Scrisoare deschisă adresată profesorilor și învățătorilor din România

Dragi profesori și învățători,

Astăzi, 5 octombrie, este ziua dumneavoastră și nu cred că există prilej mai nimerit decât acesta pentru a vă spune adevărul în față.

Acest adevăr este pe atât de simplu, pe cât este de dur: dacă nu veți face ceva în curând, profesiunea dumneavoastră, așa cum o știți, va dispărea. În consecință, majoritatea dintre dumneavoastră veți rămâne fără loc de muncă.

Am urmărit și participat la discuțiile de pe grupuri școlare referitoare la ultimatumul Premierului Orban, care a spus, textual: „Profesorii care refuză să predea online nu mai au ce căuta în sistemul de educaţie”.

Dragi profesori,

acesta e primul pas. Primul pas spre eliminarea învățământului de tip clasic din România. Nu vă faceți iluzii, acest obiectiv este dorit de foarte mulți ani în România noastră, iar pandemia a fost pretextul ideal. De ce? Pentru că a oferit justificarea perfectă pentru părinți, dar mai important, pentru ca dvs înșivă să acceptați asta: de frică.

Vă rog să nu vă faceți iluzia conform căreia, „dacă tăcem și facem ce ni se spune, totul va trece și vom reveni la normal”. NU! Dacă acceptați această mizerie, veți fi pierduți. Deja ați acceptat sluțirea procesului educațional prin susținerea arătată pentru măsurile sanitare aberante impuse de Guvern copiilor.

Știu învățători care au plâns că nu pot să țină mâinile copiilor lor pentru a-i ajuta să scrie. Alții au făcut crize de nervi după câteva zile de „școală online”.

Ce va urma după asta? Dacă va trece un an și părinții vor vedea că „a mers și-așa”, cei care conduc această țară vor profita de ocazie și vor aprofunda „școala online”. Mulți dintre dvs, știți bine, nu au talentul și abilitățile necesare pentru a fi credibili din spatele unui ecran. Și nu e nimic rău în asta. Dar alții au! Și unii, chiar dacă dvs nu știți acum, sunt capabili să-i facă pe copii să perceapă „școala online” ca pe ceva distractiv.

Dar asta este rău! Pentru că școala nu înseamnă distracție, înseamnă atenție, concentrare, perseverență, interacțiune de la om la om. Gândiți-vă că un „tutor online” costă statul infinit mai puțin decât îl costă angajarea dumneavoastră. Numai și pentru simplul motiv că un „tutor online” poate „preda” simultan la sute de elevi, nu 30-40. Nu o spun eu, o spun specialiști de renume precum Mircea Platon și alții.

Oameni buni,

vă scriu acest text în triplă calitate: de părinte, de cetățean și de persoană care are profesori în familie. Eu știu ce important este profesorul/învățătorul pentru dezvoltarea unui copil. Dar sunt mulți părinți care nu știu asta. Sunt unii care cred că nu mai e nevoie de scrisul de mână, pentru că tot ce trebuie să facă fiul/fiica lor e să știe să tasteze.

Aceștia trebuie să fie convinși de către dumneavoastră! Iar pentru asta trebuie să vă învingeți frica sau comoditatea și să cereți revenirea școlii la normalitate. Trebuie să aveți posibilitatea să vă puneți în valoare calitățile!

Credeți că ce spun eu sunt aberații? Credeți că meseria de profesor, așa cum o știm, nu poate dispărea? Mai gândiți-vă!

Își închipuia cineva acum 20-30 de ani că nu vor mai exista mineri în România, în condițiile în care mineritul produce energie de care avem toți nevoie și țara stă pe munți de cărbune? Sigur că nu. Dar totuși, așa este: această meserie este ca și dispărută.

Gândiți-vă câte ziare tipărite erau acum 20 de ani în România și câte sunt azi! Gândiți-vă că dumneavoastră citiți acest mesaj într-un mediu care nu exista acum 20 ani.

Nu vă culcați pe urechea: „au nevoie de voturile voastre”! E o iluzie. Va urma o mare criză economică și milioanele de părinți se vor dispensa ușor de profesorii care „au trei luni de vacanță pe an” și care pot fi înlocuiți ușor, ieftin și modern cu „școala online”, pentru „a reduce cheltuielile bugetare”!

Vă vor demoniza așa cum au făcut-o cu toate celelalte categorii esențiale pentru existența țării: Armata și Biserica. Armata a rămas o „forță de menținere a păcii”, iar Biserica este bombardată zilnic până nu va mai rămâne nimic.

Nu acceptați „bonusuri pentru școala online”, pentru că nu sunt altceva decât cadouri otrăvite, iar când marea criză va veni, veți fi arătați cu degetul. Nimic nu este gratis, tot ce primiți acum veți deconta mai târziu.

Dragi profesori,

cei mai afectați dintre dumneavoastră vor fi aceia care lucrează în sistemul preuniversitar. Dacă nu vă treziți, dacă nu cereți masiv revenirea la normalitate, veți fi pierduți. Și odată cu dumneavoastră, la fel vor fi și copiii noștri. Dacă aș fi scris acest text înainte ca Orban să vă trimită ultimatumul de care vă vorbeam, poate era rezonabil să mă considerați nebun. Așa, când aveți acest spectru, clar și definit, în față, nebunia ar fi să nu faceți nimic și să acceptați cu seninătate drumul spre propria irelevanță.

Treziți-vă! Cereți măcar renunțarea la obligativitatea măștii și refuzați obligativitatea „școlii online”. Dragostea voastră față de profesie și față de copii va învinge frica? Dacă nu, cu frica veți rămâne.

Poate fi ultima șansă a copiilor noștri la normalitate. Și dacă o pierdem, primii care vor plăti veți fi dumneavoastră.