Războiul din Ucraina e o Escrocherie – La fel, și extinderea NATO
Miercuri, 11 septembrie 2024
„Războiul e o escrocherie. Dintotdeauna a fost așa… Este singura escrocherie în care profiturile sunt calculate în dolari, iar pierderile în vieți omenești.” – Smedley Butler
O analiză de Stephen Bryen publicată pe contul său de Substack, Weapons and Strategy, pe care am tradus-o pentru cititorii ActiveNews.
*
În 1935, Smedley Butler, general în retragere în Marina Militară, de două ori decorat cu Medalia de Onoare, a publicat un pamflet de 55 de pagini care a făcut senzație.
Pamfletul, intitulat „War is a Racket” („Războiul e o escrocherie”), a fost retipărit în Reader’s Digest, ceea ce i-a asigurat o circulație în masă la vremea respectivă.
Butler și-a sintetizat argumentația astfel:
„Războiul e o escrocherie. Dintotdeauna a fost așa. Este probabil cea mai veche, de departe cea mai profitabilă și cu siguranță cea mai vicioasă escrocherie. Este singura de anvergură internațională. Este singura în care profiturile sunt calculate în dolari, iar pierderile în vieți omenești.
„O escrocherie este cel mai bine descrisă, cred eu, drept ceva care nu este ceea ce pare pentru majoritatea oamenilor. Doar un mic grup de «din interior» știe despre ce e vorba.
„O escrocherie se desfășoară în beneficiul a foarte puțini și în detrimentul celor foarte mulți. Dintr-un război, o mână de oameni fac averi uriașe.”
Argumentele lui Butler sunt valabile până în zilele noastre. Văzând tragedia din Ucraina, este greu de înțeles de ce atâtea miliarde de dolari și zeci de mii de arme moderne au fost risipite într-o cruciadă NATO de extindere a frontierelor sale.
Războiul din Ucraina a slăbit Statele Unite, deoarece le-a golit trezoreria și arsenalele. A subminat interesele SUA în alte părți, în special în Pacific, unde o Chină agresivă amenință acum Taiwanul, Filipinele și Japonia.
Dar miza este chiar mai mare de atât: e vorba de NATO însuși. NATO este prima alianță defensivă, creată în 1949, pentru a se apăra de expansiunea comunismului în Europa de Est și de Vest.
În Europa, comunismul a dispărut în 1991, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice. Până și Partidul Comunist Italian, cu o oarecare popularitate, s-a dezintegrat, fiind înlocuit de două partide socialiste de extremă stânga care nu au reușit să se impună.
În ciuda prăbușirii – sau, mai bine zis, fără a ține seama de ea – în loc să se dizolve (la fel ca Pactul de la Varșovia), NATO a adoptat o politică de expansiune.
El s-a angajat în războaie care nu aveau nimic cu țelurile unei alianțe defensive, în special în Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Libia și Afganistan.
Iar NATO s-a extins către Est și încearcă în continuare să se extindă.
(Campania de războaie a NATO ar fi putut include și Irakul, dar s-au opus categoric turcii, astfel încât Statele Unite au organizat o „Coaliție de Voluntari”).
Fără a mai pune la socoteală Ucraina și Georgia, ambelor promițându-li-se o viitoare aderare la NATO, și posibil Moldova (o altă țintă NATO), NATO este astăzi o alianță formată din 32 de țări, cu mult mai mare și acoperind mult mai mult teritoriu decât cele 12 țări care au format inițial alianța.
În cifre seci, NATO are o forță militară potențială de 3,5 milioane de oameni și acoperă un teritoriu de 25,07 milioane de kilometri pătrați.
Împreună, țările NATO numără 966,88 de milioane de locuitori și ar putea depăși un miliard până la sfârșitul secolului.
O importantă rațiune de a exista a NATO este contracararea Rusiei, o țară mult diminuată în comparație cu dimensiunile fostei Uniuni Sovietice.
Rusia are o populație de 147 de milioane de locuitori și un PIB de 2 trilioane de dolari americani. Venitul mediu pe cap de locuitor al unui rus este de 14.391 de dolari. În 2023, bugetul pentru apărare al Rusiei a fost de 84 de miliarde de dolari.
