Ioan
110 aprobate
artlevert@yahoo.com
86.121.50.49
Dumnezeu sa il odihneasca cu Sfintii si Dreptii neamului romanesc.Parintele Nectarie Ciolacu(fostul Nicolae Ciolacu,tatal lui Iancu care acum e in SUA) a fost conducator al lui si al tuturor Haiducilor Dobrogei.Sunt si astazi bravi tineri din Dobrogea(mai ales din randul machidonilor si unii voinici din sudul jud.Constanta care vor sa fie marturisitori ai neamului romanesc si ai credintei ortodoxe curate,nealterate de ecumenism).Acesti bravi fii ai nostri vor sa dea marturia cea buna cand se va cere.Parintele Nectarie Ciolacu,un om masiv imi povestea cum il loveau 5 militieni,oboseau tot ei si pe urma ajungeau sa il bata rand-pe rand.Mereu imi spunea la cei 92 de ani ai sai ca nu poti schimba nimic,pe oameni nu ii schimbi.Si avea dreptate.La varsta lui cand oamenii,monahii care trecusera de 4 ani de Revolutie,trebuiau sa il pretuiasca dar nu era asa.Era tocmai invers in asa fel incat batranul,drept concluzie imi spunea:miscarea Legionara a format elite,domnule,caractere,Oameni,Romani.
Nu pot uita dupa atatia ani smantana preparata de el vara,la gura sobei de teracota din chilia de manastire.A fost unicat de atunci pana azi.Mi-a spus ca se face numai in vase late ca o tigaie din lut.Spunea ca vasul lat din lut asigura temperatura constanta pt lapte si ajuta la pastrarea lui si pe timpul verii.Tin minte si tehnica de preparare a smantanii parintelui dar nu mai am timp sa o scriu.In general folosesti 1/1 trei tipuri de lapte:de capra crud,de oaie crud si de vaca fiert si apoi racit,dupa care amesteci asa:pui prima data 1 l.de lapte de oaie crud,peste el pui 1l. de lapte de capra crud si la urma pui peste ele inca 1 l.de lapte de vaca fiert si racit(in vasul de lut care sa nu fie inalt ci cat mai lat posibil,asta e secretul).Pui doua randuri de tifon peste vas si pui intr-un loc intunecos sau semi-intunecos la o temperatura de 15-16 grade tot timpul si de preferat ca locul sa fie si cat mai linistit,neumblat posibil.Si acesta e un secret si dupa cateva zile( 4-5),daca e zi de dulce puteti incepe sa degustati.Un alt secret:daca vreti ca o cantitate mare de smantana sa va tina mult timp,preparati in mai multe vascioare de lut tot in forma asta(vase de cate 300-500 de grame /bucata ca si capacitate maxima.Daca alegeti vascioare de cate 300 de gr.preparati 1/1,adica,100 gr. de lapte de oaie,peste el pui 100 de gr. de lapte de capra crude si inca 100 de gr. de lapte de vaca fiert si racit) apoi lasati tot asa 4-5 zile dupa care degustati daca e zi de dulce.
Comenteaza