Fwd: Strategia Academiei Romane si Constitutia Cetatenilor
Marian Ilie <marianilie60@gmail.com>
To:Pot Logaru
Bcc:ionzcoja@yahoo.com
Sun, Aug 7 at 12:40 AM
De cateva zile circula pe Internet lucrarea „Strategia de dezvoltare a Romaniei pe urmatorii 20 de ani” elaborata de un colectiv de specialisti ai Academiei Romne inca din 2017, prilej pentru unele partide recent infiintate sa incerce a-si modela programele inspirandu-se din aceasta. Unele partide cu doctrina national-suveranista, puse in garda si de interventiile meler si ale ziaristului Miron Manega in  legatura cu Constitutia Cetatenilor merg chiar mai departe, incercand un fel de simbioza intre cele doua lucrari. Prezint mai jos cateva note personale din doua interventii ale mele pe una din retelele de grup pe aceasta tema, cu precizarea ca stau la dispozitia oricui doreste sa adanceasca problema.

Profit totodata de prilej si fac un apel la membrii Miscarii pentru Constitutia cetatenilor si mai ales ai Grupului pentru Romania sa ne strangem din nou randurile si sa incercam a aduna in jurul Constitutiei Cetanilor toate fortele interesate de redobandirea suveranitatii tarii si a proprietatii pe resursele sale naturale.

Strategia Academiei are ca punct de plecare Romania anului 2017 – din pacate, o colonie, iar dupa 4 ani si un „stat esuat”. Nu cred ca se mai poate cladi ceva, chiar daca strategia este OK. Constitutia Cetatenilor isi propune sa schimbe statutul de colonie al Tarii si sa o puna in mars. Abia atunci strategia aceasta poate prinde viata, cand poporul, cu adevarat suveran, va putea decide el insusi sa urmeze strategia Academiei. Da, Constitutia cetatenilor include si acest aspect, intre cele noua (9) autoritati ale statul;ui numarandu-se si Autoritatea Stiintifica, de la care tocmai asta cecre Constitutia cetatenilor – sa elaqboreze strategii pentru toate domeniile. Iar daca tot veni vorba de autoritatile statului, sa reamintim ca pe langa clasicele „puteri” in stat (legislativa, executiva si judecatoreasca – contrar Constitutiei, deloc independente intre ele) noi propune  terminologia de „autoritati ale statului” (separat de cele locale) – in total 9 (noua), dupa cum urmeaza:
TITLUL III – Autorităţile statului
Capitolul I – Autoritatea Legislativă
Secţiunea 1 – Organizare şi funcţionare
Secţiunea a 2-a – Statutul parlamentarilor
Secţiunea a 3-a – Legiferarea
Capitolul II – Autoritatea Executivă
Secţiunea 1 – Preşedintele României
Secţiunea a 2- a – Guvernul
Secţiunea a 3- a – Raporturile dintre Autoritatea Legislativă şi Autoritatea Executivă
Secţiunea a 4- a – Administraţia publică centrală
Capitolul III – Autoritatea judecătorească
Secţiunea 1 – Înfăptuirea justiţiei
Secţiunea a 2-a – Procuratura
Secţiunea a 3-a – Avocatura
Secţiunea a 4-a – Notariatul de stat
Secţiunea a 5-a – Consiliul Autorităţii Judecătoreşti
Capitolul IV – Autoritatea Mediatică
Capitolul V – Autoritatea Financiară
Capitolul VI – Autoritatea Electorală
Capitolul VII – Autoritatea Statistică
Capitolul VIII – Autoritatea Morală
Capitolul IX – Autoritatea Ştiinţifică
Ce este imortant de retinut este faptul ca sefii acestor autoritati sunt alesi direct de popor, prin referendum, oricare din ei putand fi demis, tot prin referendum, cu un numar rezonabil de de semnaturi. Sistemul nu ne inventat de noi, el se aplica cu succes in tari cu traditie democratica.
Textul propriuzis al Constitutiei Cetatenilor, cel care ar urma sa fie supus aprobarii de catre popor prin referendum, nu se intinde pe toate cele peste 500 de pagini din volumul la care se tot face referire, ce contin explicatii si argumentari pe marginea textului agreat de membrii Miscarii pentru Constitutia Cetatenilor. Este, in esenta, vorba despre tabelul comparativ al actualei Constitutii (coloana stanga) si modificarile propuse de noi (coloana dreapta), in total 143 pagini, care s-ar reduce cumva la jumatete, odata Constitutia Cetatenilor votata de popor:
Stiu ca cere rabdare si timp sa citesti atent si Stategia Academiei si Constitutia Cetatenilor in total vreo 1300 de pagini), dar daca nu o facem e mai bine sa nu ne dam cu parerea. Trebuie sa intelegeti ca strategia vizeaza modul de desfasurare a luptei, in timp ce Constitutia ne pune la dispozitie fortele, mijloacele si resursele necesare, respectiv sistemul de aparare in intregul sau. Nu se exclud una pe cealalta, ci ce implica. Pe noi trebuie sa ne intereseze acum constituirea sistemului – statul national suveran Romania. Ori, la asta ne ajuta Constitutia Cetatenilor.  N-o sa gasiti in Strategia Academiei, de exemplu, cum anume se asigura suveranitatea poporului, daca asta vrem, desi toate principiile si directiile din Strategie au in vedere o tara in care poporul ar trebui sa fie stapan pe resursele sale si sa-si decida soarta suveran. Este valabil si pentru teoria D-lui Calin Georgescu si pentru programele tuturor partidelor ce promit marea cu sarea. NU, cu actuala Constitutie, fie ea si revizuita pe ici pe colo (apud Caragiale), nu se poate ajunge nicaieri.. Degeaba avem trenul, daca nu am montate sinele pe care sa lunece si garile vizate de Strategia Academiei! Sugerez din nou sa cititi macar tabelul comparativ din anexele la materialul  de pe acest link: