Scrisoarea europarlamentarului Diana Iovanovici Șoșoacă adresată Preşedintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Președintelui Parlamentului European Roberta Metsola și lui Viktor Orban, premierul Ungariei, ţara care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

Vă solicit ca statul Israel să fie declarat „stat agresor” în urma invaziei Libanului, având în vedere că ați procedat într-un mod similar în cazul Rusiei. Similitudinea dintre cele două situații, cea din Ucraina și cea din Liban, este evidentă. Când Rusia a intervenit pe teritoriul Ucrainei pentru a combate gruparea AZOV pe care Moscova o consideră teroristă, Occidentul a condamnat în unanimitate acțiunea Rusiei de denazificare a Ucrainei. Acum, când Israelul a invadat Libanul pe motiv că luptă împotriva unei grupări considerate teroriste de Israel, Hezbollah, Israelul trebuie condamnat la rândul său în unanimitate de Occident și de Uniunea Europeană ca stat agresor. În caz contrar, vorbim de o dublă măsură și de o ipocrizie strigătoare la cer.

Libanul este un stat recunoscut de ONU, nu este un stat paria, ci cu drepturi depline în comunitatea internațională, și atunci de ce nu i se recunoaște dreptul la inviolabilitatea teritoriului așa cum i s-a recunoscut Ucrainei? Dacă acțiunea Rusiei a fost condamnată ca „invazie”, este obligatoriu ca și acțiunea statului Israel să fie catalogată într-un mod similar, cu toate consecințele ce decurg de aici: sancțiuni, întreruperea relațiilor și înghețarea schimburilor economice, culturale, sportive și de orice natură cu Israelul, exact cum s-a procedat în cazul Rusiei.

Vă atrag totodată atenția că România, stat UE, și prin ea întreaga Uniunea Europeană, este în mod periculos implicată în conflictul din Orientul Mijlociu prin scutul de la Deveselu care a fost în mod oficial instalat în România cu scopul de a fi activat împotriva rachetelor iraniene. În acest moment, când Iranul se pregătește să dea riposta Israelului și statelor occidentale pentru faptul că susțin invazia israeliană în Liban, scutul de la Deveselu devine o parte din infrastructura de război, fiind locul din care, după cum s-a declarat la amplasarea lui, se vor lansa rachete împotriva Iranului. În aceste condiții, este momentul să conștientizați că prin susținerea Israelului aruncați întreaga Uniune Europeană și în mod special România într-un conflict cu Iranul și aduceți războiul la noi acasă, ceea ce este inacceptabil.

România a intrat în UE pentru că i se garanta pacea și prosperitatea, nu pentru ca UE însăși să ne târască prin politicile sale iresponsabile într-un război în care România, prin scutul de la Deveselu, a devenit parte direct implicată și țintă a atacurilor. România a devenit un inamic al Iranului în acest conflict, după ce aceleași politici dezastruoase ale UE au transformat România și în ținta Rusiei, lucru exprimat foarte clar de oficialii ruși, ca urmare a implicării României de partea Ucrainei. Să înțelegem că am intrat în UE ca să ne transformați într-un teatru de război din toate părțile și ca să ne aruncați în război cu Rusia și cu Iranul?

De asemenea, vă atrag atenția că Pentagonul a anunțat în mod oficial că trimite trupe suplimentare în Orientul Mijlociu. Dacă în Ucraina, trupele occidentale păstrau măcar aparent forma unor trupe de mercenari străini, de data aceasta, în Orientul Mijlociu, este vorba de oficializarea implicării de trupe americane, ceea ce va agrava în mod exponențial acest conflict care va deveni chiar mai periculos decât cel din Ucraina. Având în vedere consecințele acestei asumări de către Pentagon a escaladării conflictului din Orientul Mijlociu de partea Israelului, chiar dacă Israelul e statul agresor, vă solicit să nu angrenați Uniunea Europeană în acest carusel al autodistrugerii, în siajul SUA, așa cum procedați de obicei, după ce deja ați pus UE în conflict cu Rusia. Vă cer în mod răspicat și ferm să refuzați participarea UE la războiul pe care SUA îl declanșează în Orientul Mijlociu pentru a sprijini Israelul pentru că amenințați în felul acesta și România, și întreaga Uniune Europeană.

Cu considerație,

MEP Diana Iovanovici-Șoșoacă

Bucureşti, 1 octombrie 2024