TRISTA PRĂBUŞIRE A FRANȚEI

Mesaje primite
x

Cornel Iliescu

17 apr. 2019, 17:29 (acum 16 ore)

către bcc: eu

TRISTA PRĂBUŞIRE A FRANȚEI

Nu mi-au plăcut niciodată isteriile, simbolistica forțată, superstițiile în loc de credință. Nu-mi plac nici ipocrizia, nici pesimismul fatalist, dar nici optimismul orb.
Lumea întotdeauna s-a schimbat după aceleaşi reguli. Creştere, cucerire, putere, decadență şi confuzie, prăbuşire. Moarte…şi (re)naşterea unei alte lumi. Mai buna? Mai rea? Diferită sigur.

Europa moare, Franţa moare. Creştinismul moare.

Ăsta nu e fatalism, e realism.

Cel mai probabil incendiul de la Notre-Dame a fost din neglijență şi întâmplare. Cel mai probabil…oricum, sigur nu vom şti niciodată.
E însă secundar cum de-a putut arde Notre-Dame.

Important e că o mare catedrală a Creştinătății e de zeci de ani mai degrabă loc de poze decât loc de rugăciune.

Important e că doar o mână de francezi s-au rugat să nu cadă. Restul au râs de Notre Dame, sufletul Ei nemaifiind parte din simbolistica şi realitatea societății contemporane franceze, majoritatea francezilor s-au încrezut doar în pompieri.

Important e că presa franceză a vorbit mai degrabă de importanța culturală, universală a catedralei. Că acolo e un loc al Domnului creştinilor s-a ignorat aproape cu desăvârşire.

Important e că s-au luat interviuri multor musulmani rezidenți în Franța ori cetățeni francezi, insistându-se pe dimensiunea multiculturală a Franței, a catedralei.
Că orice om care apreciază arta a fost mişcat e neîndoielnic. Dar nu păgânii au ridicat catedrala, nu Islamul, nu budiştii, nu republicanii francezi. Au ridicat-o regii creştini ai Franței. Spre gloria Creştinismului şi a Fecioarei.

Important e că Preşedintele Franței s-a adresat națiunii exprimându-şi regretul pentru catolici…şi pentru francezi. Francezii nu mai sunt catolici, nici măcar atei. Ce sunt…vom vedea în 50 de ani.

Important e că atâtea biserici din Franța sunt demolate sau transformate în săli de concerte, conferințe, baruri. Şi câți francezi nu găsesc asta …normal?

Important e că francezii au uitat cui îi e închinată Notre-Dame. Au uitat cine şi de ce a construit-o.

Trist, cel mai trist, e că francezii au uitat cine sunt. (A.C.)

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, nor şi în aer liber