Europa, fără Statele Unite, are o populație de 742 de milioane de locuitori, un PIB de 35.560 de trilioane de dolari și un venit pe cap de locuitor de 34.230 de dolari.
Cheltuielile totale cu apărarea ale Europei sunt de 295 de miliarde de dolari, mult mai mari decât cele ale Rusiei.
Cu toate acestea, contribuția Europei la propria apărare este mult sub potențialul său. Europenii se bazează în totalitate pe Statele Unite pentru sprijin militar, inclusiv arme nucleare (deși britanicii și francezii sunt puteri nucleare).
De ce se întâmplă acest lucru?
Puterea militară a Europei este fragmentată și, în multe privințe, slabă din cauza lipsei de echipamente și de personal.
Marea Britanie, de exemplu, este o țară cu o populație de 66,97 milioane de locuitori. Are o armată combinată (toate serviciile) de 138.120 de oameni (fără a lua în considerare angajații civili).
Totuși, armata terestră a Marii Britanii este mică și continuă să scadă. La ultima numărătoare, armata număra 76.320 de militari, însă doar o mică parte dintre aceștia sunt soldați de linia întâi.
Forțele terestre ale Marii Britanii s-au redus într-atât încât armata britanică este azi mai mică decât armata regelui George al III-lea la momentul Revoluției Americane.
Franța stă ceva mai bine decât Marea Britanie, chiar dacă populația sa este doar cu puțin mai mare (67,97 milioane).
Însă o parte din trupele franceze sunt legionari străini (iar unora dintre ei li s-a „permis” să meargă să se alăture armatei ucrainene).
Armata franceză este formată din 270.000 de soldați, dar Franța are un teritoriu foarte mare pe care trebuie să îl protejeze, ceea ce înseamnă că forțele pentru desfășurare în afara țării sunt destul de limitate.
Polonia, cu o populație mai mică, de 36,82 de milioane de locuitori, are o armată de 216.000 de militari, una dintre cele mai bine dimensionate forțe de pe continent.
Germania are o populație mai numeroasă – 83,8 milioane – dar armata sa numără 180.215 militari. Totuși, această cifră este înșelătoare. Forța terestră a Germaniei este de numai 64.000 de soldați, mai mică decât a Marii Britanii.
Cu câteva excepții, toate forțele combatante europene nu dispun de armament și de artilerie suficiente și au cedat o mare parte din acestea Ucrainei. Echipamentul este învechit și adesea prost întreținut.
Ceea ce e greu de înțeles este cum poate Europa să cheltuiască 295 de miliarde de dolari anual pentru apărare și totuși să nu fie capabilă să desfășoare forțe de luptă bine echipate.
O explicație ar putea fi că europenii nu intenționează să facă mai mult decât să desfășoare forțe simbolice.
Statele Unite trebuie să asigure securitatea și apărarea Europei.
SUA au aproximativ 100.000 de membri ai serviciilor armate staționați în Europa. Aici intră Forțele Aeriene, Armata terestră, Infanteria Marină, Forțele Navale și Forțele Speciale ale SUA.
Cei 100.000 includ aproximativ 20.000 de oameni care au fost trimiși să întărească Europa de Est în 2022 (unii în Estonia, Lituania, Letonia, Polonia și România).
În mod clar, europenii mizează pe o forță expediționară americană care să-i protejeze.
Cu toate acestea, istoria forțelor expediționare britanice (BEF) în Europa nu este una fericită. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, BEF (formată din 13 divizii și 390.000 de soldați) a trebuit să fie evacuată din Dunkerque (operațiunea Dynamo), din Le Havre (operațiunea Cycle) și din porturile franceze de la Atlantic și Mediterana (operațiunea Aerial).
În prezent, în Europa și în Rusia nu există armate care să semene ca mărime și structură de forțe cu cele din Primul sau Al Doilea Război Mondial.
Dacă Marea Britanie a rămas mult în urma pregătirii sale din 1940, Europa este și mai în urmă, astăzi.
Numeroase țări europene și-au golit arsenalele pentru a sprijini Ucraina, trimițând tancuri, vehicule blindate, rachete, apărare aeriană, artilerie, muniție și o mulțime de arme greu de înlocuit.
