From: American-Romanian Ad Hoc Committee of New York

Re: The 2022 Russo-Ukrainian war and Romania

Date: 28 June 2022

Scrisoare deschisa

In calitate de cetateni Americani de origine Romana dorim sa aducem la cunostinta forurilor internationale de resort pozitia si situatia Romaniei si a Republicii Moldova in lumina conflctului actual din Ucraina.

Romania este un membru activ al Aliantei Nord Atlantice si un aliat loial al Statelor Unite. Republica Moldova este rupta din Basarabia, o provincie romaneasca invadata si anexata de USSR impreuna cu Bucovina de Nord in 1940 in urma pactului Ribbentrop-Molotov. Acel pact sinistru a fost denuntat chiar si de semnatari, Rusia si Germania, dar consecintele lui tragice pentru Romania nu au fost niciodata remediate.

Reamintim ca granitele Romaniei moderne au fost stabilite la conferinta de pace de la Paris de la sfarsitul Primului Razboi Mondial in urma unor ample tratative internationale si a recomandarilor presedintelui American Woodrow Wilson. In 1940 si apoi din nou in 1944 provinciile de est ale Romaniei au fost invadate si anexate de Moscova. Acest fapt a determinat un diplomat American sa declare ca teritoriile in cauza reprezinta cea mai critica problema mostenita de generatia actuala din vechea ‘chestiune a orientului’. (Malborne Graham, “The Legal Status of the Bukovina and Bessarabia,” American Journal of International Law, Vol. 38, Oct. 1944, p. 667.) Aceasta disputa este si azi nerezolvata!

In 1991, in urma dezmembrarii fostei Uniuni Sovietice, Republica Moldova si-a declarat independenta, dar a ramas un teren de manevre si manipulari al KGB, devenit ulterior FSB. In plus, Moscova a instigat Transnistria (regiunea din sanga Nistrului) sa-si declarare propria independenta. In aceasta regiune Federatia Rusa mentine elemente importante din fosta Armata a 14-a sovietica, inclusiv cantitati enorme de arme si munitii prin care amenienta atat Moldova cat si Ucraina.

Este important de mentionat ca dupa dizolvarea URSS-ului Senatul American a aprobat Rezolutia 148 din 26 Iunie 1991 in care afirma ca teritoriile romanesti anexate de Moscova in 1940 trebue sa-si aleaga liber tara careia vor sa-i apartina. Redam mai jos rezumatul rezolutiei:

Exprimand pozitia Senatului American consideram ca Statele Unite trebue sa sprijine dreptul la auto-determinare al locuitorilor Republicii Moldova si Bucovinei de Nord si in acest sens adoptam urmatoarea Rezolutie:

Senatul si Guvernul Statele Unite:

1) Sustin dreptul la auto-determinare al populatiei occupate de Sovietici in Moldova si Bucovina de Nord si in acest sens;

2) Sustin eforturile Guvernuluii Moldovei de a negocia, daca doreste, reunificarea cu Romania a Moldovei si a Bucovinei de Nord asa cum a fost stabilit de Tratatul de pace de la Paris din 1920, in conformitate cu Dreptul International, si potrivit Principiului 1 al Actului Final de la Helsinki…

Conflictul actual din Europa de Est reprezinta o noua provocare a Rusiei la adresa sigurantei Europei si a pacii si ordinei internationale. Trebue restaurata pacea, dar o pace ancorata in justitie si redresare istorica!

Cerem insistent Statelor Unite, Organizatiei Natiunilor Unite, Uniunii Europene, tarilor responsabile si organizatiilor internationale preocupate de pacea si soarta lumii sa analizeze si sa dispuna anularea consecintelor Pactului Ribbentrop-Molotov referitoare la Romania.

In calitate de cetateni informati suntem gata sa contribuim la indreptarea acestei injustitii istorice prin toate mijloacele, cunostintele si posibilitatile noastre.

Cu deosebita stima

Nicholas Dima, PhD, Analist, Committee Coordinator

Mirela Roznoveanu, Writer-Journalist, Ad Hoc Committee secretary, New York

Cristi Boghian, Producer and Manager, Romanian TV, NY

Grigore Culian, Editor, New York Magazin