Stimate domnule director Eduard Hellvig,
Cu ani în urmă, când nu aveați nicio funcție în Serviciul Român de Informații, eu, subsemnatul Ion Coja, am avut parte de un act de imixtiune a SRI în viața mea privată cu consecințe nefaste pe care le resimt și azi.
Eu și rudele mele, frați și veri, am fost angrenați în mai multe procese de moștenire de pe urma unchiului nostru Ștefan Coja. Principalul dosar privea terenul de 9 ha de la Cișmea, în intravilanul Constanța, pe malul lacului Mamaia, evaluat la câteva zeci de milioane de dolari. După câțiva ani de lupte în justiție, la un moment dat am ajuns la o sentință definitivă a Tribunalului din Constanța prin care ni se recunoșteau drepturile de moștenitori. Eu deveneam astfel beneficiarul a câteva milioane de dolari.
Am făcut greșeala ca la întrebarea „Ce voi face cu atâția bani?” pusă de prieteni și colegi, să dau răspunsul: „Cu banii primiți voi face un partid politic ca lumea”! Răspunsul meu a ajuns la cunoștința Serviciului Român de Informații. Nu-i de mirare!
Eram de multă vreme monitorizat de SRI. Am aflat de la amici din SRI că într-o evaluare de uz intern a SRI am fost catalogat ca o persoană ale cărei apariții TV sunt dintre cele mai convingătoare. Eram considerat printre cei mai convingători vorbitori TV! Nu e de mirare că SRI face asemenea clasamente. Cum intervențiile mele TV erau mai toate extrem de critice la adresa „sistemului”, brusc invitațiile de a participa la emisiuni TV s-au sistat, într-un consens al tuturor posturilor TV centrale. Am motive să cred că SRI a intervenit în acest sens. Am considerat însă că era dreptul SRI să o facă, chiar dacă încălca astfel Constituția. Fidelitatea unui serviciu secret față de clasa politică este deseori prioritară, în mai toate statele.
Din păcate SRI a intervenit și în justiție, considerând că apariția unui partid politic „ca lumea” ar dăuna siguranței statului român. Am primit informații din lumea magistraților constănțeni că în urma intervenției exprese a SRI procesul nostru a fost repus pe rol, invocându-se vicii de procedură inventate. Procesul s-a reluat, s-a anulat sentința dată, iar de ani de zile ne judecăm pentru drepturile noastre fără nicio speranță! Și asta din cauza imixtiunii ilegale și imorale a SRI în mersul justiției!
Vă scriu, stimate domnule director, pentru a vă cere să interveniți personal ca să reparați daunele provocate de predecesorii domniei voastre. Să interveniți pentru a repune legea în drepturile ei. Nu vă cer numai să sistați orice amestec incorect  în viața mea, ci vă cer, dimpotrivă, să vă amestecați din nou în justiție pentru a se produce cât mai repede reparația nedreptății ce mi s-a făcut mie și rudelor mele. Majoritatea dintre moștenitori au murit așteptând sentința tribunalului. Inclusiv fratele meu. Dacă SRI ar avea conștiința propriilor acțiuni, ar trebui să se simtă foarte vinovat de ceea ce noi, moștenitorii lui Ștefan Coja, fost persecutat politic, am pătimit de pe urma SRI.
Chiar dacă a existat o rațiune de stat în acțiunea SRI de a mă împiedica să desfășor o activitate politică, acea rațiune putea funcționa numai când starea mea fizică mi-ar fi permis să mă angajez într-o activitate politică propriu zisă. De câțiva ani însă nu se mai poate pune problema angajării mele într-o acțiune politică. Am trecut de 80 de ani, am trecut prin grave probleme de sănătate, nu mai pot fi considerat un potențial pericol pentru cei pe care îi apărați.
Am nevoie de banii la care am dreptul! Am copii, am nepoți, timpul pe care sper că-l mai am de trăit este sever drămuit, nu aveți nici un motiv să mă țineți mai departe sub obrocul SRI ca pe un potențial pericol pentru „sistem”!
Repet: vă cer ca SRI să intervină din nou în justiție pentru a produce reparația nedreptăților provocate cu ani în urmă. Sunt convins că de la înălțimea funcției publice pe care o dețineți și cu autoritatea respectivă veți putea găsi procedurile prin care să se anuleze urgent consecințele abuzurilor săvârșite de SRI cu ani în urmă!
Așa să vă ajute bunul Dumnezeu!
Ion Coja
04.01.2023