creeat controverse inca de la recensământul din 2011, sursa de disensiuni în comunitatea maghiară. Nu se stie cine concret a distribuit în Secuime, la ultimele doua activitati de Recensamant  mai multe sute de cărți poștale (unele cu sigla Partidului Civic Maghiar), care îi îndemna pe maghiari să se declare secui!!

E clar că secuii resimt faptul ca, istoric, sunt reprezentanţii unui alt popor decât cel maghiar.
Secole de-a rândul regalitatea de la Budapesta şi nobilii maghiari au încercat să-i maghiarizeze pe secui. S-a dovedit istoric că secuii sunt, mai degraba un melanj etnicEi s-au simţit cultural și spiritual, de-a lungul istoriei,  altceva decât ungurii. De aceea au avut relaţii excelente cu domnii valahi ai Moldovei şi Ţării Româneşti. Nu de puţine ori au fost aliaţi cu Petru Rareş, Stefan cel Mare, sau cu Mihai Viteazul împotriva nobilimii maghiare opresoare.
Moise Secuiul a fost un aliat de onoare şi nădejde al lui Mihai Viteazul împotriva Bathorestilor, aceşti nobili unguri infatuaţi. Onomastica, toponimia şi hidronimia din scaunele secuieşti dovedesc că secuii s-au contopit cu masa majoritară românească, în 900 de ani de existență în sud-estul Carpaţilor.
Să urmărim ce spun istoricii despre originea secuilor: „Gestele unguresti (Anonymus, Simon de Keza, Chronicon Pictum etc.) au acreditat ideea ca “Zaculos” – secuii ar fi niste “ramasite ale hunilor” care ar fi continuat sa vietuiasca dupa dezagregarea imperiului lui Attila în N-E Ungariei actuale, “în campia de la Cigla”.  Adevarat, se poate spune ca ambele popoare au aceeasi origine “hunica”, secuii fiind astfel precursori ai valului maghiar. Clio restabileste adevarul: ungurii de astazi sunt maghiari, în aceeasi masura în care francezii pot fi considerati gali sau romanii – daci, iar maghiarii au fost o populatie asiatica evident deosebită de huni.

Cum ramane însa cu secuii?
Au fost sau nu “ramasite ale hunilor” înainte de ungurizare, ca urmare a actiunii politice si religioase a regalitatii de la Buda, pana în veacul XVI, si ulterior, dupa “Mohacs Vesz” (“Pieirea de la Mohacs – 1526)? Fiind numeric inferiori, era firesc ca secuii sa fie dominati si supusi de catre ungurime întarită economic și politic (inclusiv prin refugiati) în Transilvania!Unii autori, în general umanistii, i-au considerat pe secui “de neam hunic” (ex.: A. Verancsics). Altii însa au apreciat, datorita sonoritatii numelui, ca sunt mai vechi decat hunii, si de aceea se numesc scituli, adica sciti mici” (Antonio Possevino), fiind deci “un neam al scitilor” (G. Reicherstorfer, Stephan Taurinus, etc.). De unde se explica si numele, des folosite ca derivate din “zekel” – “siculi”, “ciculi”, “scituli”. Pentru toti însa, cu exceptia lui Petrus Ranzanus (1420-1492) – calugar dominican de origine siciliana care vede în eiantica populatie a siculilor din Sicilia -, secuii au venit din stepele nord-pontice, “scitice”, pe calea folosita de toate populatiile izvorate din îndepartata Asie… inclusiv de catre huni.
Potrivit numelui, “szekelyek” derivat din “szkil-sikil” cu semnificatia, în “Eski Tukce” (“limba turca veche”),
 de oamenii “de neam ales”, un grup oarecum minor de migratie anterioara maghiarilor, poate un trib al avarilor sau mai curand un grup eterogen de elemente turco-asiatice, ramas sau infiltrat în secolele V-VIII în zona de hotar a Transilvaniei,

