Colegul nostru RENA răspunde invitației și reia subiectul: comportarea țăranului român, mobilizat pe frontul primului război mondial, comportament care l-a singularizat în epocă. Nu suntem vrednici să cinstim cum se cuvne memoria acelor români exemplari, a căror sămânță nu trebuie lăsată să piară.
O întrebare pentru RENA: aveți detalii despre acțiunea generalului POETAȘ, de cumințire a muscalilor doritori de-o revoluție bolșevică la Iași?
*
Multumesc si eu, domnule profesor. Voi incepe cu Glenn Torrey, dar voi fi nevoita, cu permisiunea dumneavoastra, sa rup textele in mai multe parti, intrucat informatiile de care ma voi folosi pentru a „rotunji” materialul sunt multe.
Asadar, o prima parte:
Noi am intrat in razboi pentru o Romanie Mare…..
(o incercare de recenzie a cartii lui Glenn E. Torrey „Armata revolutionara rusa si Romania.1917”
Ambasadorul rus de la Bucuresti A.A.Mosolov si ministrul rus
de la Iasi, au primit stirea despre preluarea puterii la Petrograd de catre bolsevici de la Ion Bratianu pe 13 martie 1917. Informat despre abdicarea tarului (la inceput) , regele Ferdinand exclama, perplex si printre lacrimi: “Ce nenorocire, ce nenorocire!…Ce catastrofa…E ingrozitor…Ce ne facem?”
Esecul campaniei militare din 1916 pusese Romania in situatia de a ajunge, spune autorul, in totalitate la cheremul Rusiei care avea dislocate in Moldova, singurul teritoriu ramas sub control romanesc, la acea data , peste 1.000.000 de soldati, din care aproximativ jumatate se aflau pe front, iar cealalta jumatate, din trupele auxiliare, impanzeau toata Moldova, astfel incat prezenta si comportamentul lor semana, mai degraba , cu ale unei armate de ocupatie.
Situatia era cu atat mai alarmanta cu cat informatiile despre revolutia de la Petrograd circulau cu repeziciune si datorita inamicului care, inamat cu pancarte, instiintau soldatii rusi direct in transee:
“Revolutie in Rusia.Tarul a fost dat jos”, sau prin scrisorile sau ziarele primite din Rusia de catre soldati. Aceste stiri au destalilizat linia frontului si au avut un impact violent si generator de dezordine in randul armatei ruse, ocupata acum cu crearea de comitete revolutinare si de raspandirea fratenizarii cu inamicul, ajutata si de comandantii germani si austrieci, care incurajau trupele, proprii si ale rusilor la fraternizari, cu muzica, dans si bautura, in zonele neutre sau chiar marsuri comune cu fanfara in frunte, astfel incat “frontul a fost asemenea unei site”.
Liderii sovietelor de unitate isi exprimau deschis speranta ca fraternizarea va duce la raspandirea ideilor revolutiei in intreaga lume” , astfel incat unitati intregi rusesti refuzau sistematic sa iasa la atac, depunand armele, ordinele erau desconsiderate, ofiterii arestati, dezertarea fiind si ea o alta forma de protest revolutionar. Astfel, din cei 1.000.000 de soldati rusi ce fusesera repartizati in Romania, la 1 mai, doar 131.000 mai erau raportati ca fiind pe front.
“Pentru conducatorii romani aceasta situatie ridica probleme de viata si de moarte. Va urma armata romana exemplul rusesc?” Situatia era cu atat mai grava cu cat, armata romana, la acea data nu se afla in cele mai bune conditii de lupta. In plina iarna aspra, la inceputul lui 1917, soldatii romani erau echipati necorespunzator, hrana era insuficienta, soldele neplatite si la ordinea zilei era boala. Peste toate acestea, atitudinea ofiterilor fata de proprii soldati putea fi un teren propice pentru raspandirea ideilor si reactiilor revolutionare in randul soldatilor romani, ceea ce ii incuraja pe militarii rusi sa circule de la un regiment la altul impartind manifeste si incercand sa-i convinga pe romani sa depuna armele, sa nu-si mai asculte ofiterii, sa-l debarce pe rege ca, altfel, “tara va fi a boierilor si nu a lor” .
