NADAȘ

 

 

La Nadăș începe să se facă dreptate!

Complicii să fie pedepsiți exemplar!

Am primt pe E mail textul de mai jos, apărut, se pare, într-o publicație arădeană:

 

„Procurorii DNA fac percheziţii, marţi dimineaţă, la două cabinete notariale din Arad şi la un ocol silvic din satul arădean Nadăş care aparţine familiei Colţeu, cea care a câştigat în instanţă retrocedarea a peste 8.700 de hectare de teren, aproape tot extravilanul satului.

Acţiunea anchetatorilor este coordonată de DNA – Serviciul teritorial Timişoara.

 

Conform unor surse judiciare, procurorii anticorupţie din Timişoara au suspiciuni cu privire la un dosar în care se vorbeşte despre abuz în serviciu în ceea ce priveşte restituirea satului Nadăş din judeţul Arad.

Percheziţiile de marţi dimineaţă au loc la două cabinete notariale din municipiul Arad, precum şi la un ocol silvic din satul Nadăş care aparţine familiei Colţău, cea care a câştigat în instanţă retrocedarea a peste 8.700 de hectare de teren, aproape tot extravilanul satului.

Stelian Lupu, avocatul care reprezintă un grup de săteni din Nadăş ce au cerut revizuirea sentinţei prin care a fost împroprietărită familia Colţeu, a declarat, marţi dimineaţă, corespondentului MEDIAFAX că percheziţiile procurorilor DNA au loc în urma unei plângeri penale formulate de el, în numele localnicilor, în anul 2012, plângere care a fost depusă la Parchetul instanţei supreme, dosarul fiind transmis ulterior către DNA.

Potrivit lui Stelian Lupu, în această plângere localnicii spun că familia Colţeu nu avea dreptul să moştenească terenurile pentru că proprietarul iniţial de la care ar fi moştenit averea Ecaterina Mairovitz, cea care ulterior a transmis drepturilor ligitioase familiei Colţeu, nu mai deţinea acele pământuri din anul 1939.

„În acel an a existat o licitaţie publică judecătorească, iar toate suprafeţele au fost cumpărate de către Societatea Forestieră Nadăş. Există documente în acest sens, iar licitaţie este menţionată inclusiv în cărţile funciare ale terenurilor. Ne întrebăm cum a fost posibil ca judecătorii să nu ţină cont de aceste documente, aşa cum nici Prefectura şi nici Direcţia Silvică Arad nu au luat în seamă existenţa lor, deşi teoretic apărau interesele statului”, a declarat avocatul Lupu.
El a precizat că la Societatea Forestieră era acţionar, cu 81%, un cetăţean român.

În plângere, sătenii reclamă şi o posibilă falsificare a numerelor topografice ale terenurilor şi modul de intabulare a acestor suprafeţe.

De asemenea, sătenii au mai reclamat modul în care s-au făcut executări silite „care se refereau la terenuri libere, dar în realitate acestea erau ocupate şi de case ale oamenilor”.
Potrivit avocatului Stelian Lupu, marţi dimineaţă procurorii DNA se află la locuinţa familiei Colţeu şi la birourile acesteia din Nadăş.

„Pe toată perioada de la depunerea plângerii penale am colaborat cu procurorii DNA în privinţa probaţiunii”, a adăugat avocatul Stelian Lupu.

În 2006, Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu prin care se cerea anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei locale Tauţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Instanţa a dispus reconstituirea în favoarea reclamanţilor a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.762 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădirile sau alte construcţii aflate pe acestea.

Iniţial, atât Comisia locală Tauţ, cât şi Comisia judeţeană Arad au respins cererea de reconstituire a dreptului de proprietate privată formulată de soţii Colţeu.

Împotriva sentinţei Judecătoriei Ineu au declarat recurs Comisia judeţeană şi Direcţia Silvică Arad, iar acţiunea a fost admisă de Tribunalul Arad, care motiva că reclamanţii Viorica şi Mihai Colţeu, prin Ecaterina Mairovitz (de la care au beneficiat de certificatul de moştenitori), nu au calitatea de persoane îndreptăţite să solicite reconstituirea dreptului de proprietate, întrucât nu au vocaţie succesorală.

Cu toate acestea, un alt complet de la Tribunalul Arad a admis, ulterior, o contestaţie în anulare formulată de soţii Colţeu, devenind valabilă şi irevocabilă sentinţa nr. 657/2006 a Judecătoriei Ineu.

