Calin Kasper
calin.kasper@gmail.com
188.24.77.164
Doctrina Mişcării Legionare e mai vie ca oricând
Cu câteva zile în urmă, a fost postat pe blogul ioncoja.ro un articol, care conţinea mailul trimis de Asociaţia „Pământ Strămoşesc” tuturor acelora care şi-au exprimat dorinţa de a deveni membri sau susţinători ai acestei organizaţii, condusă de Călin Georgescu. Acel mail l-am primit şi eu şi-i ştiam conţinutul. Doritorii erau invitaţi să completeze un chestionar, activitate care fusese încredinţată de Asociaţie unei firme specializate în evaluări, firmă cu sediul în Singapore, care poartă numele de „Great people inside”, sucursala românească având sediul în Braşov.
Autorul postării era năcăjit că evaluarea costa 150 de lei, ceea ce părea să nu fi fost luat în calcul de respectivul. Pentru asta se întreba dacă nu e o şmecherie la mijloc. Mailul mai atenţiona că numai completarea acelui formular nu asigura automat acceptarea, răspunsul evaluării putând fi şi negativ, adică să nu fii primit în Asociaţie. Deci, afirma omul nostru cu năduf, dai 150 de lei şi s-ar putea totuşi să ţi se trântească uşa-n nas! Deci, cu alte cuvinte, şi refuzat, şi cu banii luaţi!
Eu am postat un comentariu în care am respins insinuările că ar fi vorba de o pungăşie. Statutul moral al domnului Călin Georgescu exclude din start un astfel de comportament. Dar, aceşti 150 de lei aveau şi rolul unui prag de poticnire, pe care cei nehotărâţi nu-l vor trece. Asta era şi intenţia. Doar cei care sunt empatici cu doctrina Asociaţiei şi au aceleaşi convingeri, aveau să completeze chestionarul, ceilalţi rămânând pe dinafară. Pentru că la ora postării nimeni nu văzuse formularul, am cerut celor care doreau să comenteze negativ să se abţină, atâta vreme cât nu au văzut acel formular buclucaş şi deci, nu aveau habar ce se ascunde în spatele lui.
Mailul cu pricina a fost trimis pe data de 9 noiembrie, eu trebuind să aştept să găsesc o modalitate de a plăti cei 150 de lei, fiindcă nu posedam mijloacele potrivite pentru a plăti online taxa cerută.
Abia azi, 15.11.2021, am reuşit să efectuez plata şi am completat formularul.
După conţinutul celor vreo 150 de întrebări cuprinse în chestionar, reieşea că sunt destinate celor care aplică pentru un job. Angajatorul căuta să afle dacă cel care aplică, are anumite abilităţi legate de modul în care se comportă în societate şi ce fel de caracter are. Totuşi, chestionarul nu era nepotrivit pentru „Pământul Strămoşesc”.
Fiecare întrebare (sunt şi afirmaţii, nu numai întrebări) avea sub ea patru cerculeţe, în care aveai dreptul să bifezi unul singur. Trebuia ales cerculeţul care te reprezintă cel mai exact, cu opţiunile Deloc de acord, Oarecum în dezacord, Oarecum în acord, Complet de acord. Iată şi câteva exemple de enunţuri:
1) Mă deranjează foarte tare nedreptatea
2) Mă deranjează foarte tare atunci când nu se respectă programul unui eveniment la care particip.
3) Când cineva are nevoie de atenţia mea, încerc pe cât posibil să-l ajut.
4) Mă simt fericit atunci când ajut la satisfacerea nevoilor celorlalţi.
5) Punctualitatea şi stricteţea mă definesc în totalitate.
6) Ofer ajutor prietenilor fără să aştept ceva în schimb.
7) Răspund cu uşurinţă la apelurile de ajutor.
8) Întotdeauna îmi ţin promisiunile.
9) Ofer sprijin celor care au nevoie.
10) Sunt bucuros când îi pot ajuta pe ceilalţi.
11) Mă pot pune în locul celuilalt, pentru a-l înţelege.
12) Consider că sunt un bun ascultător.
13) Spun lucrurilor pe nume.
14) Sunt genul de persoană care se ghidează după un set de valori şi principii ale organizaţiei, atunci când iau decizii legate de job.
15) Ajut, fără a aştepta ceva în schimb, când un coleg are nevoie.
16) Cei din jurul meu ştiu că se pot baza pe mine oricând.
17) Iau apărarea colegilor mei, atunci când sunt nedreptăţiţi.
18) Îmi place să ştiu exact ce am de făcut la locul de muncă.
Sper că nu aţi uitat că firma de consultanţă are sediul în Singapore, ceea ce mă face să cred că sucursala din Braşov a primit chestionarul gata întocmit, pe care l-au tradus doar din engleză, fără nici o contribuţie proprie.
Să analizăm acum cele câteva exemple, ca să ne dăm şi noi seama cam ce fel de oameni îşi doresc agajatorii internaţionali în firmele lor.
Dar mai înainte să ne reamintim definiţia dată de Corneliu Zelea Codreanu Legii Ajutorului, ca să ştim despre ce vorbim: „Ajută-l pe cel aflat în nevoie: Nu-l lăsa!”
Observăm că se cere în primul rând de la candidat ca să respecte Legea Ajutorului: Întrebările 3, 4, 6,7,9,10,15,16 (în chestionar sunt mai multe!) se referă tocmai la acest aspect.
