Mihail Neamțu, România, Știri

Școală românească și latină

Nu poți înțelege istoria poporului român și nici linia romanității fără limba latină. Nu poți descifra sistemul politic modern fără să privești în urmă, la Republica Romană, de la care am preluat Senatul sau limitarea mandatelor demnitarilor.

Țări slave, precum Polonia, introduc latina în programa școlară. În Italia, elevii de liceu învață peste șase sute de ore de limbă latină în patru ani. Limba latină joacă un rol important în pregătirea elevilor pentru examenele naționale din Hexagon, precum bacalaureatul francez.

În Marea Britanie, Eton College & Winchester College mențin o tradiție puternică de predare a limbii latine. În Germania, latina este o parte esențială a programei școlare pentru gimnaziile cu profil umanist. Universități americane de renume, precum Harvard, Yale sau Princeton continuă să ofere programe solide în studii clasice.

Academia Vivarium Novum din Italia este o instituție unică care predă limba latină și greaca veche folosind metoda activă, unde conversația în latină joacă un rol central. Oare de ce?

Pentru că limbile vechi se așează la baza piramidei cunoașterii de tip umanist. Chiar și pentru istoricii tradiției bizantine, latina a fost esențială în primele perioade ale Imperiului Roman de Răsărit, în special sub domnia lui Iustinian.

În secolele V-VI, învățații din Constantinopol trebuiau să studieze latina pentru a avea acces la codurile juridice romane, dar și la literatura clasică, precum Cicero și Virgil.

Pe teritoriul României de astăzi există o parte importantă a moștenirii romane în zona Dobrogei, unde romanii au fondat colonii și au ridicat diverse fortificații.

Cele mai importante colecții de inscripții latine din această zonă au fost adunate în seria „Inscriptiones Scythiae Minoris Graecae et Latinae” sub îndrumarea profesorului D.M. Pippidi.

Printre orașele și siturile arheologice acoperite de aceste inscripții se numără Histria, Tomis (Constanța de astăzi), Callatis (Mangalia) și Capidava.

Transilvania, care a fost parte a provinciei romane Dacia, adăpostește numeroase inscripții latine, multe dintre ele fiind găsite în cetăți precum Apulum (Alba Iulia) și Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Aceste inscripții sunt esențiale pentru înțelegerea organizării militare și civile din provincie, precum și a influenței romane asupra populației locale.

În toate colegiile de prestigiu din România ar trebui oferită bursa „Vasile Pârvan” – celebrul istoric a fost titularul catedrei de latină la Liceul Principele Ferdinand I – pentru elevii cu rezultate deosebite în traducerile făcute din Cicero, Augustin sau Boethius.