Rectificare de la Yad Vashem cetire
Text re-publicat

By Ion Coja|8 mai 2016|Holocaust

„Omul meu” de la Yad Vashem, un ovrei care s-a simțit bine cât timp a trăit în România, dar abia când a ajuns în Israel și-a dat seama ce a lăsat în urmă, mă sună să-mi reproșeze că dau auto-goluri cam des. Ultimul, în textul de ieri, în citatele de la Yad Vashem, unul este inexact, prea inexact, inacceptabil de inexact. Și anume este vorba de numărul evreilor care au murit în Transnistria, număr pe care eu, dintr-un reflex …anti-negaționist, l-am ridicat la 200.000. În textul expus la Yad Vashem pentru vizitatori este vorba de „80-90.000 de evrei care AU MURIT în Transnistria, dintr-un total de 150.000 de evrei deportați.”

Am să merg la Templul Coral din București să verific dacă nu cumva acolo este sursa greșelii mele. Să verific dacă inscripția de la Templu „se pupă” cu cea de la Yad Vashem… Oricum, mea culpa!

i.c.

*

Nota redacției 2020: Cât de serioasă este această vestită instituție numită Yad Vashem?! Cum vine să spui că „au murit în Transnistria 80-90.000 de evrei”?! Cu aproximație de 10.000! Ce statistică este asta? Ce fel de numărătoare au făcut? 10.000 de evrei contează așa de puțin?!
Sonia Palty, în cartea ei plină de minciuni, totuși nu glumește cu cifrele și spune – după câte mi-amintesc eu, că din cei 290 de evrei din București duși la exterminare, 2 au murit în Transnistria, 3 au fugit din lagăr în Uniunea Sovietică, iar 285 de evrei bucureșteni s-au întors acasă teferi! Nu cumva avem dreptul să credem în valoarea de sondaj a acestei statistici?! Numărul 290 de evrei este un eșantion relativ acceptabil pentru un sondaj!
„Omul meu din Israel” a avut bunici din Cernăuți care au petrecut vreo trei ani dincolo de Nistru, strămutați de autoritățile românești în 1941. Ani de zile mai apoi aveau să povestească în familie cum a fost, iar declarația lor a ajuns și la urechile domnului H.N., omul meu, care mi-a transmis-o cu mare satisfacție: „ÎN TRANSNISTRIA NU A FOST HOLOCAUST!”
Afirmația aparține unui fost procuror militar din Israel, plecat din România, unde a revenit după 1990 de mai multe ori cu însărcinări discrete, subtile…
Bănuiesc că și-a luat și cetățenie românească, așa cum este acum moda în Israel…
Data viitoare când o să mai stăm de vorbă o să-l întreb direct, dacă și-a cumpărat și casă, căci are nepoți despre care mi-a mărturisit la un moment dat că „nu le vede un viitor în Israel”!…
Cam știe ce vorbește domnul H.N….

ion coja