Ce înseamnă toate acestea? Înseamnă că, deși Europa cheltuiește mult pentru apărare (295 de miliarde de dolari) în comparație cu Rusia, nu obține prea mult pentru banii săi, nici în ceea ce privește echipamentele, nici în ceea ce privește forțele combatante.
Prin urmare, o întrebare bună de pus este: unde se duc banii?
Poate că Smedley Butler poate oferi un răspuns.
Statele Unite au cerut Europei să cheltuiască mai mult pentru apărare, și se pare că aceste solicitări se concretizează în bugete de apărare mai mari.
Dar acestea nu s-au tradus și în forțe de luptă mai mari și mai capabile (cu posibila excepție a Poloniei).
De fapt, recesiunea în Europa, mai cu seamă în Germania și în Marea Britanie, va impune probabil reduceri ale cheltuielilor cu apărarea și chiar mai puține trupe care să poată fi desfășurate.
Toate acestea conduc la concluzia stranie că, fără Statele Unite, membrii europeni ai NATO nu își pot apăra propriul teritoriu.
Lucru care pune și Statele Unite într-un dezavantaj geopolitic serios.
Arsenalele goale și desfășurările de forțe peste Ocean, la granițele Europei, reduc capacitatea Americii de a-și apăra interesele în alte părți, în special în regiunea Asia-Pacific.
De asemenea, expune securitatea SUA unor riscuri serioase de capcană – un război de inspirație rusă în Orientul Mijlociu, condus de Iran, o ofensivă chineză în Asia de Est, plus izbucnirea unui conflict în Coreea, ar putea duce la un adevărat dezastru.
Extinderea NATO reprezintă un mare risc pentru Statele Unite, care au sprijinit fără echivoc expansiunea NATO și poziția sa agresivă față de Rusia.
Chiar și fără a lua în considerare argumentul lui Smedley Butler, că „războiul e o escrocherie”, a sosit momentul reevaluării sprijinului Americii pentru extinderea NATO.
R[zboiul din Ukraina este o escrocherie a sinismuli. Pentru a IMPLANTA AL ii STAT iSRAEL. dEJA AU ]NCEPUT DISTRUGEREA BISERICILOR ORTODOXE, eLIMINAREA goy-LOR, OPRESIUNI PE MINORIT[.I PENTRU ELIM INAREA LMBILOR LOR DIN ;COLI, CONDUCEREA STATULUI uKRAINEAN ARE EVREI MUL’I. nIMENI S[ NU-;I MAI FAC[ ALTE ILUZII. tOTUL PENTRU JIDANI.
Asa, asa, … asa este marota!
Oare asa stau lucrurile sau sunt si alte puncte de vedere?
1-Cantitatea de forte si mijloace active si in rezerva reprezinta optiunea fiecarui stat si tin de strategia de aparare, doctrina categoriilor de forte si nu de conceptii de import, total nocive, conform carora „cati bani avem tatea forte tinem”; dar de ce nu tinem economisti, finantisti, parlamentari si guvernanti de cati bani avem?
2-Cantitatea de forte si mijloace active si in rezerva, precum si strategia sunt reprezentate in optiuni defensive, suficienta defensiva, ofensive, actiuni preventive, roluri internationale, mai mult sau mai putin asumate.
3-Suprafata geografica si formele de relief au un rol hotarator in vantitate precum si in stabilirea naturii si compunerii categoriilor de forte: munții-trupe specializate, mare-forte navale, forte speciale, parasutisti, cunoscut fiind faptul ca formele de relief iti limiteaza actiunea cu unele categorii (tancuri in munte, delta, zone mlastinoase, lagunare, cursurile de apa te canalizeaza..etc)
*Ani de zile EU a crezut in pacea eterna de dupa WW2! Ba, mai mult, KGB a alocat resurse uriase pr a introduce inca din anii 80, in mediile jurnalistice si de gandire socio-ec, idei conform carora US trebuie sa se retraga din Europa intrucat pacea si dragostea intre Est si Vest sunt vesnice si de nealterat; asta in timp ce URSS se inscria in cursa inarmarilor, cursa care a si prabusit-o!