Eforturile rusilor si ale austro-germanilor de ai convinge pe romani sa depuna armele s-au lovit insa de ostilitatea romanilor, care, in majoritatea lor, nu auzisera despre revolutie, chiar referirile la revolutie erau intampinate cu ostilitate, singura reactie pozitiva constata de serviciile secrete inamice fiind a unui soldat roman,
prizonier, care spera ca revolutia i-ar putea determina pe rusi sa se intoarca in tara lor, confirmand si istoria plina de antipatie reciproca, exacerbata si de experienta infrangerilor di 1916, dar mai cu seama de “meteahna rusilor de a-si insusi din bunurile si avutul romanilor”. De cealalta parte, atitudinea romanilor, cu toata propaganda, fata de ideile revolutiei le-a dat rusilor noi motive de ostilitate, ei vazandu-i pe romani ca pe niste dusmani ai revolutiei (ceea ce bine intuia Marx, mult mai devreme, in manifestul sau).
Ce nu stiau si nu intelegeu rusii revolutionari era cumulul de
factori care facea ca ideile lor sa contravina intereselor romanesti, de aici ostilitatea.
Primul factor era telulul principal pentru care militarul roman
se afla pe front era „Romania Mare”, tel bazat pe convingeri clare si simple: familia, patria si viitorul sau. O infirmiera britanica, aflata in cadrul armatei ruse, relata despre un soldat roman, ridiculizat de rusi pentru afirmatia ca va continua sa lupte. Replica romanului a fost: “Nu stiti ca datoria unui barbat este sa-si apere tara?”
Aici trebuie sa fac o paranteza de la cartea lui Torrey si sa punem de acord diferenta aspiratiilor in contextual izbucnirii primului razboi. Elie Bufnea in “Revolutia de eliberare nationala a Transilvaniei…” aduce date concrete ale starii de spirit a romanilor din acele vremuri. El se refera la romanii ardeleni si bucovineni oprimati in granitele vechiului
imperiu austro-ungar, pentru care “lupta pentru imparat si monarhia sa era contrara nazuintelor nationale si nu putea fi conjugata cu aspiratiunille romanilor….Romanii din Transilvania asteptau sa vada intr-o zi sau alta, pe crestele Carpatilor stralucind baionetele dorobantilor. Baionetele acestea luasera in constiinta lor
dimensiuni legendare.” Idealul lor era “unirea tuturor romanilor sau moartea”, revolutia bolsevica era un ideal strain ce-i indeparta de la propria revolutie, cea de eliberare nationala si unire a
tuturor romanilor. Cel putin 20.000 de romani transilvaneni au batut intr-un an si jumatate la portile unitatilor armatei romane si la scolile militare sa intre voluntari in armata pe care o visau eliberatoare, ne spune Elie Bufnea, astfel ca zecile de mii de romani (ardeleni) …aflatori intamplator in Romania sau trecuti indata dupa izbucnirea razboiului cu riscul vietii, peste Carpati, prizonierii de razboi din Rusia, Italia si Franta (din cei ramasi si inrolati “cu arcanul” in armata austro-ungara), emigratia transilvaneana de pretutindeni, au fost elementele care au dat viata revolutiei de eliberare nationale si au imprimat determinarea in lupta a romanilor.
In Romania s-au zbuciumat in “actiunea nationala” pentru intrarea in razboi peste 35.000 de romani, cetateni austro-ungari – ardeleni si bucovineni – si care majoritatea au intrat voluntar in armata romana, circa 30.000. Pentru primul corp de voluntari din Rusia, s-au inscris si au stariut sa plece in Romania, peste 40.000 de prizonieri romani, din care doar aproximativ 15.000 au reusit efectiv sa treaca granita si sa lupte efectiv, datorita tocmai revolutiei bolsevice. Alti 5.000 din cei 7.000 de ostasi ai corpului al-II-lea din Rusia, aveau destinatia frontului francez, 2.000 erau concentrati la Kiev. In Statele Unite, s-au inscris voluntari pentru o legiune romaneasca 15.000 de imigranti romani-ardeleni, dar guvernul american le-a refuzat organizarea intr-o legiune separata de armata americana, asa ca
s-au putut organiza doar intr-u singur detasament la Youngstown.
