Extremă urgență națională: Românii din Ucraina!
By Ion Coja|19 martie 2015|Doctrină naţionalistă
Text re-publicat

Băsescu i-a ADUS AMINTE lui Iohannis că în
Ucraina TRĂIESC şi ROMÂNI

Scrisoarea ROMÂNILOR din Ucraina către
PREŞEDINTE

comisarul.ro • miercuri, 18 martie 2015, 21:12

Traian Basescu crede ca presedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit sa se intalneasca cu romanii din Bucovina, in cadrul vizitei pe care a efectuat-o marti in Ucraina, si a acuzat faptul ca exista „toate semnalele” ca guvernul de la Kiev ii incorporeaza in armata „prioritar” pe membrii minoritatilor nationale, pentru a-i trimite sa lupte impotriva separatistilor.

Fostul sef de stat afirma ca „o astfel de vizita trebuia sa aiba ca prim obiectiv problema celor 520.000 de romani care traiesc in Ucraina” si problemele legate de accesul la limba materna si educatia.

„(…) acum avem toate semnalele ca romanii sunt chemati la arme prioritar. Eu sunt unul dintre politicienii care sustin ca minoritarii trebuie sa fie loiali tarii lor dar ar fi un mare pericol daca tara lor ii ia pe minoritari cu prioritate si ii trimite la confruntari cu separatistii”, a acuzat acesta.

In plus, „cu Ucraina avem o mare problema, au pretentia ca au intrat pe un drum al democratiei dar nici pana acum nu au rezolvat problema dublei cetatenii”.

In tara vecina „e o adevarata prigoana daca obtii si cetatenia romana” iar noi „avem obligatia sa-i ajutam pe romanii din Ucraina sa circule si ei ca romanii din Moldova”, a argumentat fostul sef de stat,

„Cred ca e o problema care nu ar fi trebuit ratata si omisa si semnalate catre guvernul ucrainean ar fi trebuit sa fi extrem de puternice”, a incheiat acesta, in fata ziaristilor care il asteptau la sediul PMP.

,,Eu, când am fost în vizită oficială în Ucraina, am plecat cu avionul şi m-am întors cu maşina. Am profitat de ocazie să vizitez Bucovina din Ucraina. Am trecut prin sate, am oprit, am vorbit cu românii”, a mai spus Băsescu.

Românii din Ucraina, scrisoare dramatică către Iohannis: Nu am mai văzut la faţă din 1997 niciun preşedinte român, niciun ministru de externe, niciun ambasador al Ţării!

Liderul Asociaţiei „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, i-a transmis, miercuri, o scrisoare deschisă lui Klaus Iohannis în care-şi exprimă părerea de rău că preşedintele nu a fost şi la românii din sudul Barasabiei în timpul vizitei efectuate marţi în Ucraina, transmite Mediafax.

„Apreciem eforturile depuse de statul român de a sprijini aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei, cu atât mai mult apreciem iniţiativele pe care le aveţi, alături de preşedintele Petro Poroşenko, în stabilizarea relaţiilor şi contactelor bilaterale dintre România şi Ucraina. În acest sens, cu siguranţă veţi găsi şi sprijinul unei părţi considerabile ale comunităţilor româneşti autohtone. Cu părere de rău, însă, nu la fel de bine stau lucrurile în plan local, în sânul românităţii, după cum bine cunoaşteţi. Situaţia poate evolua în bine doar cu aportul comun al tuturor factorilor de decizie din cele două state. Niciodată, însă, nu vom ajunge la o abordare sinceră şi la deschiderea spre cooperare în domeniile vitale pentru românii din Ucraina, fără a consulta în acest sens reprezentaţii comunităţilor”, scrie Anatol Popescu, preşedintele Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia” a românilor din regiunea ucraineană Odesa, într-o scrisoare deschisă transmisă miercuri preşedintelui Klaus Iohannis.

