În plină iarnă demografică a României, Ministrul Sănătății vrea ca statul să faciliteze achiziția de anticoncepționale de către femei
Redacția
25/04/2024

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea de către stat a contraceptivelor, dacă o femeie tânără dorește acest lucru.

Rafila a răspuns afirmativ, adăugând că proiectul este similar cu cel care a stat la baza compensării vaccinurilor pentru adulți.

„Da, este similar dacă vreţi cu proiectul care a stat la baza compensării vaccinurilor. Mi se pare mult mai firesc şi mult mai simplu ca o femeie tânără să beneficieze de tratament contraceptiv, dacă doreşte acest lucru, în mod evident, pe bază de prescripţie medicală, pentru că în sistemul care a existat acum mai mulţi ani, care însemna achiziţie centralizată, distribuirea în judeţe şi aşa mai departe – era foarte complicat – ducea la foarte multe pierderi şi la foarte multă birocraţie. O să discutăm în ceea ce priveşte categoriile eligibile, să avem în vedere ca toate persoanele care ar trebui să beneficieze de un astfel de tratament să poată să o facă”, a explicat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

De remarcat că ministrul Rafila a folosit expresia „tratament contraceptiv”, ca și cum sarcina ar fi o boală, iar copilul o afecțiune care trebuie tratată.

Rafila a precizat că, în cazul minorelor, va fi necesar acordul părinţilor: „O să vedem la minore, este problema legată şi de discuţia cu părinţii acestor minore, pentru că e bine ca tratamentul contraceptiv să fie făcut şi cu acordul părinţilor.”

Această inițiativă a ministrului sănătății vine pe fondul unei crize demografice fără precedent în România.