In Italia 18.000 de “honvezi” ardeleni, cazuti prizonieri, s-au inscris voluntari in Legiunea romana din Italia. Exista, deci, o incredere de-a
dreptul “mistica” in “tara mama”, in solidaritatea nationala care ducea
natiunea romana de pretutindeni, fara calcule, catre acelasi tel: eliberarea Transilvaniei.
Apoi, continua Glen Torrey , reforma agrara promisa de Rege a constiuit si ea un factor major in determinarea in lupta a soldatilor romanilor, tarani, mai ales ca regele garantase infaptuirea acestei reforme cu unele domenii proprii. Promisiune de care s-a tinut la sfarsitul razboiului. Ce i-a deranjat pe romani in toata “compania” rusilor de a endemiza frontul romanesc cu ideile revolutionare a fost si faptul ca indemnau la rasturnarea regelui, chiar cu cateva zile inainte de 1 mai, o formatie de soldati rusi prezentandu-se la resedinta regelui Ferdinand (aflat cu guvernul la Iasi) si oferindu-si sprijinul garzilor regale penru a-l inlatura pe rege. Rusii nu intelegeau simpatia increderea pe care cumintele taran roman o avea in regele sau sporita si de carisma reginei Maria, aflata permanent in mijlocul lor, vizitand spitalele si unitatile de pe front, insufletindu-I pe cei sanatosi, incurajandu-I pe cei bolnavi si raniti si suferind impreuna cu cei ce se stingeau. “Maria era in stare sa-i farmece pana si pe rusi – un grup de soldati (rusi)…a facut afirmatia ca era o adevarata regina si ca astfel si-ar dori si ei sa fie imparateasa Rusiei”!
In acest fel, pentru soldatul roman lozincile revolutiei ruse, care-l indemnau la nesupunere, nu-l incantau pentru ca nu credea ca revolutia i-ar realiza obiectivele, ci, dimpotriva i le-ar periclita.
Conform acestei picturi Mihai Viteazul avea stindarde tricolore rosu galben si albastru pe orizontala ….tot la fel si la 1848 si la 1877 si la 1918 ! Oare de ce le-au schimbat si le-au pus pe verticala ,ce manevra iezuita a fost si asta ?
http://2.bp.blogspot.com/-sBb2hjqO_vk/Tyr0q3FW9cI/AAAAAAAAGC0/IhJN18f3FXE/s640/Uciderea+Mihai_Viteazul.jpg
http://www.fcsteaua.ro/media/images/article_pictures/normal_size/9_mai_1877-520480570.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f7/Tricolore1848.jpg/200px-Tricolore1848.jpg
http://www.ziuaveche.ro/wp-content/uploads/2014/11/1dec1918_Alba_Iulia-300×211.jpg
Nick degeaba te dai roman neaos ca nu esti si asta se vede. Sa le luam pe rand:
Legiunea a V a Macedonica are ca simbol vulturul iar stindardul este rosu pe verticala, Legiunea a XIII Gemina are simbol leul iar stindardul este albastru pe verticala. In monedele romane emise in Dacia Felix, provincia este reprezentata ca o femeie in picioare ori sezand cu spice de grau in mana, strajuita de LVM si LXIIIG. Deci, ai de la stanga la dreapta culoarea rosie ( LVM), galben ( Dacia Felix) si albastru ( LXIIIG). Iar Romania desemna inca din sec III d.C Imperiul roman, apoi Imperiul Roman de Rasarit.
