Rusia ne datoreaza peste 100 miliarde de dolari pentru baza militara din Transnistria care este a R.M.
De ce nu a intrat in obiectul negocierilor vizand acordul de comercializare a gazelor ?
October 24, 2021

Incontestabil, Maia Sandu a procedat corect participand la forul ”Platforma Crimeea”. E demn gestul negociatorilor R.M. care nu au semnat un contract inrobitor cu Rusia pentru comercializarea gazelor.Matvienoko, fara a respecta cutumele diplomatice, o scula a lui Putin, a spus de ce au esuat asa-numitele negocieri. Maia Sandu ar fi, chipurile, de vina. Aceasta nimeni de la Piter, uita, evident, ca Rusia este un stat-agresor si ca datoriile ei fata de R.M. sunt enorme si trebuie onorate.Deci,noua ni s-a cerut lichidarea datoriei pentru gaze care este una infima. A fost un pretext de a ne determina sa nu mai cerem retragerea neconditionata a armatei 14-e din Transnistira, sa acceptam conditia unei encave, gen Kaliningrad, daca vrem sa mai existam.Intre timp, avortonul de Sadova, incurajat de Voronin care a declarat in anii sai de presedintie ca vom ingheta, dar nu vom ceda presiunilor, exercitate de Rusia, vrea sa ajunga la putere pe cai rusesti, anume speculand acest subiect. Nimeni altul decat Voronin l-a acuzat pe Dodon ca a stat cateva zile impreuna cu Greceanai la Moscova, pentru a semna un acor inrobitor.Nici Dodon , nici Greceanai nu au spus ca Rusia este obligata sa plateasca pentru stationarea ilegala a armatei sale in raioanele estice ale R.M. si sa-si respecte angajamentele internationale.Ca exemplu negociaitorii, inclusiv Kulminski, trebuie sa aduca la negocieri, drept exemplu, asa-numita insula a libertatii, alias Cuba, care obtine anual peste trei miliarde de dolari pentru stationarea navelor militare rusesti, dotate cu focoase nucleare, in coastele SUA.Prin urmare, Rusia, anuntata un imperiu conservator-pragmatic de catre Putin, vrea sa stea nestingherita in coastele UE. Va amintesc, nimeni altul decat Filat, tatucul Maiei, a cedat secesionistilor retelele de gaze ale R.M. in Transnistria, edificate de catre cetatenii R.M.
Aceste criterii trebuie incluse in negocieri si explicate populatiei. O face regimul Sandu? Nu. Oamenii tremura in casele lor, iar TVM, Radio Moldova, televiziunile lui Dodon si Plahotnic, Shor, se lanseaza in speculatii eftine, demoralizand si intidimdand popualtia.E indicata, prin urmare, o adresare catre popor a Maie Sandu. Ea are sarcina de a explica ce va face mai departe, neadmitand ca poporul sa o suspecteze ca nu are capacitatea de a readuce R.M. in matca regasirii sale de sine. Incontestabil, exista solutii plauzibile pentru transarea acestei probleme. Ele sunt de origine geopolitica.
Poporul nu va ingheta de frig la iarna. Volumul de gaze necesar R.M. poate fi acoperit printr-o donatie a Germaniei care a acceptat constructia Nord-Stream doi, o gaselnita ruso-germana de admitere a Kremlinului in spatiul european. Frau Merkel a plecat. Dar ea trebuie sa-si asume acest esec si sa contribuie pe toate caile posibile la sustinerea cu adevarat a R.M. si a Maiei Sandu pe care a primit-o in vizita oficiala cand aceasta era prim-ministra.