Satul care a descoperit secretul bunăstării. Sătenii se gospodăresc singuri, fac poduri și repară străzi
De către Andreea Dogar -sept. 20, 2016
Satul Limba. Foto: adevarul.ro / alba.transilvania-tv.ro
Un sat din județul Alba cu doar 360 de locuitori a ajuns un exemplu pentru modul în care o comunitate mică se gospodăreşte singură. Sătenii au format o asociaţie cu ajutorul căreia repară străzi, își fac poduri, organizează evenimente sau îi ajută pe săraci, relatează adevarul.ro.
Satul Limba este parte componentă a comunei Ciugud, devenită celebră în România pentru rata foarte ridicată de absorbţie a fondurilor europene. Satul Limba este urbanizat, are drumuri asfaltate şi trotuare pavate şi nu există o gospodărie care să nu aibă apă curentă, gaz sau canalizare.
Deoarece satul se află la doar 8 kilometri de Alba Iulia, cei mai mulți dintre locuitori muncesc la oraș, însă după serviciu își îngrijesc gospodăriile proprii, care s-au dezvoltat atât de mult încât oamenii de aici nu mai folosesc animale de tracțiune.
În urmă cu câțiva ani, locuitorii au constituit asociaţia „Limbenii” prin intermediul căreia organizează toate evenimentele din comunitate şi le oferă sprijin celor care au nevoie. Totul a început în 2007, când turla bisericii trebuia reparată, iar oamenilor le-a venit ideea să se adune şi să pună toţi umărul la treabă.
De atunci, în fiecare luna, 130 de familii din cele 150 donează câte 5 lei pentru comunitate, iar banii sunt investiţi cu folos.
„Şi cu ajutorul acestor bani străzile sunt mai frumoase, satul mai frumos, iar oamenii sunt mai uniţi. Fiecare dintre noi are un sentiment foarte plăcut că a ajutat cu ceva comunitatea”, a declarat pentru adevarul.ro Augustin Muntean, membru în asociaţie.
satul limba
Satul Limba se află pe malul Mureșului. Foto: adevarul.ro
satul limba dorin bucur
Dorin Bucur este liderul asociației. Foto: adevarul.ro
Infrastructura a fost realizată cu ajutorul banilor europeni obţinuţi de primărie, dar există multe alte lucruri de care se îngrijesc prin intermediul asociaţiei.
Care sunt cele mai mari mituri care împiedică o viață mai sănătoasă?
Romania TV
Cei mai buni pantofi pentru bărbați pentru a merge și a sta în picioare toată ziua
ArchStride
Împreună, oamenii au construit un monument al eroilor, au ajutat la ridicarea căminului cultural, au săpat şanţuri pentru introducerea apei în sat, au adunat bani şi au lucrat împreună la ridicarea Casei Parohiale, au plătit şi au săpat şanţuri pentru introducerea gazului în sat, au angajat un pictor pentru pictarea bisericii.
satul limba cămin cultural
Satul Limba are un cămin cultural modern. Foto: alba.transilvania-tv.ro
Un alt proiect dus la bun sfârşit a fost construirea unui pod.
„Ne-am adunat 21 de oameni şi într-o după-amiză și l-am construit. Este un pod mai mic pe care se ajunge la pământurile pe care le cultivăm. Ca să ajungem acolo, trebuia să ocolim o vale de un kilometru. Aşa, ne-am adunat fiecare cu materiale, cu lemn, cu fier şi l-am construit”, a povestit Dorin Bucur, preşedintele Asociaţiei „Limbenii”, care este și liderul mişcării civice din sat.
satul limba monumentul eroilor
Monumentul eroilor din satul Limba. Foto: ziarulunirea.ro
Sătenii au grijă și să îi ajute pe vecinii lor care au diferite probleme.
„Au existat cazuri prin care au fost ajutaţi oameni ce aveau nevoie de medicamente sau chiar intervenţii chirurgicale. De exemplu, unei doamne îi trebuie un stent care costa destul de mult şi a fost ajutată de oamenii din sat”, a mai spus Bucur.
De asemenea, copiii satului au fost trimişi în tabere, inclusiv la Marea Neagră.
În urmă cu câţiva ani, la o şedinţă a asociaţiei, locuitorii au refuzat oferta unui patron care dorea să deschidă o crâşmă în sat. Sătenii au spus că au de lucru acasă şi nu au timp de stat prin baruri. Așa că, până în ziua de astăzi, satul Limba nu are cârciumă.
satul limba obicei
Obiceiul Noaptea Pricolicilor în satul Limba. Foto: plaiuluminatu.ro
@VIRGIL
-de ce citesti gunoaie?
Satul care a descoperit secretul bunăstării?
-SI AU PUS MUMIA PRIMARULUI IN GEAM
CA SA-I CULEAGA SUBVENTIA GUVERNAMENTALA!
(ca sa fie bine
sa nu fie rau)
Cu 650 lei pe luna ? Poate au gasit comoara lui Decebal .