Reclamă pentru cărțile mele

Domnule profesor ION COJA, ați deschis LIBRĂRIA ION COJA pe internet, prin care oferiți la vînzare o bună parte din cărțile dumneavoastră, în format PDF. Cum merg vânzările?

Au început să meargă, deși n-am știut să fac o reclamă ca lumea. Poate prin interviul acesta să reușesc mai mult. Ce te interesează?

Titlurile! Ce cărți ați scos la vînzare?

Numai câteva! Costă să vinzi cărți pe internet! Sper să-mi scot banii învestiți! Am pus cărți care ar fi interesante pentru cititorii site-ului meu. Încep cu cărțile care văd acum prima oară lumina tiparului, care nu au mai fost publicate. Pomenesc mai întâi cartea pe care aș fi vrut cel mai mult s-o public încă cu ani în urmă. Mă refer la cartea intitulată AȚI MINȚIT! AȚI MINȚIT! AȚI MINȚIT!, are un titlul polemic, este un răspuns la acuzația mizerabilă adusă de Elie Wiesel românilor, când a spus Ați ucis! Ați ucis! Ați ucis! Am scris zeci de texte în replică la nemernicul de impostor, o adevărată rușine pentru neamul evreiesc, dar și pentru românii care s-au grăbit să-i dea importanță și să-i acorde o atenție nemeritată, inclusiv laurii academici. A ieșit un text prea mare pentru o carte tipărită, ar fi trebuit să mai scot din texte, nu m-am îndurat, a venit ideea cu librăria on line și m-am bucurat că pot pune la un loc toate textele, multe dintre ele deja publicate pe site, la rubrica Holocaust sau Doctrină naționalistă, altele complet inedite. Cine mă acuză de antisemitism va fi dezamăgit să constate că mă leg numai de evreii de teapa lui Elie Wiesel, evreii diabolici, mizerabili, în opoziție cu evreii angelici, nu puțini. Noi, românii, am avut din plin de-a face cu ambele specii de evrei. În general, oamenii, de orice nație ar fi, sunt unii diabolici, alții angelici. Pe noi Dumnezeu ne-a pus totuși la încercare și ne-a trimis pe cap o droaie de evrei diabolici, îndrăciți, unii chiar până la crimă! Eu mă consider un privilegiat. Am avut de-a face ca ins, ca persoană, mai ales cu evrei de treabă, oameni dintr-o bucată! În orice caz, relația evreilor cu noi, românii, este una specială. Încă nu a fost cercetată cu toate datele pe masă, la vedere. Evreii ne sunt datori, sper să recunoască asta cu toată sinceritatea, cât mai curând. Nu avem nevoie de recunoștința lor materială, dar măcar să înceteze cu minciunile, cu calomniile, cu loviturile pe la spate. Deși n-ar fi rău să înapoieze o parte măcar din ce au luat de la noi prin înșelăciune. Mă refer în primul rând la documentele care privesc politica lui Ion Antonescu față de evrei!Antonescu i-a protejat pe evrei, nu i-a persecutat, nici vorbă să-i fi exterminat!

Altă carte tipărită acum pentru prima oară?

Este LEGIONARII ÎN ETERNITATE, o carte la care țin mult, prin care încerc să repar nedreptățile de care au avut parte legionarii din partea tuturor partidelor politice, a tuturor guvernărilor, inclusiv din partea guvenului legionar, adică din partea mareșalului Ion Antonescu. Toți au dat în legionari, inventând motive, adică scornind vinovății cumplite pentru a-i diaboliza pe legionari. Legionarii au fost o mișcare politică de un mare idealism, originală, pentru care ar trebui să fim mândri că legionarii au fost români! A fost unică în multe privințe. Nu mi-am ascuns această părere, deși am avut mult de pierdut în relațiile sociale, în relațiile cu oficialitățile, dar am simțit nevoia să mă despart categoric de indiferența mediului academic, universitar, nu mai zic de colegii care participă la complotul mediatic anti-legionar. Am luat de bună afirmația lui Petre Țuțea, cum că „legionarii nu au ucis nici un evreu”, am verificat-o în fel și chip și am fost foarte mulțumit că s-a adeverit întocmai spusa sentențioasă a sublimului Țuțea: legionarii nu au ucis nici un evreu!

Ați pus și literatură propriu zisă, beletristică.

Da, mai întâi e vorba de romanul Carnaval la Constanța, reeditat, a fost publicat pe la sfârșitul anilor 1970. O carte prin care am demonstrat că poți scrie și publica literatură adevărată, neangajată politic, neaservită. Este o demonstrație de literaritate pură, a stârnit cronici literare ditirambice. Am ezitat s-o republic după 1990, m-am aflat într-o permanentă stare de conflict cu autoritățile post decembriste din Constanța, cu Radu Mazăre îndeosebi, care m-au împiedicat prin justiție să-mi obținut drepturi de succesiune deosebit de substanțiale. Carnavalul este o declarație de dragoste pentru Constanța, pentru constănțeni, pentru mare…

Alt roman este trilogia Șeitanii, despre care Marcel Petrișor mi-a spus „măi, Ioane, ai scris Război și Pace al literaturii române. I-am dat totală dreptate, Marcel Petrișor este unul dintre cei mai înțelepți români în viață! A petrecut ani de zile în preajma lui Petre Țuțea la Aiud! De altfel Petre Țuțea este personaj principal în Șeitanii, roman care este în mare măsură autobiografic, o cronică de familie, a neamului meu de mocani coborîți din Piatra Craiului pe malul mării! În Piatra Craiului, în zona Branului, este un munte numit Coja… Știai?

Ați republicat și Salonul de reanimare?

Nu, din păcate, dar cred că o voi face curând. Atât on line, cât și pe suport tipografic. Ca să fie toate trei romanele mele în vitrina librăriei Ion Coja…

Am văzut mai multe piese de teatru. Sperați să le vedeți și jucate?

Unele sunt retipărite, cum ar fi Balmeș-talmeș. E piesa la care țin cel mai mult! Altele sunt inedite, cum ar fi Dacă și cu Parcă sau Șoapte de iubire. Tot acum se tipărește prima dată și Recviem pentru Jan Palack, o piesă despre care am vorbit destul de mult pe site. Inedită este și Romeo & Julieta la Auschwitz, subintitulată „șapte piese într(-)una”. Iar Dacă și cu Parcă este o piesă cu un rol feminin extraodinar. Va fi o mare surpriză când va fi jucată.

Dacă librăria Ion Coja va avea succes și se vor vinde cărțile scoase la vînzare, voi mai publica și alte cărți, eventual și o antologie a textelor publicate pe site. Deși va fi greu să aleg din cele peste o mie de texte adunate. Nici nu-mi vine să cred!

Includeți textele publicate pe site în ceea ce s-ar putea numi „opera” lui Ion Coja?

Cred, dacă mă gândesc bine, că este opera mea cea mai importantă… Noroc cu internetul!