CD
1.179 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
RETETE SOCIALE SI MORALA
De CD
“Reteta evreiască a democrației pentru goimii americani:
-Câți evrei și alte minorităti ai nevoie pentru a face o democrație evreiască?
-Trei.
-Unul pentru a amesteca Manischewitzul/delicatesele, unul pentru a completa buletinele de vot prin corespondență, unul pentru a manipula aparatele de vot și, in plus, Obama pentru a spune: „totul este cușer pentru mine”.
Este cadoul evreiesc care incă continuă să râdă incă de noi americanii.”
*
Este interesant cum toata lumea vorbeste de democratie, in toate felurile si culorile ei, sau cer ajutorul religiei crestine in toate formele si culturile ei, dar nimeni nu remarca ca de fapt in toate solutiile si retetele politice propuse lipseste ingredientul de baza: MORALITATEA.
Nici Religia si nici Democratia nu pot functiona si autoprezerva fără Morală, este lectia cruntă a istoriei care se repetă.
*
Cu sectorul său mare și inovator, Israelul, care sărbătorește șaptezeci și cinci de ani de independență săptămâna viitoare, a produs mai multe companii start-up pe cap de locuitor decât națiuni mari, pașnice și stabile precum Japonia, China, India, Coreea, Canada și toată Europa și are mai multe companii listate pe NASDAQ decât cele din orice altă țară străină. De aici referirea la Israel ca „Start-Up Nation” bazat pe MOSAD.
Nu este surprinzător că multe dintre protestele împotriva guvernului israelian au fost coordonate direct de antreprenori și investitori de înaltă tehnologie, avertizând că reputația „Start-up Nation” a Israelului ar fi amenințată dacă statul de drept va fi pus sub semnul întrebării în țară și în străinătate.
Într-o demonstrație, protestatarii din industria tehnologiei au pus o locomotivă simulată în mijlocul Tel Avivului, decorată cu pancarte care spuneau „High Tech este locomotiva economiei israeliene și democrația este combustibilul ei”.
Susținătorii democrației iliberale din Israel vor să transforme statul evreu într-o Teocrație și vor continua să își consolideze puterea politică în următorii ani, mai ales dacă, așa cum este de așteptat, procentul ultra-ortodocșilor din țară crește și restul locuitorilor din Statul Tel Aviv ar devenit o minoritate.
Tinerii ultra-ortodocși studiază textele religioase în seminariile yeshiva, care sunt finanțate de guvern, dar oferă o educație formală laică extrem de limitată. Acești indivizi nu învață un curriculum de bază de matematică, știință și engleză. Ca urmare, majoritatea membrilor comunității, bărbații (care spre deosebire de evreii laici nu efectuează serviciul militar obligatoriu) continuă să studieze Tora nu fac parte din forța de muncă și rămân dependenți de finanțarea statului.
Un raport publicat anul trecut de Programul pentru Evaluarea Studenților Internaționali, cunoscut în mod obișnuit sub numele de PISA, a sugerat anul trecut, deoarece numărul studenților evrei care învață în Yeshivas a crescut, clasamentul Israelului pentru copiii de cincisprezece ani a scăzut constant, iar Israelul este clasat. foarte scăzut la matematică (32) și știință (33), deoarece decalajul tot mai mare dintre studenții ultra-ortodocși și evrei seculari continuă să se extindă.
Având în vedere că aproape 25% din populația israeliană este acum arabă, adăugarea procentului de evrei ultra-ortodocși și alți evrei religioși la acest număr sugerează că evreii laici liberali occidentalizați, ai căror strămoși au fost forța motrice în proiectul sionist, sunt treptat o minoritate în propria lor țară.
Acest lucru ridică următoarea întrebare: ar dori copiii și nepoții lor să trăiască în continuare într-o țară în care responsabilitatea securizării Israelului și a dezvoltării economiei sale este exclusiv pe umerii lor, în timp ce ei apără și subvenționează un procent considerabil din populația credincioasă a țării?
Deci, în timp ce doar 10% din forța de muncă a Israelului este acum angajată în industria tehnologiei productive, cea mai mare parte din lume, mulți se îndoiesc că va mai dura. Într-adevăr, uimitoarea industrie high-tech incă abate atenția de la o realitate în schimbare, în care un segment al societății și economiei israeliene are toate semnele unei culturi din lumea a treia.