Hai ca ma inervezi ! Eu nu stiu de unde ai dedus dumneata ca eu ma dau român neaoș …eu am mentionat ca sint român evreu ….si ce legatura are asta cu subiectul …..si ce o fi insemnind aia ..român ? Român dac ,român cuman ,român got , român gepid ,român slav etc .român neaos nu exista pentru ca numele român este artificial ,românii fiind o adunatura din mai multe natii printre care si natia din care ma trag eu …sau natia din care te tragi dumneata .. ia arata-ti mutra daca ai curaj , sa vedem si noi cu ce fel de român avem de-a face ?
Faptul ca ai descoperit prin vreo carte sau vreun sait ,informatiile mentionate ,nu te face român deloc ! Oricine putea sa dea de ele si un turc si un japonez ,asta nu ii facea români etc
Istoricii spun ca numele nostru este Wlachi , nu români ,deci valahi si ca am fi fi formati din amestecul multor natiuni ,triburi ,rase etc asa ca numai insista pe chestia asta .
https://ia601409.us.archive.org/BookReader/BookReaderImages.php?zip=/20/items/bookofhistoryhis10bryciala/bookofhistoryhis10bryciala_jp2.zip&file=bookofhistoryhis10bryciala_jp2/bookofhistoryhis10bryciala_0007.jp2&scale=4&rotate=0
Jidovule artificial esti tu! Pentru ca nu esti evreu veritabil, ci provenit din khazari- khabari,roman nu e artificial bai jidovule ca noi purtam pecetea Romei , asta e de la Iorga citire.Ce legatura are cu subiectul? Pai are evreu dupa religie nu dupa sange si traditie cu aiurelile postate de tine.
De ceva vreme jidovule ai cam devenit impertinent ba cu ortodoxia acum cu Romania si cu adunatura de natii.Jidovule nu intinde coarda, daca pe nea Coja il aburesti pe mine e mai greu si nu- mi e frica de khazari – khabari care au doar o spoiala de iudaism xenofob de tipul Talmudului sub care se ascunde paganismul lor turcic .
Dar, de Stefan cel Mare si legea rumaneasca ai auzit jidovule?De la Ram ne tragem iti spune ceva jidovule romanizat?
P.S Jidovule asa cum ti- am spus nu – mi e frica de renegati ca tine, cand esti pregatit ma anunti,dar ma intreb nu mai ai argumente de o dai pe smardeala?
Pe cine aburesc dom’le ?.. Sau te supara adevarul ! De ce nu trimeti un foto sa-ti vedem fața…,cine stie ce mutra mogoloida ai si te mai dai si roman ! He,he ,he ! Da sint jidan si sint mindru ca sint jidan ! …cel putin nu sint nici naiv si nici credul in „alegeri ” ,”candidati ” ,etc .. ca marea masa a romanilor ,eu stiu ca toata politica este o mare minciuna si o manipulare in ….masa .
nick prostovanule tu esti jidov dupa credinta turcitule,intreaba- o pe mamica ta sa- ti spuna de ce neam erau khabarii,pentru ca esti prea prost sa fii khazar,deci esti khabar venit odata cu maghiarii si ungurii si ratacit pe aici.Auzi fraiere nu esti evreu, esti jidov si nu e acelasi lucru.
P.S Asa cum ti- am spus nu ma aburesti iar in spatele demersului tau am inteles ce se ascunde. Jidovule in curand o sa apari in toata splendoarea ta,
deja au inceput sa- ti curga balele si sa transpiri in curand o sa fii istorie.
Domnule Surena ,fara suparare ,dumneata imi amintesti de o gluma …cica la un ospiciu vine o inspectie sa vada care e treaba p-acolo …intra intr-un salon , vede un pacient care da din maini necontrolat si-l intreaba pe medicul de serviciu ..ce are …boala lui Calache raspunde medicul ,urca la etaj intra in alt salon ,unde un alt pacient da din picioare ..ce are ,intreaba ….boala lui Calache raspunde acela ,urca si al treilea etaj unde un pacient da si din maini si din picioare ..asta ce mai are …pai asta e insusi Calache ..!