**Anii de umilinta, de dupa caderea Cortinei de fier au exacerbat sentimentul revansard, iar neputintea ekilbrarii fortelor centrifuge prin promisiuni centripete au ranit dorinta hegemonica!
***Raportul de forte pe linia Cortinei de fier, URSS era supraunitar (3/1 in mijloace si personal), doar la aviatie scartâiau ceva!! Asa ca nu prea inteleg care era filozofia defensiva a tratatului de la Varsovia? Daca mergem pe logica acție/reacție, fiind deacord ca NATO si-a definit primul optiunea politica, capacitatea defensiva, putem considera in cunostinta de cauza ca celalalt bloc militar de raspuns era vadit ofensiv, lucru tradat si de raportul de forte…
****O perioada de timp, de dupa caderea militara si economica a Rusiei ( sa fim bine intelesi, oricum s-a numit ea -CSI/Federatie asumata sau nu, tot continuatoare a politicii URSS a fost, este si va ramane, gratie actiunilor sale vizibile ca efect) US si-a asumat rolul de unic pol de putere, atragandu-si renumele de Jandarmul lumii (personal cred ca a facut bine, intrucat pe fondul inceperii vanzarilor de ekipamente militare necontrolate din spatiile ex comuniste, de catre Armata URSS, pe timpul retragerii, se manifesta si o exacerbare a gruparilor teroriste si interconectarii acestora. Acum, cum puterea excesiva încetoseaza mintile politicienilor si liderii US au facut greseli, unele kiar grosolane, aplicand forta in locul altor mijloace mai putin letale.
*****Planuind revenirea pe pozitii de forta si egalitate cu US, liderii de la Kremlin au alocat enorm in bugetele anuale si multianuale ale armatei, mizand pe ekilibrul militar in reasezarea fortelor dominante.
******Nu este cazul sa vorbim de expansiunea NATO spre est, intrucat facnd o mica si suficienta analiza vom constata ca niciun stat fost comunist nu a aderat la NATO sub puterea armelor americane, asa cum a fost dupa WW2 cu rușii; vointa si staruinta natiunilor, a liderilor politici din orice orientare a fost aceeasi: aderarea la NATO!
#Aici, autorul analizei nu ia in calcul si nu doreste sa atace subiectul definit prin intrebarea: De ce toate fostele state comuniste europene, din hegemonia rusilor au aderat la NATO si UE si NU au cerut alianta cu Rusia si BRICs?
^Cand si UKR a dorit acelasi lucru, Kremlinul a considerat ca este deja prea mult, ca este un afront ca fratii lor sa intareasca militar granita cu ei, sa se propie mijloace de lovire US de teritoriul lor, dar in fapt au considerat ca NATO si UE vor rasfrange din bunastarea lor asupra UKR, lovindu-i propagandistic si in imagine, intrucat deja in UKR se traia mai bine decat in RUS! In plus, orice despot iluminat doreste sa ramana din viata in cartile de istorie…., iar urmarea o cunoasteti: INVAZIA NEPROVOCATA, GEN 68 SAU DE DISCIPLINIZARE DIN 56!!!
iATA CIFRELE:
Federația Rusă: Militari activi/1.154.000 Militari de rezervă/2.000.000 paramilitari/554.000 total/3.708.000
La o populatie de: 145.975.300 locuitori si un PIB Total de: 1.836.892.075.548 $/US
Statele Unite ale Americii: Militari activi/1.328.000 Militari de rezervă/744.950 paramilitari/0 total/2.072.950:
La o populatie de: 332.278.200 locuitori si un PIB Total de: 24.8 trilioane $/US, pe cap de locuitor:: 74.725 (locul 8)
^#Nu sunt statistician, dar la okiul liber pare ca Rusia are efective si keltuieli militare disproportionate in raport cu cantitatea fortelor militare, populatia si PIB-ul sau!
https://ro.wikipedia.org/wiki/Listă_de_țări_după_numărul_de_trupe_militare
O mica precizare:din cate stiu ieromonahul Teodot de la Manastirea Sf Filip din Adamclisi,Constanta si care a fost la m.Petru Voda e khazar.