Interesant – adevărat : O altă Românie!
 
 Deși poate nu ați auzit pânăacum, în lume, nu departe de România există o altă Românie, care nu esteun stat, ci o regiune montană întinsă, populată cu Români (sau Vlahi).


După ce călătorul străbate spectaculoasele chei ale râului Mojalka, 
pe drumul ce leagă Sarajevo de Belgrad,

privirea îi este cucerită de o zonă cu munți de înălțime    medie – Munții Românija, care se scrie și se pronunţă 
aproape ca în limba română.


Primul lucru care străpunge peisajul de un verde smarald
nemaiîntâlnit, este un han, Rumanski Bar, iar, imediat în apropiere, un panou pe care scrie în engleză: „Welcome to Romanija”.

Român fiind, nu ai cum să nu te întrebi mirat dacă nu cumva  privirea îți joacă feste sau dacă chiar te afli în a doua Românie de pe glob.

Romanija din Bosnia este cea mai mare regiune din Republica Srpska, fiind locuită de Vlahi/ Rumâni sau Morlaci, ciobani care vorbesc o limbă română veche, similară potrivit studiilor, celei vorbite în România prin secolele  X-XI, în care predomină „r”-ul.

Din punct de vedere administrativ regiunea Saraievo-Romanija, care este una dintre cele șapte regiuni ale Republicii Srpska, parte componentă a Bosniei de azi.

Orașul Vlașenica, unul dintre cele mai mari din regiune,  a fost unul dintre principalele centre ale „Vlașilor”, numele dat de populațiile slave românilor.

Nici portul tradițional nu este departe de cel românesc  autentic, fiind o combinație între cel al moților și cel al macedonenilor.

Principalele orașe cuprinse în regiunea Romanija sunt Pale (capitala Republicii Srpska), Sokolac și Han Pijesak.

În Pale există și un club de fotbal cu numele de FK Romanija..

Veliko Lupoglav este cel mai înalt vârf muntos al regiunii, cota 1600 de metri.

Zona este fascinantă, cu sate montane presărate ici-colo, din care răsar case mari cu până la 2 etaje, unele pierzându-se pe culmile  muntoase  ale Dinaricilor.

Potrivit lui Varlam, proprietarul hanului „Rumanski”, până  în 1990, în perioada lui Tito, localnicii nu aveau voie să spună că sunt Români. Li se repeta că Romanija și România nu au nimic în comun. Cine spunea altceva era arestat și putea primi chiar și 10 ani închisoare.Acum sunt mândri de faptul că vorbesc „limba română”  și iubesc România, pe care o vizitează destul de des.