Carmen Avram despre PNRR: Riscăm să pierdem

Carmen Avram, europarlamentar PSD, avertizează că „riscăm să pierdem prima tranşă de bani, iar acesta e un risc care poate fi demonstrat matematic“, vorbind despre PNRR. Afirmația sa a fost făcută cu ocazia  dezbaterii “România, în epoca poluării! Soluțiile momentului la problemele de mediu”, organizată de DC News Media Group

Din punctul meu de vedere şi din păcate pentru România, planul nostru de Redresare şi Rezilienţă, care ar fi trebuit cu adevărat să fie un document istoric a pornit pe picior greşit şi continuă să şchiopăteze. Nu vreau să insist pe aspectul seriei de trimiteri şi retrimiteri către Bucureşti a documentului, dar vreau să menţionez că până şi săptămâna trecută România a primit iar de la CE 25 de pagini de observaţii şi critici pe conţinutul PNRR, asta în timp ce 12 state îşi vedeau planurile aprobate.

Şi spun că e o mare problemă pentru că riscăm să pierdem prima tranşă de bani, iar acesta e un risc care poate fi demonstrat matematic. Din ceea ce spun specialiştii, CE ar avea nevoie pentru această primă tranşă de 44 de miliarde de euro pe care să-i împartă la cele 27 de state. Dar Comisia Europeană, se pare, nu poate obţine de pe piaţă mai mult de 20 de miliarde de euro pe lună, iar banii vor fi distribuiţi pe principiul primul venit, primul plătit. Deci s-ar putea termina până la noi (…)

Șansa ratată a guvernanților

Dar marea şansă pe care am ratat-o a fost când au decis să scoatem agricultura din PNRR. O eroare inadmisibilă având în vedere că nu e o noutate că România e preponderent rurală şi agricolă, că industria autohtonă, atât cât mai e, produce infim şi că aveam această mare şansă să ducem România cu un pas mai departe, transformând ţara într-un mare producător de hrană organică. Pământul acestei ţări încă ne permite. Noi folosim de patru ori mai puţine substanţe chimice decât Franţa de exemplu. Noi avem un teren care permite, şi încă mai avem biodiversitatea foarte aproape de cum ar trebui să fie. În plus, cererea de hrană organică e tot mai mare, cu fiecare an, în Europa, dar mai ales pe plan internaţional„, mai afirmă Carmen Avram.

Tu ce zici? Iulian Iancu, șeful CJ Brăila și Carmen Avram