Astfel, în 2009, soţii Colţeu au reuşit să intabuleze suprafaţa dobândită în Cartea Funciară, adică tot extravilanul satului Nadăş, cu 1.200 de locuitori.

În 2012, fiica împroprietăriţilor, Simona Ilieş, declara că părinţii săi au obţinut dreptul de proprietate prin moştenire de la o vecină, o bătrână evreică, Ecaterina Mairovitz, care a murit la vârsta de 93 de ani.

În noiembrie 2012, neînţelegerile dintre unii localnici şi familia Colţeu au culminat în momentul punerii în aplicare a unei sentinţe de evacuare a unei familii. Peste 30 de localnici s-au adunat atunci pentru susţinerea celor care locuiau în gospodăria ce urma să fie evacuată.

Familia Colţeu a mers atunci cu un buldozer pe o păşune unde exista un adăpost pentru ciobani şi animale, intenţionând evacuarea terenului. Jandarmii şi poliţiştii au intervenit pentru a se evita conflictele între părţi, iar evacuările nu au fost puse în practică.

Localnicii au susţinut, de-a lungul proceselor, că jumătate din suprafeţele obţinute de Colţeu intraseră în proprietatea sătenilor din Nadăş în urma reformelor agrare de dinainte de 1918, din timpul Imperiului Austro-Ungar şi în urma reformei agrare din anul 1921.

În februarie 2013, Prefectura Arad, Direcţia Silvică şi o parte dintre localnici s-au adresat Judecătoriei Ineu, cerând revizuirea sentinţei din 2006, sătenii afirmând că au intrat în posesia unor documente de arhivă care ar demonstra că familia Colţeu nu ar fi trebuit să obţină terenurile. „Aici vorbim de înscrisuri care arată atât că moştenitorul de drept al terenurilor era o altă persoană decât cea stabilită de instanţă şi care a transmis ulterior, prin moştenire, drepturile litigioase familiei Colţeu, cât şi faptul că suprafeţele atribuite prin sentinţă sunt mult mai mari decât cele din documente”, declara avocatul Stelian Lupu.

Instanţa a respins solicitarea câteva luni mai târziu, dar s-a declarat recurs, care a fost respins în septembrie 2013.

O lună mai târziu, Prefectura Arad a depus la Judecătoria Ineu o nouă cerere de revizuire a sentinţei din 2006, afirmându-se că există probe noi în acest caz. „Cererea de revizuire are la bază noi probe care ar putea determina revizuirea sentinţei, alte probe decât cele pe care s-a întemeiat precedenta cerere de revizuire, respinsă de instanţele de judecată”, declara purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Lucian Cozma.

În 28 octombrie 2013, Prefectura anunţa că a depus la ICCJ o cerere de strămutare a procesului privind revizuirea sentinţei. Cererea a fost aprobată, procesul fiind pe rol la Judecătoria Făgăraş.”

Liliana Iedu, Marian Buga, corespondenti@mediafax.ro

 

*

 

Este foarte bine că se îndreaptă lucrurile la Nadăș, dar suntem contrariați de câteva aspecte.

 

Mai întâi că despre ce se întâmplă la Nadăș, orice relatare, oricât de succintă ar fi, nu poate omite esențialul: anume că imensa nedreptate făcută localnicilor risca să rămână bătută în cuie, imposibil de reparat, dacă nu se nimerea ca o mână de oameni inimoși să afle de acest abuz strigător la cer și să reacționeze ca niște oameni adevărați ce sunt, întregi la minte și la simțire!

 

E bine că oamenii din Nadăș își recapătă pământul la care au drepturi imprescriptibile, e bine ca vinovații să-și primească răsplata lăcomiei animalice cu care și-au deposedat consătenii, dar învățătura pe care se cuvine s-o tragem nu poate fi corect dedusă decât punând alături de infractori, pentru contrast, modelul de comportament al celor care, aflând de jaful de la Nadăș, au reacționat ca niște frați adevărați, ca niște români și creștini adevărați, ca niște oameni, cărora le pasă de necazul și suferința altuia, a Celuilalt!

 

Totul a început de la dumnealor Adrian Grigoriu, arhitect și om de afaceri, și doamna Coroiu Vasilica, avocată de mare competență. Buni cunoscători ai abuzurilor din justiție, nu s-au împăcat cu ideea că un sat întreg poate fi victima unor escroci, a căror lăcomie este vecină cu demența! Au luat legătura cu localnicii, au mai găsit câțiva români inimoși care li s-au alăturat și au demarat revizuirea proceselor trucate prin care oamenii din Nadăș s-au trezit înstrăinați de satul lor strămoșesc.

 

Mai dau o dată numele celor doi, cu majusculele meritate: COROIU VASILICA și GRIGORIU ADRIAN. Au scos „pe piață” un model de comportament: cu perseverență și eficiență, cu mult profesionalism, toate puse în slujba dreptății și împotriva nedreptății autorităților, au demonstrat că noi, societatea civilă, noi cei „mulți și proști”,  ne putem opune acestor autorități, ușurinței cu care aceste autorități intră în cârdășie cu mafioții!

 

Procesul de la Nădaș este acum pe calea cea dreaptă! E o veste bună, desigur! Dar vestea cea mai bună este că modelul Nadăș devine contagios! Echipa pe care au alcătuit-o tandemul GRIGORIU & COROIU au atacat autoritățile corupte și-n alte localități, unde s-au petrecut ilegalități chiar și mai mari ca la Nadăș!… La Nadăș părea că s-au bătut toate recordurile mizeriei din justiția română!… Vai, nici pe departe!

 

Așadar le semnalez ziaristelor care au scris textul de pe mediafax că au omis – probabil nu au cunoscut, acest aspect, după mine extrem de important: valoarea de model a celor petrecute la Nadăș! Obligația jurnalistului este de a decela aspectul cel mai important din faptele relatate. Cazul Nadăș trebuie invocat în primul rând pentru a semăna nădejde și curaj, încredere în puterea oamenilor de rând de a se solidariza cu succes împotriva Răului din Țara noastră, din lumea noastră!

 

Alt aspect: în text apare citat domnul avocat Stelian Lupu. Cred că domnia sa era primul care trebuia să vorbească, cu recunoștință și exactitate, despre rolul echipei Grigoriu & Coroiu în reluarea procesului, în redeschiderea cazului. Demararea acestei acțiuni s-a produs în vara anului trecut! Iar domnul STELIAN LUPU este avocatul sătenilor de doi ani de zile! Ce a făcut domnul avocat pentru săteni până în vara anului trecut? Se pare – repet: se pare că a pierdut toate procesele în care i-a reprezentat pe săteni!…

 

Dacă, dacă este adevărat, se naște întrebarea cum a fost posibil ca un avocat să piardă într-o cauză în care era atât de evidentă escrocheria împotriva căreia trebuia să pledezi?!

 

Cu alte cuvinte, pentru un avocat care i-a reprezentat în instanță pe sătenii din Nadăș contra mafioților Colțeu și a pierdut, explicația nu poate fi decât una din două: (1) lipsă de competență, de profesionalism sau (2) lipsă de corectitudine față de client…

 

Cazul mi se pare că trebuie să intre în atenția colegilor avocați, din conducerea organizației de breaslă a avocaților! Un asemenea insucces, un caz de malpraxis atât de evident, nu se poate să rămână nesancționat!

 

Desigur, alții, mai pricepuți și mai îndrituți, vor stabili adevărul. Abuzul de la Nadăș nu se putea produce fără complicitatea lașă, ticăloasă, a unor nemernici din aparatul de justiție și cel administrativ! De la prefect în jos, chiar toți să închidă ochii și să se facă că nu văd, nu știu ce se întâmplă cu soarta a 8000 de oameni?!

 

Din astfel de specimene umane se selectează nu numai marii devalizatori, marii escroci, ci și marii criminali!…

 

Procesul de la Nadăș – vreau să zic, nu se poate încheia numai prin alungarea soților Colțeu și chiar întemnițarea lor! Alături de ei mai trebuie să intre la pușcărie și complicii, cei care primesc leafă de la stat să apare legea, nu s-o batjocorească!

 

2 martie 2014

Ion Coja

Post scriptum. Aflu, de pe Internetul nostru cel de toate zilele, că dna Vasilica Coroiu și dl Adrian Grigoriu fac echipă împreună cu următorii – cum să le spunem? Colegi, tovarăși, camarazi?

 

Valentin Roman -jurnalist si Presedinte la Asociatia Vatra Daciei
Marcel Bărbătei – jurnalist la Cotidianul
Alexandru Gheorghe, din Sibiu
Ionuț Frâncu – Vice-Presedinte la Asociatia Vatra Daciei
Mihaela Mitrea – Contabil Expert si activista in actiuni de interes national
Alexandrina Georgeta Mihail – Profesor de lb. germană si activista in actiuni de interes national

Angel Popescu, din Arad, de la Noua Dreaptă

 

Cu toții s-au constituit în GRUPUL DE SOLIDARITATEA ROMÂNEASCĂ.

Succes mai departe!