Asta ridică spectrul ca Israelul să se transforme într-o țară din Orientul Mijlociu, din lumea a treia, care, la fel ca Libanul, ar fi devastat de războaie etnice și religioase. “Start-Up Nation” s-ar transforma într-o amintire îndepărtată.
*
Miracolul tehnologic al Chinei are de-a face mai mult decât cu poveștile de succes ale mai multor companii private. El reflectă în multe feluri capacitatea acelei națiuni, cu perspectivele sale Orientale și sistemul de învățământ superior de primă clasă, de a-și folosi instrucțiunile științifice, sistemul financiar și forța de muncă talentată pentru a deveni un câștigător în economia globală la începutul acestui secol.
Pentru a spune altfel, realizările “Natiunii Miraculoase” și ale economiei sale de piață – care au transformat China într-un focar de inovație în software, inteligență artificială, cipuri, echipamente medicale, biotehnologie, electronică și comunicații fără fir – au fost construite pe fundații. care reflectă în primul rând valorile morale ale unei populații moderne care adera la principiile liberal-democrate, statul de drept, drepturile femeilor, presa liberă și libertatea religioasă, la care se
adaugă Respectul pentru Morala confucionistă si Religiile Strămosilor.
Scena culturală deschisă și plină de viață a ceea ce mulți în China numesc „Natia miraculoasa” merge mână în mână cu spiritul de inovație al industriei sale tehnologice și puterea monedei chinezesti Yuanul.
Se pare insă că diversitatea scenei culturale nu este suficientă să cuprindă si “Paradele Gay” care nu rezonează sub nici o formă sau culoare cu Cultura si Moralitatea confucianistă.
*
MORALA este fibra pe care se pot tese cele mai diverse si mai inspirate forme politice si structuri sociale care să mentina omenirea in statusul ei cel mai inalt si mai fericit. Formele sociale si politice se pot schimba după gust si necesitate, dar fibra Moralitătii trebuie să existe mereu si să fie rezistentă si rezilientă la orice incercare depravată si criminală de a o inlătura.
Morala Abrahamică[Crestină + Islamică] ca si cea Confucionistă au fost singurele morale care au reusit sa mentina civilizatiile antice si medieval la un nivel ridicat acolo unde ele au fost prezente.
O exceptie din formula Abrahamică o face religia Iudaică/Mozaică, care de secole luptă impotriva celorlalte trei, dar nu pentru a le distruge ca religii, ci doar să destrame fibra Morală a acestor societăti.
Odată destramată de Morală orice civilizatie devine penetrabilă si usor infestabilă cu tot ce este amoral si decadent, de la coruptie pană la desfranare si perversiuni ridicate la rang de valori sociale.
Ceea ce nu se vrea spus, arătat si discutat este faptul ca marele pericol al “actiunilor democratic-progresiste actuale” ce au loc acum in tările occidentale il constitue lupta impotriva MORALEI. Lupta impotriva religiilor este o luptă indirectă impotriva MORALIĂTII.
Morala si nu religia impiedica evreii să se manifeste in voia lor, dupa Talmudul babilonic si in conformitate cu Kabbala. Odată instalat acest confort social ei pot actiona ca experti ai perversiunilor si insclavizării. Deja au inceput să-si arate talentele lor speciale.
Este adevărat că luptand pentru pastrarea religiilor in limitele lor civilizationale ajută la readucerea Moralitatii in societate, dar lumea trebuie sa inteleagă că religiile alese[nu toate – vezi iudaismul] au pastrat fibra morală iar fibra morală a protejat religia. Nici ateii nu se pot da deoparte din aceasta lupta pentru readucerea Moralitătii in societate si respectul pentru religie nu poate fi un păcat pentru un ateu sau un agnostic.
Michael Davies a scris o carte „Conciliul Vatican II și libertatea religioasă”.
El explică modul în care învățăturile falșilor Papi Vatican II sunt învățături false, explicand că statul are obligația de a nu se despărți niciodată de adevărata religie, pe care ar trebui să o respecte, onoreze mereu și pretutindeni.
