Te întreb, domnule Tabără, ce-ai căutat dumneata în Vatra Românească? Ce-ai căutat în PUNR?!

Tu, Valeriu Tabără, care ești principalul vinovat pentru dispariția Partidului Unității Naționale a Românilor, partid a cărui disoluție a lăsat electoratul naționalist fără expresie politică! Fără reprezentanți în forurile de decizie ale Țării!… Te numeri printre politicienii – o mână de ticăloși, vinovați de absența din Parlament și din Guvern a vocii interesului național!

Cândva ne-ai făcut să credem că ai urechea aplecată spre această voce, a Neamului! Dar te-ai dovedit a fi surd și nepăsător la durerea și nevoile Neamului tău! Le-ai ascultat o vreme, atât cât să pari un vajnic patriot și să ți se treacă cu vederea mediocritatea intelectuală și profesională! Ne-am zis că tăria de caracter, mai ales într-o mișcare naționalistă, suplinește alte calități, în primul rând intelectuale! Dar ne-am înșelat! Mediocritatea dumitale, vizibilă pe toate planurile existenței publice, este depășită numai de nivelul abilității de a-ți ascunde adevăratele resorturi sufletești, de a masca predispoziția parvenirii cu orice preț, al onoarei în primul rând! Ți-ai pierdut-o, Valeriule Tabără!

Dacă nu ți-ai pierdut-o atunci când, ca președinte, ai părăsit la greu partidul al cărui președinte erai, în mod sigur ai pierdut-o acum, când susții o lege anti-românească pritocită de UDMR și promovată de un ministru care, la ceasul când veți da cu toții socoteală pentru cum ați guvernat, el va avea măcar șansa unei circumstanțe atenuante: certificatul medical!…

Dar tu, măi, Tabără, cum vei explica votul tău în favoarea manevrelor iredentiste ale UDMR?! Oare nu ți-ai dat seama că prin legea educației veți legifera în esență pretențiile expuse de UDMR în defunctul proiect de Statut al minorităților? Ești chiar așa de puțintel la minte?!… Prea deștept nu te-ai arătat niciodată a fi! Dar asta nu este o scuză pentru votul tău ticălos, dat deja în guvern, pentru o lege care te dezice de ai tăi, prieteni, colegi, rude… Ne-ai mințit și ne-ai trădat pe toți! Tu, președintele Partidului în care nădăjduiau toți ardelenii, ești acum sub ascultarea UDMR-ului, stai zilnic sluj în fața lui Marko Bella…

Spune-mi, fost vajnic luptător pe baricadele românismului, mai trăiesc bieți părinții tăi? Mai ai frați și surori? Ai copii?… Să-ți trăiască, deși nu le va fi deloc ușor după rușinea pe care le-ai făcut-o! Cu ce cuvinte le vei explica gestul trădării? Te invit să le expui public, măcar pentru noi, foștii tăi camarazi din Vatra Românească și PUNR, care nu putem pricepe ce se întâmplă cu tine!…

Pentru tinerii care vor citi acest mesaj țin să fac o precizare: pluralismul politic instaurat în România după 22 decembrie 1989 a fost riguros proiectat și planificat de KGB și celelalte instituții similare din comitetul de organizare a Revoluției… Adică toate partidele din România care au făcut oarece carieră post decembristă s-au înființat conform unui scenariu politic imaginat în câteva capitale neprietene. Numai înființarea Vatrei Românești și a PUNR nu a făcut parte din scenariul post-decembrist, scenariu imaginat și pus la punct cu mult înainte de decembrie 1989! Din această perspectivă trebuie judecată și apreciată acțiunea lui Valeriu Tabără, ca președinte al PUNR, activitate în urma căreia s-a ales praful din singurul partid care dădea semne că ar putea să acționeze împotriva demolatorilor de țară! Cumva ai fost printre noi o cârtiță a inamicilor noștri cărora azi le faci așa de mari sevicii? Sau de nerod ce ești le faci jocul?!

Spune-mi, Valeriu Tabără, te mai întreb o dată, mai clar: de prost sau de ticălos ce ești ai intrat în acest rol al trădătorului de neam și țară?… Nu ți se potrivește!

Rogu-te, fă-mă de rușine, rușinea de a calomnia un om nevinovat, și arată tuturor cât de rău m-am înșelat: pronunță-te public împotriva proiectului de lege a educației și învățămîntului, dezmeticește-i pe colegii de partid, votează împotriva proiectului și, dacă nu va fi destul, dă-ți demisia din guvern! Din partid! Fii bărbat! Fii român! Fii  moț!

…Nu mai ești omul tînăr care eram cu toții în urmă cu 20 de ani! Anii cei mulți din viața noastră s-au scurs, iar cei care ne-au mai rămas nu sunt destui ca să ai când să repari nenorocirea și necazurile pe care tu și guvernul le veți produce în toată țara, la toată suflarea românească, inclusiv concetățenilor noștri maghiari!

Greșeala, crima, păcatul cu care îți compromiți viața și cariera, nu mai ai când să te speli de ele! Profită că mai poți, în ultima secundă, să eviți catastrofa, leapădă-te de greșeala, crima și păcatul care te pândesc! Altă șansă nu vei mai avea ca să-ți salvezi onoarea, sufletul, numele!

Chiar dacă până acum ai greșit cumplit, ca puțini alții din clasa de politicieni, Dumnezeu îți oferă o șansă excelentă să-ți revii și să redevii ceea ce, probabil, ai fost atunci când ne-am cunoscut: un om onest, un român adevărat! Român, nu fleac!

*

Nu ești singurul, Valeriu Tabără, care ai făcut din patriotism o afacere! O trambulină spre înalte funcții și privilegii nemeritate! Greșeli, care mai mici, care mai mari, am făcut cu toții, oricât de mari patrioți și naționaliști ne-am închipuit că suntem. Dar tu ai acum ceea ce la puțini soarta le oferă: posibilitatea ca printr-un singur gest răsunător de demnitate și conștiință civică, un gest cu consecințe benefice imediate în viața Neamului nostru, să faci uitate toate greșelile trecutului, toate momentele în care te-ai dezis de tine însuți ca om, ca român, ca moț.

Am să mă rog pentru tine, Valeriu Tabără, să ai curajul gestului eliberator!

Ion  Coja

București, 15.11.2010