Si ce legatura au legiunile romane cu dacii si Romania ?
Chad-ul are steag ca al nostru. Nu inseamna ca au avut vreo implicare romanii p-acolo.
Deci nu aia a fost influenta.
Nu trebuia monser sa te duci pana- n Africa era Andorra aici in Europa,eu ti- am explicat de unde vine tricolorul. Inainte de a da cu bata in balta uita- te pe monedele romane ( stiu ca iti vine rau) si pe reprezentarea Daciei Felix in simbolistica romana ( deja te- a luat cu ameteala) si pe urma gandeste, lasa Ciadul ca aia nu au istoria noastra.
Ai explicat gresit, pentru ca nici una din legunile romane nu avea steag albastru (sau macar banner predominant albastru).
Overmind nu am explicat gresit,verifica cand ai timp liber.
P.S Exista un grup de studenti si absolventi de la Istorie care, pe cheltuiala lor,au refacut echipamentul de lupta al romanilor si al dacilor si reconstituie atat lupte cat si modul de viata ( viata in castre/ cetati la daci, podoabe , cum se bateau monezile).Cei de la Gemina purtau culoarea albastra si pe scuturi.
Am fost cu fiica mea la „Scoala Altfel” si i- am vazut la Muzeul de Arta.
Te asigur ca baietii sunt ” neutrii” si vor doar sa reconstituie istoric si arheologic evenimentele
Istoric, nu au folosit albastru. Toate bannerele, steagurile si uniformele sunt descrise de cronicile imperatorilor.
Ce au mai facut unii prin filme e alta poveste. Bannerul albastru (versiunea ‘royal’) a aparut pur si simplu ca si ‘collectable’ odata cu filme facute de americani, care stim noi cat de bine le au cu istoria. Chestia asta e ca arabii si portocaliul.
vezi https://ro.wikipedia.org/wiki/Legiunea_a_XIII-a_Gemina
Wiki ? Serios ? Nici n-au pus referinte, macar atat faceau de obicei. Si era vorba de steag si banner nu scut si mantie.
Overmind stii unde gresesti si te prind cu „ocaua mica”? Atunci cand intri in detalii, respectiv ” toate banerele, steagurile si uniformele sunt descrise de cronicile imperatorilor”. Care cronici ale imperatorilor? Ce cronici ai citit tu ?Historia Augusta?
Istoric descrierea legiunilor nu o intalnesti la istoricii romani, e ceva la Polybius care e grec si ici colea cateva informatii, mai intalnesti ceva la Zosimus care e tot gre in perioada tarzie si in documentul Notitia Dignitatum.
Deci, argumentatia ta nu tine,in schimb cunoastem ca mai erau legiuni care aveau drapelul albastru: L VIII Augusta,L X Fretensis
Aceasta legiune purta mantii si scuturi albastre iar ca simbol leul, vezi :
https://ro.wikipedia.org/wiki/Legiunea_a_XIII-a_Gemina
sau http://www.livius.org ori http://www.romanarmytalk.com/17-roman-military-history-a-archaeology/237085-blue-uniforms.html
http://www.basarabeni.ro/stiri/social/organizatia-studentilor-basara-424/
http://www.wikiwand.com/es/Legio_XIII_Gemina
http://www.angelfire.com/or2/jrscline/images/legXIIII-olejnik-uk.jpg
P.S Tu crezi ca baietii de la Facultatea de Istorie erau cretini si fani Hollywood ?
Momentul asasinarii lui Mihai Viteazul .
http://4.bp.blogspot.com/-VZg2nnE5Qnc/Tyr0sh41A6I/AAAAAAAAGDI/URNV3wR_hAY/s1600/Blaschke%252C+J+-+Prinderea+lui+Mihai+viteazu+.jpg
La aripa dreapta se aflau archebuzierii pedeştri valoni, in frunte cu capitanul Verlin de Liege, care trebuiau sa inconjoare cortul domnitorului pe la flancul stang. Manevra trebuia executata „cu toata graba”, simultan, cat mai pe ascuns in ceea ce priveşte trupele de la cele doua aripi. Intreaga operatie era condusa de colonelul Pezzen, ale carui trupe au inconjurat într-adevar „cu mare iuteala” cortul domnului.