„Numai Dumnezeu este Domn al conștiinței și El a lăsat-o liberă de doctrinele și poruncile oamenilor care sunt contrare Cuvântului Său sau care nu sunt cuprinse în el. Biserica și statul ar trebui să fie separate. Statul datorează fiecărei biserici protecție și libertate deplină în urmărirea scopurilor sale spirituale. În asigurarea unei astfel de libertăți, niciun grup sau confesiune ecleziastică nu ar trebui să fie favorizată de stat mai mult decât alții.” ~ A Compilation of the Messages and Papers of the Presidents. Vol. X. New York: Bureau of National Literature, Inc., 1897, p. 4310)
Constiinta noastră este totusi condusă si de morală si dacă morala este neglijată, scoasă din curriculum scolar si mai mult chiar expusă unor experimente sociale adverse atunci ajungem la o Constiintă care nu ne mai poate ajuta sau salva de nimic.
“Mintea mea este propria mea biserică.” ~ Richard Emery Roberts, ed. „Excerpts from The Age of Reason”. Selected Writings of Thomas Paine. New York: Everybody’s Vacation Publishing Co., 1945, p. 362)
Dar si mintea unui ateu sau agnostic datorează respect si atentie Moralei si prin asta se poate ajunge la o perfectă orientare in societate.
Arcul istorico-geografic al MORALEI de la Marea Chinei a lui Confucius, trecand prin Orientul apropiat si coborand la tarmurile atlantice ale Europei este un arc al dezvoltării civilizationale imperiale chineze, a imperiului grec si roman si al crestinismului renascentist clasic, care ne poate lumina si indruma si de aici incolo incă două milenii cel putin.
S’ar putea face o cerere/invitatie domnului profesor Andrei Marga ca in calitatea lui de filozof, sinolog specialist si fost ministru al educatiei, cu cea mai lungă perioadă de rector din Romania sa ne ajute acum cand avem nevoie:
Sa scrie, editeze sau macar sa coordoneze un colectiv de specialisti in filozofie si etica.
Acum avem nevoie de un Compendiu al Moralei mai mult decat oricand, un punct de plecare in orientarea noastra spre respect, onoare, religie si datorie civica.
Am fi foarte indatoritori daca cineva cu autoritatea dumnealui ar avea aceasta intreprindere istorica.
SOFTWARE-UL “MERP” DE LA HUAWEI EVITĂ SANCȚIUNILE SUA
De Scott Foster 25 aprilie 2023
Gigantul tehnologic chinez Huawei a anunțat introducerea propriului software de planificare a resurselor întreprinderii (ERP), punând capăt dependenței sale de Oracle-ul Americii și îndepărtând din nou vulnerabilitatea la sancțiunile SUA.
Pe 20 aprilie, Huawei a anunțat că a „înlocuit vechiul sistem ERP” cu propriul său sistem MetaERP „asupra căruia are control deplin”.
Oracle definește ERP ca „un tip de software pe care organizațiile îl folosesc pentru a gestiona activitățile de zi cu zi, cum ar fi contabilitatea, achizițiile, managementul proiectelor, managementul riscului și conformitatea și operațiunile lanțului de aprovizionare”.
Se spune: „O suită ERP completă include și managementul performanței întreprinderii, software care ajută la planificarea, bugetarea, prezicerea și raportarea rezultatelor financiare ale unei organizații.”
Huawei se referă la ERP ca fiind „cel mai critic sistem IT de management al întreprinderii”. Prin urmare, a fost esențial când Oracle a fost forțat să înceteze să ofere upgrade de software și servicii tehnice Huawei, după ce Biroul pentru Industrie și Securitate al Departamentului de Comerț al SUA a adăugat Huawei pe Lista sa de entități în mai 2019.
Tao Jingwen, președintele Departamentului pentru Calitate, Procesele de Afaceri și Managementul IT al Huawei, a declarat: „Am fost tăiați de vechiul nostru sistem ERP și de alte sisteme de operare și management de bază în urmă cu mai bine de trei ani. De atunci, nu numai că am putut să ne construim propriul MetaERP, ci și să gestionăm comutatorul și să-i dovedim capacitățile. Astăzi suntem mândri să anunțăm că am depășit blocada. Am supraviețuit!”
Pe lângă mii de angajați proprii, companiile partenere chineze, inclusiv Qi An Xin Technology, Kingdee International Software și Kingsoft, au contribuit la proiect.