„Pentru a se ocupa de problemele minorităţilor naţionale de pe teritoriul său un stat naţional trebuie, în primul rând, să le poarte de grijă propriilor conaţionali din alte state. Până în prezent Ucraina nu a instituţionalizat într-o formulă viabilă relaţia cu diaspora ucraineană, iar reacţia autorităţilor ucrainene la relaţiile fireşti ale diverselor minorităţi naţionale cu statele înrudite ale acestora este una de «îngrijorare şi permanentă suspiciune». Acest fapt este vizibil mai ales în ce priveşte relaţiile statelor vecine ale Ucrainei cu etnicii români, maghiari, ruşi, polonezi. În unele cazuri aceste îngrijorări sunt bine fondate (anexarea de teritorii de Federaţia Rusă, în numele creării unei «lumi ruse»), în altele – cum este cazul statului român şi a românilor din Ucraina – sunt aberaţii ordinare şi speculaţii politice pe diverse tematici revizioniste, căzute în desuetudine de o bună perioadă de timp”, mai scrie Anatol Popescu.

Preşedintele Asociaţiei „Basarabia” susţine că a constatat, din experienţa de colaborare cu autorităţile statului român în ceea ce priveşte sprijinul românilor din Ucraina, „o reală inechitate” în ceea ce priveşte abordarea de către factorii de decizie de la Bucureşti a românilor rămaşi după momentul 1940 de partea răsăriteană a ţării.”Românii din teritoriile istorice româneşti aflate azi în componenţa Ucrainei trebuie să aibă cel puţin acelaşi tratament şi să fie la fel de prioritari pentru naţiunea română precum sunt şi românii din Republica Moldova. Nu uitaţi că românii din Republica Moldova au limba română limbă de stat, învăţământ, cultură, mass-media în limba română!!! Fapt care nu se poate compara cu situaţia românilor din Ucraina, sub nicio formă! Să nu uităm că actualmente 41% din teritoriile înstrăinate în urma pactului Molotov-Ribbentrop se află în Ucraina, iar populaţia românească din aceste teritorii nu-i venită aici de bună voie, la muncă de sezon sau în căutarea paradisului pierdut. Suntem români autohtoni de mii de ani, nu colonişti sau diaspora”, atrage atenţia Popescu

Acesta îl roagă pe Klaus Iohannis să ia în calcul „o eventuală restructurare a metodelor de abordare de la Bucureşti a problematicii comunităţilor istorice din vecinătatea României”.

„Guvernanţii nu vor putea niciodată să AJUTE efectiv românii din vecinătate şi din diaspora, fără să înţeleagă ce-i doare cel mai mult şi care sunt domeniile şi proiectele vitale ale comunităţilor româneşti. Adeseori diurnele pentru o deplasare peste Atlantic ale miniştrilor sau ale secretarilor de stat responsabili cu relaţiile cu românii de pretutindeni sunt suficiente pentru editarea pe parcursul unui an calendaristic a unui ziar românesc sau a unei redacţii de televiziune sau post de radio în limba română!”, spune Anatol Popescu.

Totodată, el îi acuză pe unii diplomaţii români şi şefi de misiuni diplomatice că iau „poziţia struţului speriat” în faţa autorităţilor ucrainene, evitând să abordeze tematica „deranjantă” a respectării drepturilor minorităţii naţionale române, „îmbrăţişând o atitudine comodă de muncă de birou”. „Mai ales acest lucru îl simţim noi – comunitatea românească din Sudul Basarabiei, zonă prin care trece drumul european de peste 300 km care leagă Odesa de Galaţi, împânzită de localităţi româneşti prin care nu intră şi nu opreşte un diplomat român de la Consulatul General al României de la Odesa, de «teama» (sau comoditatea!) de a nu deranja autorităţile românofobe, şi de a nu fi acuzaţi, cumva, de aceeaşi «românizare a moldovenilor»”, susţine Popescu.

Preşedintele Asociaţiei românilor din Odesa îi reaminteşte lui Iohannis că Emil Constantinescu a fost singurul preşedinte al României care a fost vreodată la românii din sudul Basarabiei, în iulie 1997.

„De atunci românii de aici nu au mai văzut la faţă niciun preşedinte român, niciun ministru de externe, niciun ambasador al Ţării! Sperăm ca acea ignoranţă, de care aţi dat dovadă faţă de românii din Ucraina vizitând Kievul fără a saluta măcar românii din statul nostru de cetăţenie, să fie motivată de o pregătire a unei vizite oficiale pe care o veţi face inclusiv la românii din Sudul Basarabiei. În acest sens vă aşteptăm la Ismail, Reni sau Chilia – NU la Odesa. Vă aşteptăm în sânul comunităţii de români, la noi acasă, în Basarabia Istorică, în calitate de Preşedinte al tuturor românilor”, îşi încheie scrisoarea deschisă liderul Asociaţiei Barasabia.