Rezerva de aur trebuie sa ramana in tara, BNR fara decizia Parlamentului nu avea voie sa depoziteze aurul in strainatate in conditiile in care aurul apartine Romaniei iar BNR este un simplu depozitar si in situatia in care Romania a mai pierdut un tezaur. Nimic nu justifica trimiterea aurului la Londra. Este cunoscut situatia unor tari precum Irak, Iran care avand devize in strainatate, SUA a reusit sa le blocheze conturile sub diferite motive.Acestea au putut beneficia de banii lor atunci cand a decis SUA. In realitate putem vedea ca rezerva de aur a Romaniei s-a redus in dauna obligatiunilor americane, practic BNR a instrainat aur contra hartii care
contin mentiunea „vom plati”. Cred ca Romania a vandut si schimbat aurul pe obligatiuni americane, ca sa nu se prinda lumea au venit cu depozitarea aurului la Londra.
Ca sa cumpere obligatiuni americane BNR avea nevoie de dolari americani, SUA se imprumuta in dolari.ca sa faca rost de dolari BNR trebuia sa-i cumpere, cu lei putea sa o faca numai din Romania.Ori marind cererea de dolari insemna o crestere a cursului, lucri care nu s-a intamplat pentru ca dolarul nu a crescut ( o cerere masiva ar fi dus la aparitia bancilor speculatoare). In concluzie BNR nu putea vinde lei si cumpara dolari pentru ca cresterea masei monetare ( emiterea leilor) duce la deprecierea leului in raport cu dolarul si la inflatie (( sarea pretul petrolului, apoi al benzinei, energiei etc..)BNR putea sa vanda euro si sa cumpere dolari, dar s-ar fi redus rezerva de euro plus ca Banca Centrala Europeana vegheaza strict mentinerea unui curs cat mai stabil euro-dolar, deci nu mergea speculatia. Deci, de unde avea BNR bani sa cumpere obligatiuni? De la statul roman, de la MF? Putin probabil avand in vedere faptul ca Statul nu a putut sa faca niste investitii minime in infrastructura daramite sa faca investitii in obligatiuni.
In concluzie BNR putea sa faca rost de dolari numai vanzand aurul, ca sa nu inceapa un scandal si DNA sa intre pe fir a ales smecheria cu depozitarea aurului la Londra, sa faca bani din bani.In realitate BNR plateste comisioanele pentru depozitarea obligatiunilor americane. Aurul este vandut! Ce dovezi ne poate prezenta BNR ca aurul exista? Niste documente de depozitare, scrie cumva ca avem 100 tone de aur?
D-le prof.Coja dvs. personal impreuna cu PRM puteti sa cereti ca BNR sa prezinte documentele care sa ateste ca aurul a fost depozitat la Londra si cui i-a apartinut decizia. Daca in documente nu scrie gold si cantitatea ci valori, devize si orice altceva inseamna ca BNR nu mai are aurul.