Qi An Jin este una dintre cele mai mari companii de securitate cibernetică din China. Kingdee este unul dintre cei mai mari furnizori de software ERP din China. Kingsoft oferă servicii de birou, securitate și alte software, precum și servicii de cloud computing.
Potrivit Huawei: „Vechiul sistem ERP a fost sistemul de bază care a stat la baza operațiunilor întreprinderii și a dezvoltării rapide ale Huawei de peste 20 de ani. A sprijinit operațiunile de afaceri eficiente ale Huawei, care generează sute de miliarde de dolari în fiecare an, în peste 170 de țări și regiuni din întreaga lume.”
În 2016, Huawei și Oracle au convenit să-și aprofundeze colaborarea utilizând serverul KunLun Mission Critical de la Huawei și tehnologiile platformei de baze de date Oracle.
În 2017, au anunțat un „Power IoT Ecosystem Partnership” în infrastructura avansată de contorizare și software pentru rețea inteligentă. După aceea, însă, relația s-a destrămat.
În 2019, Oracle a concediat aproximativ 900 din cei 1.600 de lucrători de la Centrul său de cercetare și dezvoltare din China, cei mai mulți dintre ei cercetători și Huawei și-au anunțat la scurt timp după aceea propriul software de gestionare a bazelor de date numit GaussDB.
Apoi, odată cu apariția sancțiunilor guvernului SUA, Huawei „a decis să dezvolte un sistem MetaERP complet autocontrolat pentru a înlocui vechiul sistem ERP”.
„MetaERP”, potrivit Huawei, „se ocupă în prezent de 100% din scenariile de afaceri ale Huawei și 80% din volumul său de afaceri. MetaERP a trecut deja testele decontărilor lunare, trimestriale și anuale, asigurând în același timp zero defecte, zero întârzieri și zero ajustări contabile.”
Piața ERP comercială din China ar trebui să crească cu aproximativ 15% în acest an, până la 2,2 miliarde de dolari, conform estimărilor companiei chineze de cercetare de piață și consultanță Tenba Group.
Potrivit Tenba Group, piața globală ERP va crește cu 11%, până la 55 de miliarde de dolari, China reprezentând doar 4% din total. Având în vedere dimensiunea și sofisticarea economiei chineze, China ar trebui să continue să depășească piața globală timp de mulți ani.
Huawei are acum propriul software ERP, Oracle rulând pe o bandă separată.
Asta înseamnă două obiective proprii pentru guvernul SUA – un rezultat, probabil, de așteptat doar atunci când strategia comercială guvernamentală acordă prioritate răzbunării în detrimentul motivului de profit.
Sursa: https://asiatimes.com/2023/04/huaweis-erp-software-overcomes-us-sanctions din Singapore
Traducerea : CD
EXPORTURILE CHINEI SE MUTĂ DE LA OCCIDENT LA SUDUL GLOBAL
De David P Goldman 25 aprilie 2023
NEW YORK – Țările din Asia Centrală au crescut importurile din China în martie cu 55% față de luna precedentă, depășind creșterea cu 35% a livrărilor din China către Asia de Sud-Est raportată anterior.
Fostele republici sovietice, precum și Turcia și Iranul au contribuit toate la un câștig aproape record al exporturilor chineze în regiune, un punct central al Inițiativei Belt and Road a Beijingului.
Exporturile Chinei în regiune aproape s-au triplat din 2018.
Mai mulți factori au contribuit la boom-ul exporturilor, care a inclus fiecare țară din regiune.
China investește masiv în energie, resurse minerale și transport feroviar pe continentul asiatic, inclusiv o nouă linie feroviară între China, Kârgâzstan și Uzbekistan, programată să înceapă construcția anul viitor.
Proiectul feroviar, care va lega China de piețele europene, a fost planificat din 1997, dar a obținut aprobarea abia în 2022, după ce Rusia a susținut afacerea. Nevoia Rusiei de sprijin chinez în războiul din Ucraina a depășit rivalitățile strategice de lungă durată dintre cele două puteri.