In acest timp, Mihai Viteazul se pregatea de plecare. Fie in acest scop, cum crede Stavrinos, fie pentru ca aflase ceva din cele ce se urzeau impotriva sa, cum afirma Szamoskozy, el a cerut sa fie adus şi pregatit langa cort calul sau alb. Izvoarele sunt de acord ca domnul avea langa dansul putini oşteni; „oştile lui, ce avea nu erau cu dansul in tabara”; „toata oastea lui Mihai era impraştiata prin tara”. Escorta de calareti sârbi şi romani care-l aştepta s-a retras şi apoi s-a impraştiat la apropierea imperialilor, crezand probabil, cum mai credea poate şi Mihai, ca au sosit valonii ceruti de domn.
In picioare, Mihai Viteazul a intampinat prin cuvinte de bun sosit: – „Bine ati venit, vitejii mei ostaşi” – grupul de ofiteri valoni, poftindu-1 sa intre in cort, unde se aflau mai multi comandanti de haiduci [un gen de trupe neregulate, specifice Europei centrale si de est, nu haiduci cu sensul de „lotrii”]. Câţiva au intrat, iar capitanul valon Beauri, care era mai aproape de voievod, fără alte cuvinte – o somaţie era de prisos, caci interpretul lui Mihai era în tabara lui Basta -, cu un gest elocvent, a pus mana pe voevod zicand: „eşti prins! Raspunsul lui Mihai a fost la fel de iute: „Ba!” dupa care a întins mâna stângă (caci era stângaci) spre sabia sa, atârnată de stâlpul cortului. In acest moment, Beauri îi înfige vârful ascuţit al halebardei „în mijlocul pieptului” (in meso al petto) – în stomac spun alte izvoare – iar un valon işi descarcă archebuza în mana stangă a voevodului, întinsa spre sabie. [Valonul Iacob de Beauri, cel care a dat lovitura mortală marelui voievod, a fost numit mai apoi capitan al Fagaraşului şi guvernator al Braşovului].
Lovitura de halebarda ii provoaca moartea. Alte lovituri de săbii, intre care şi cea a capitanului valon Rosini, se indreapta spre trupul eroului. Îndată după aceea, un căpitan de pedestraşi nemţi, foarte apreciat pentru astfel de lovituri, îi taie capul cu un cuţit – dagă (un fel de sabie scurtă, purtată de pedestraşi), iar trupul e despuiat de ucigaşi şi chiar de unii care se aflau in cortul sau (M. Peresith a luat spre „eterna amintire” surguciul de pe căciula voevodului, împodobit cu safire albastre).
În cort, au scapat putini cu viata, intre care Ludovic Rakoczi, capitanul haiducilor unguri ai lui Mihai, ranit la gât. În preajma lui rasuna focuri de archebuze: sunt ucişi 16-17 sau chiar mai multi slujitori şi oşteni ai voievodului, care au pus mana pe arme. Dupa relatarea lui W. Bethlen, L. Rakoczi şi Matei Peresith, alt comandant ungur, au fost răniţi, in vreme ce loan Bekeny, comandant de lefegii unguri şi alti slujitori ai voievodului, au fost decapitati. În ciuda ordinului lui Basta, cortul eroului cazut a fost jefuit de ucigaşi (restul bunurilor lui Mihai, cai, bani, corturi etc. au fost luate de Basta), dar scrisorile acestuia au fost salvate. Ele au fost ridicate de colonelul Pezzen predate lui Basta. Pastrate intocmai şi astazi in Arhiva de razboi din Viena (Kriegsarchiv Wien), ele se refera la stapanirea domnului asupra celor trei tari romane şi la tratativele sale cu reprezentantii imparatului.
http://art-historia.blogspot.ca/2012_02_01_archive.html