Cornel-Dan NICULAE
42 aprobate

carpathia_rex@yahoo.com
95.76.1.104
Presa oficioasă română vede doar partea ameninţătoare, ostilă, a mesajului lui Medvedev, de pe Telegram, in timp ce presa rusă scrie concis:
«Potrivit politicianului, aderarea Republicii Moldova la România Mare este calea cea mai realistă de aderare a țării la Uniunea Europeană decât procedura lungă pe care statul o așteaptă deja. „Moldova a intrat într-o coadă lungă pentru a adera la UE, care se întinde de zeci de ani”, a scris Medvedev.»
https://russia.postsen.com/news/52766/Medvedev-predicted-the-absorption-of-Moldova-by-Romania.html
*
Dar mesajul integral de pe Telegram în rusă al lui Medvedev, de unde se inspira presa romana, pare mai degrabă ameninţător pentru Moldova (care vrea să adopte sancţiuni împotriva Rusiei):
https://t.me/medvedev_telegram/122 (Jun 25 at 11:54)
«………… Oficialii bucureșteni, incitați de „integratorii” de la Bruxelles, sunt bântuiți de ideea de a recrea proiectul României Mari, îngropată de Armata Roșie în timpul Marelui Război Patriotic. Recent, au intensificat deschis eforturile de diferite formate pentru preluarea „legală” a Moldovei. Mai mult decât atât, din partea Bucureștiului, nici măcar nu vorbim de unificarea „popoarelor frățești” într-un fel de entitate statală. Autoritățile române percep cu aroganță spaţiul dintre Nistru și Prut drept provincia lor „separată temporar”. Nu e de mirare respingerea categorică de către mai mult de jumătate din societatea moldovenească a Anschluss-ului impus din afară…
Cine vrea o moarte voluntară și subită a statului lor [Republica Moldova]? De obicei, pentru politicieni o astfel de poziție este nefirească. Ei încearcă să-și protejeze propriul stat și oportunitățile personale. Și dacă, dimpotrivă, sunt gata să-și distrugă țara pentru treizeci de arginţi prin aderare la alt stat, atunci aceasta se numește altfel – trădare. În mod surprinzător, asta își doresc actualele autorități moldovenești.
Ignorând voința unei părți semnificative a poporului său, actualul președinte al Moldovei este gata să dea dintr-o lovitură statalitatea țării care i-a fost încredințată. Ea, desigur, acționează după rețetele curatorilor europeni și de peste mări, ceea ce nu este deloc surprinzător, pentru că, alături de cea moldovenească, are și cetățenie română. Din câte se pare, în noua România Mare i s-a promis un post complet comparabil. Dar este necesar pentru cetățenii de rând ai Moldovei: moldoveni, ruși, ucraineni? Nu li s-a promis nimic. Este că efemerul „perspective europene” în statutul de candidat la UE. Adică resurse energetice nebun de scumpe și pierderea definitivă a pieței rusești pentru legume, fructe și vin din Moldova.
Și bineînțeles, prețurile mari europene din magazinele din Moldova deloc bogată (scuze, noua Românie Mare)…
Încercând să-și mulțumească noii lor stăpâni, nefiind în UE, ei sunt gata să se alăture sancțiunilor europene împotriva țării noastre. Bine. Lasă-i să încerce. Atunci ei pot fi 100% siguri că nu vor primi de la noi nu doar energie „scumplă” și alte resurse, ci deloc.
Lăsați-i să se bucure de sancțiuni înainte de a intra în UE. Și tușul final despre România Mare. Dacă începe o încurcătură serioasă în jurul Anschluss-ului Moldovei de către România, trebuie avut în vedere că în Transnistria trăiesc aproximativ 220 de mii de cetățeni ruși…»

*

Nota redacției – O politică inteligentă de la București care să facă atractivă ideea României Mari pentru basarabeni va avea efect și asupra rușilor din Transnistria, care trebuie ajutați să priceapă că în România s-a trăit întotdeauna mai bine ca în Rusia.