„Căile ferate CKU sunt esențiale pentru China în două scopuri interconectate – pentru a-și promova interesele geopolitice și pentru a asigura relații favorabile cu elitele din Asia Centrală pentru sprijinul lor asupra legitimității chineze în Xinjiang (Turkestanul de Est)”, a scris Niva Yau Tsz Yan într-un martie 2023. comentariu pentru Institutul de Cercetare în Politică Externă.
„Războiul Rusiei în Ucraina a făcut ca noile rute comerciale care ocolesc Rusia să fie mai profitabile, iar un nou guvern uzbec caută să extindă angajamentul regional și internațional”, a scris Yan.
Importurile Iranului din China au scăzut la doar 800 de milioane de dolari pe lună în perioada 2019-2022, de la un vârf din 2014 de 2,8 miliarde de dolari pe lună. Dar livrările chineze ajustate sezonier în Iran s-au dublat cu peste 1,7 miliarde de dolari în martie.
În lipsă cronică de numerar, Iranul depinde de creditele comerciale din China, de departe cel mai mare partener comercial al său. Creșterea din martie a reflectat evident mai multă finanțare chineză și a venit după ce Iranul a acceptat medierea chineză în restabilirea relațiilor diplomatice cu arhi-rivalul său regional, Arabia Saudită. O concluzie rezonabilă este că Iranul a fost recompensat pentru un comportament bun.
Exporturile Chinei către Rusia au continuat să crească brusc, împreună cu exporturile către Turcia, care acționează ca intermediar pentru comerțul chinez cu Rusia. China a evitat încălcarea directă a sancțiunilor americane împotriva Rusiei, dar Turcia și fostele republici sovietice au revândut Moscovei bunurile sancționate. Creșterea bruscă a exporturilor Chinei către Kazahstan reflectă probabil această intermediere.
Reuters a raportat pe 27 martie că Kazahstanul „ar cere exportatorilor să depună documente suplimentare atunci când trimit mărfuri în Rusia, în urma unor rapoarte conform cărora companiile ruse au folosit intermediari locali pentru a respinge sancțiunile occidentale…
După ce Occidentul a interzis vânzările de mii de mărfuri către Moscova din cauza invaziei sale. din Ucraina, unele companii din Kazahstan au început să cumpere astfel de articole și să le revândă firmelor rusești.”
Cu toate acestea, priceperea Chinei la export nu este complet lipsită de tensiuni. În martie, Turcia a impus un tarif de 40% la importurile de vehicule electrice chinezești (EV), în speranța de a proteja un producător local. Producătorul turc de automobile Togg plănuiește să lanseze primul său vehicul electric la sfârșitul acestui an, cu un preț de 50.000 de dolari.
Un model chinez comparabil, de exemplu, sedanul Song al lui BYD, se vinde cu 27.500 de dolari în China, ceea ce înseamnă că BYD ar subcota în continuare prețul lui Togg, în ciuda suprataxelor de 40%. Între timp, BYD tocmai a lansat subcompact Seagull de 11.300 USD, care nu are niciun concurent în gama de prețuri nicăieri în lume.
În caleidoscopul politicii din Asia Centrală, o multitudine de factori locali explică creșterea influenței Chinei în regiune. Dar toate se aliniază ca pilitura de fier în fața unui magnet. Capacitatea Chinei de a furniza infrastructură fizică și digitală, precum și bunuri de consum la prețuri accesibile și capacitatea sa de a finanța comerțul și investițiile din excedentul de cont curent explică puterea sa economică și influența politică în regiune.
Există o altă consecință geopolitică a talentului Chinei la export în Asia Centrală și de Sud-Est: exporturile Chinei către sudul global și țările BRICS au atins în martie o rată anuală ajustată sezonier de 1,6 trilioane de dolari pe an.
Este de aproape patru ori mai mare decât exporturile Chinei în Statele Unite și mai mult decât totalul combinat al exporturilor Chinei către SUA, Europa și Japonia, care a atins o rată anuală ajustată sezonier de 1,38 trilioane de dolari în martie.
Acesta reprezintă un fel de punct geopolitic fără întoarcere, momentul în care dependența economică a Chinei de Statele Unite în special și de piețele dezvoltate, în general, a scăzut în urma poziției sale economice în lumea în curs de dezvoltare.
Sursa: https://asiatimes.com/2023/04/chinas-exports-shifting-from-west-to-global-south – din Singapore
Traducerea: CD