Citez din ultimul articol al comentatorului ABRAXAS: „întreaga ordine monetară stabilită în ‘44 e pe cale să se prăbușească, iar potentații din umbră ai lumii sunt în panică … și asta e un lucru bun”.

Domeniul fianciar îmi este cel mai necunoscut și de neînțeles pentru mine. Mă hazardez și ofer totuși cititorilor mai pricepuți câteva idei/gânduri/reflecții stârnite de ultimele evenimente. Așadar opiniile unui ignorant:

1. Sancțiunile impuse Rusiei dovedesc multă imprudență din parte americanilor. Rusia nu se va lăsa îngenuncheată și va reacționa ofensiv. Deja a făcut-o impunând plata în ruble pentru anumite exporturi de bază. După părerea mea este primul act oficial major prin care este atacat dolarul ca monedă universală de tezaurizare, statut pe care America l-a impus întregii lumi în 1944 și de care se leagă în mare măsură supremația SUA de după 1944 până azi în mai toate domeniile.

2. Dacă țin eu bine minte, Stalin nu a semnat acordurile din 1944. Deloc întâmplător că atacul asupra supremației dolarului vine din partea rublei. Este o coincidență de care prostănacul de Biden trebuia să țină seama. Numai China și Rusia puteau provoca această contestație, cu multe precauții însă, ceea ce ar fi însemnat că un astfel de atac s-ar fi produs peste ani buni de așteptare ca să se coacă condițiile! N-a mai fost nevoie de așteptare, Rusia a fost obligată să declanșeze atacul dintr-un motiv legitim: supraviețuirea! Embargoul gândit de Biden & comp. în scopul de a îngenunchea Rusia a împins Kremlinul la acest gest care, desigur, comportă multe riscuri. Inclusiv riscul de a fi un gest sinucigaș. Nu este în joc numai guvernarea Putin, ci însăși existența Rusiei.

3. Pentru mulți dintre noi dispariția Federației Ruse ar fi o soluție pentru multe probleme, ar fi un deznodământ fericit, dorit de generații. Dorit chiar și de mulți cetățeni ai Federației Ruse. Dar dispariția colosului numit Federația Rusă ar da naștere și unor noi probleme, imposibil de prevăzut și, desigur, riscante pentru întreaga planetă. Riscul fiind în primul rând al suferințelor oamenilor de rând, eternele victime colaterale.

4. Dacă Rusia și-a coordonat reacția de a ataca dolarul cu înțelegerea că va fi sprijinită de China, eventual și de India, plus încă câteva țări deloc neînsemnate, SUA se află în fața unei perspective catastrofale. Sistemul actual de funcționare a planetei în orbita dolarului a permis Americii să impună planetei să suporte an de an consecințele inflației din SUA. SUA a tipărit dolari în neștire, fără o acoperire nici în aur, nici în propria producție de mărfuri, ceea ce i-a permis să asigure un standard de viață american mult peste nivelul real la care avea dreptul societatea americană. America și-a permis gesturi de mare generozitate și cheltuieli, inclusiv militare, extravagante, subvenționate de mașina de tipărit dolari. Toate țările lumii, legate de moneda de schimb americană, au contribuit la preluarea inflației din economia americană. Simplul fapt de a tezauriza dolarii a însemnat un sprijin celor care îi tipăreau într-o veselie care ar friza inconștiența. Sigur că au fost făcute calcule foarte exacte care au dus la perpetuarea acestei situații. Echilibrul a fost păstrat însă cu dificultăți mari, din ce în ce mai mari.

5. Cei care au mișcat în front și au pus în pericol această Pax Americana întemeiată pe supremația dolarului au fost pedepsiți exemplar. Vezi cazul Libiei și al Irakului. Cumva și al lui Ceaușescu? Biden îl împinge pe Putin să repete încercarea făcută de Saddam Hussein și de El Khadafi. Numai că sancționarea lui Putin nu va mai fi la îndemâna Washingtonului decât printr-un război mult mai mare. Va fi cu siguranță al treilea război mondial și, la fel de sigur, va fi ultimul…

6. Aceasta este perspectiva pe care a deschis-o Biden prin graba sa de a institui izolarea Rusiei de Occident, având ca pretext situația din Ucraina. Se pare că Biden nu a înțeles exact ce se întâmplă în Ucraina. Nu a înțeles ce țesătură de interese, criminale în mare parte, sunt legate de saltimbacul de la Kiev.  Nu a înțeles sau nu a aflat de ele, ceea ce e greu de crezut. Este foarte probabil ca aceleași interese să fi organizat și frauda de la alegerile din 2020, caz în care Biden nu face acum decât să asculte de cei care l-au desemnat să fie omul cel mai puternic de pe planetă. Tot un  saltimbac. Joacă un rol scris de alții. De stăpânii fabricii de dolari. Aceștia ce interese or fi având în Ucraina atât de mari de au luat deciziile cele mai greșite de până acum?! Cum de nu și-au dat seama atotputernicii planetei că-și taie craca de sub picioare?!

Ion Coja

03.04.2022