G gert.frau@yahoo.com 89.136.113.152
În copilărie devoram orice informație despre istoria dacilor și romanilor, preferând, după cum este firesc aș zice, pe daci. Cred c-am citit toate articole din Magazinul Istoric adunate în timpul comunismului de bunicul matern (Benone D.) unde erai servit cu o porție de protocronism și ceva istorie. Ipoteza fantezistă că dacii s-ar fi retras în nord formând popoarele baltice, în special lituanienii, mi-a rămas în minte mulți, mulți ani. Căutam pe hartă davele dacilor acolo și îmi imaginam (greșit) că o localitate Kandava (Letonia) este una din acelea, printre altele (nu multe). Dacă grecii sau romanofonii locali de mai târziu i-au păstrat o vie amintire celebrului poet tot evul mediu nu știu, dar mă gândesc că se face o confuzie între două persoane, poate cu nume similare întrucâtva. Așa cum numele Iacob se păstrează probabil prin Cupcea/Cupcia/Cupșa (Cupșa Pintea), și acest ”Vidu” poate proveni din Ovidiu. Avem multe nume vechi cu afereză. M-aș fi așteptat să avem un acuzativ *Năsune, nu Nasîn (Vida) – care sună foarte apropiat de numele otoman Nasim (boare/briză). Poate este doar o variantă turcizată în chiar satul Anadolchioi (Anadolköy) după unul din graiul românilor locali sau avem nazalizarea lui *u în [ũ] așa cum se petrece în dialectul gheg cu toate vocale înainte de n, m (vezi sânt → sunt, reg.dumb – dâmb). Dar mă îndoiesc de așa ceva! |
Cum se chema orașul Constanța printre localnici? Am impresia că românii (sec.XIX) au preluat Kiustendge puțin modificat de la englezi, iar Kustendge era versiunea turcească. Totuși, zic că-i imposibil să nu se fi păstrat vreun străromânesc *Custânța (Constanța) sau *Custâncea. La mijlocul secolului al X-lea bizantinii încă mai păstrau Κωνστάντια (Kōnstántia), iar câteva secole mai târziu era genovezul Constanza cu farul genovez ridicat de ei în 1300 și un zid (vezi al II-lea link). Tema romanică a numelui s-a păstrat prin verbul a custa (lat.cōnstō, inf.cōnstāre) în Ardeal. În Crișiana aveau urarea „Domnul să te custe ≈ trăiască!”
(https://dexonline.ro/definitie/custe)
(https://discoverdobrogea.ro/de-la-kustendge-satul-cu-doua-hoteluri-la-constanta-oras-turistic/)
(https://revistapontica.files.wordpress.com/2012/02/pontica-2-pag-401-412.pdf)
Ce notau cei din Țara Românească din timpul lui Mircea-vodă încoace despre litoralul Mării Negre? Chiar să le fi scăpat oiconimul acesta românesc sau nici nu merita menționat după jumătatea sec.XIV? Polul politic și militar se afla probabil spre Varna și Burgas condus de Balica, Dobrotiță/Dobrotici și alții. În Despotatul Dobrogei / Țara Cărvunei (Kavarna) este colonizat elementul turcesc din Anatolia și o parte a celui Oghuz, Uzi și peceneg sau cuman.
Se va crea un melanj de populație cu români și bulgari numit ”ciutaci”, folosiți drept cărăuș în multe din incursiunile otomane către Moldova.
Curios este că interiorul Dobrogei a fost mai mereu străin de ambele laturi, un fel de vest sălbatic neamerican. În vremea când Ovidius se adăpostea în spatele meterezelor de săgețile geților și iranicilor, aceștia din urmă ocupau un teritoriu în mijlocul județului Constanța întins până aproape de Varna. Altă comunitate era în jurul râului Sagaris aproape de Dunăre și Durostorum, de unde provine Flavius Aetius, cel care îi învinge pe Hunni.