Secuii, neam turcic, sunt urmasii avarilor!
Astazi însa,  dupa sursele germane ale secolelor IX-XIII (Annales Regni Francorum, Poeta Saxo, Analele Fuldense etc.), ca secuii sunt cu certitudine urmasii avarilor, neam turcic originar din Mongolia si înrudit lingvistic cu hunii, pecenegii, uzii, cumanii, tataro-mongolii, turcii etc., total diferiti de maghiarii finici. Si este imperios necesar sa o facem în conditiile în care tot mai multi pseudoliterati si pseudoistorici, care nu are legatura nici cu stiinta, nici cu logica, ci cu interese… de peste Nistru, îi prezinta drept “daci” puri, stimulandu-le dorinte de bantustanizare!
Sunt si voci care pretind ca numele secuilor ar deriva de la “scaunul” de judecatasecuii fiind organizati din momentul stabilirii lor definitive în Carpatii Orientali pe “scaune”. De unde “scaun” însa la populatii traind în corturi si obisnuite sa împarta dreptatea… din șaua calului? In “scaun” statea cneazul, voievodul (duca) adica “judex”-ul (jude) roman, apoi domnul, cand facea “judetul”, deci termenul a fost împrumutat de la romani. Acesta si multe altele deoarece, împinsi de germani dincolo de Tisa, la “salbaticii vlahi”, secuii au convietuit cu acestia în si “dincolo de muntii de zapada” (Rudolf din Ems).
La venirea maghiarilor, secuii traiau “amestecati”cu vlahii, confirma chiar gestele unguresticu romanii, vecinii lor din munti”, de la care au învatat scrisul cu caractere runice si alaturi de care împartaseau “aceeasi soarta” (Simon de Keza, Chronicon Pictum). Este momentul în care, confirmand înca din 1956-1958 cercetarile arheologice, ca o dovada în plus a originii avare a secuilor, faza de declin a culturii avare a obiectelor turnate si ornamentate cu grifoni îsi înceteaza existenta în N-V Romaniei (Kurt Horedt).

Secuii… buni sa servească doar interesele ungurești?
Aliati, dar neinclusi între  populatiile care au  dus la geneza ungararazboinicii secuii au fost utilizati de maghiari,  ca în orice alianta … între unul mai tare si altul mai slab: în avangarda, cu ocazia ofensivelor, si în… ariergarda, la retragere! Se vor bucura insa de privilegiile promise în schimbul slujbei lor militare si vor fi utilizati ,la nevoie si împotriva mult prea numerosilor autohtoni valahi pe care regalitatea ungara nu va putea niciodata sa-i înghita cu totul ,ca  românii.
Arheologia, toponimia, izvoarele scrise îi plaseaza în veacul X în Bihor, pe Aries, în centrul voievodal romanesc de la Moldovenesti, în (XI-XII), între Turda si Aiud, în Tara Barsei si în fine, în Carpatii Orientali unde vor fi colonizati definitiv printre români si organizati pe “scaune” (szekek-sedes): Ciuc (zonele Miercurea Ciuc – Csikzeredda, Giurgeu – Gheorgheni  si Casin); Trei scaune (Haromszek: Sepsi, Kezdi, Orbai); Odorheiu (Szekelyudvárhely) si Mures (Mároszek).
Astazi, considerabil întariti prin incercarea deznationalizarii romanilor, ei însisi maghiarizati, secuii vietuiesc în zone de concentrare în centrul si estul judetului Mures (parte din valea Muresului, Valea Nirajului, cursul superior al Tarnavei Mici, în Harghita – (Odorhei, Ciuc, Gheorghieni) si Covasna – (Sfantu Gheorghe, Covasna, Targu Secuiesc).In tot cursul Evului Mediu însa si o buna perioada de timp sub ocupatia romano-germana (1699-1806) si austriaca (1806-1867), datorita centurii etnice romanesti care i-a protejat, ca si mediului montan de adoptie. Secuii s-au pastrat mai neatinsi decat orice alt popor – releva cu uimire umanistul Antonio Possevino (1533-1611) – în acea tara montana ,întarita de la natura, multumita pozitiei sale inaccesibile în multe locuri. Sunt totusi amestecati cu valahii,printre ei”.

Secuii – “neam aparte” de unguri.
Catolicizati de unguri, acceptati ca aliati, în calitate de “natiune” medievala, urmasii avarilor au continuat sa fie, etnic, altceva. Pentru ca, în afara de rune (la care romanii, învatatorii lor, renuntasera în momentul adoptarii slavonei, ca limba liturgica si a alfabetului chirilic),secuii au continuat sa aiba o limba a lor, un port si obiceiuri proprii, înca vizibile în secolul XVI, pe cale de disparitie în veacurile XVII-XIX  Faptul ca ei însisi se autodefinesc înca, astazi, secui atesta însa persistenta constiintei unei deosebiri fundamentale fata de populatia ungureasca, a unei etnii originare distincte