Legea Onoarei din doctrina legionară, impunea legionarilor un comportament care le cerea ca, „Decât să învingă printr-o mişelie, mai bine să cadă cu onoarea nepătată.” Această lege se regăseşte la punctele 1,13 şi 17.
Corneliu Zelea Codreanu cerea celor care doreau să-l aibă ca şef, „să fie disciplinaţi şi să-şi urmeze şefii şi la bine, şi la rău, căci numai aşa vor învinge.” Legea Disciplinei se regăseşte la punctele 2, 14 şi 18.
Nu cred că ar exista vreun angajator, care să nu zâmbească cu gura până la urechi, când i s-ar propune să introducă în doctrina firmei lui, cu mici adaptări, Legea Muncii a lui Codreanu: „Munceşte legionar, munceşte cu drag. Răsplata muncii să nu-ţi fie banul, cu mulţumirea că ai pus o cărămidă la înflorirea României şi la creşterea Legiunii.”
Corneliu Zelea Codreanu are pe lângă cele 6 Legi, obligatoriu de respectat de către legionari, şi două „Griji”. Prima dintre ele este Grija punctualităţii şi a ţinerii de cuvânt. Curios este că şi angajatorii din toată lumea împărtăşesc acelaşi punct de vedere, reflectat la punctele 5 şi 8. Grija inimii bune se regăseşte în punctul 11.
Cu alte cuvinte, chestionarul respectiv are foarte multe puncte comune cu doctrina legionară. Şi atunci, mă întreb, de ce este atât de ostracizată Legiunea „Arhanghelul Mihail”, înfiinţată de Corneliu Codreanu şi încă 4 camarazi în data de 24 iunie 1927, când valorile pe care ea le impune celor care vor să-i treacă pragul, sunt cerute în mod expres de toate întreprinderile din lume pentru angajaţii lor? De ce nu sunt toate aceste intreprinderi considerate legionare şi pe cale de consecinţă, să fie interzise? Şi să li se impună să angajeze doar pe cei care mint, sunt leneşi, linguşitori, fără demnitate, fără nici un crez şi care nu ştiu ce e aia să-ţi respecţi cuvântul dat? Deci, dacă toată lumea fuge după oameni care pot fi acuzaţi că au apucături legionare, ce sens mai poate avea vreo acuzaţie venită de la cineva cu apă-n creier, care s-ar trezi să acuze Firma din Singapore şi Asociaţia „Pământ Strămoşesc” că ar fi de sorginte legionară?
Dragă Pixelule Albastru,
Nu ascund că mi-ai fi fost mai simpatic, dacă te-ai fi numit Pixelul Verde. Dar şi aşa, nu pot să zic că îmi eşti antipatic. Şi asta o spun fiindcă ceea ce ai postat, are logică. Îţi dua dreptate, în ceea ce scrii. Un chestionar, oricât de sofisticat ar fi, nu poate stabili exact ce fel de om eşti. Evident că aici, domnul Georgescu a judecat situaţia din punct de vedere occidental. Aşa se procedează peste tot în lume. Iar întrebările din chestionar sunt puse încrucişat, încât dacă renunţi la sinceritate şi alegi doar răspunsurile care te-ar avantaja ca să obţii jobul, asta înseamnă că ai deja un grad de inteligenţă destul de ridicat, ca angajatorul să nu se păcălească cu tine. Cred că e clar că aceste teste nu se fac pentru femei de servici sau pentru postul de portar.
Da, cei 150 de lei ar fi putut fi folosiţi altfel, poate mai judicios. Eu, care am completat formularul, il consider totuşi potrivit şi pentru „Pământ Strămoşesc”, fiindcă Raportul de evaluare, pe care l-am primit în urma completării chestionarului, e destul de apropiat de părerea mea despre mine (menţionez că am răspuns la chestionar cu sinceritate, fiindca pentru mine nu a fost o chestiune de viaţă şi de moarte, aşa cum ar fi pentru cineva care are nevoie de un job.)
Eu pun acest pas pe seama numărului mare de solicitanţi, care a depăşit posibilităţile Asociaţiei de prelucrare a cererilor de adeziune. În situaţia că au fost 50.000 de adeziuni, poate să-şi dea seama oricine că Domnul Călin Georgescu şi domnul Hurduzeu au fost puşi cu spatele la zid. Au trebuit să găsească o modalitate rapida de a prelucra aceste adeziuni. Şi eu am aşteptat 6 zile, până ce am primit mailul cu invitaţia de a plăti cei 150 de lei. Se pare că a fost o decizie de forţă majoră. Dar, această primă selecţie va fi urmată de un interviu (exact ca la un job), la care mă aştept ca evaluarea să ajungă la o nouă dimensiune.
Pentru asta cred că soluţia adoptată de Asociaţie nu a fost o opţiune gândită de la început, ci una de avarie. Fiindcă ar fi fost cu mult mai rău să nu dea un răspuns în timp rezonabil celor interesaţi, fiindcă asta ar fi însemnat moartea Asociaţiei.
Aşa văd eu lucrurile şi cred că punctul meu de vedere este cel mai apropiat de realitate. După nişte informaţii neconfirmate, numărul celor interesaţi ar fi trecut de 86.000.
Domnule Surena,
Sunteţi un intelectual fin, comentator redutabil şi polemist şi mai redutabil. Nu am de gând să mă pun cu dumneavoastră, fiindcă nu pornesc niciodată o acţiune despre care ştiu că nu are şanse de succes.
Totuşi, sunt sigur că veţi fi de acord cu opiniile mele de mai jos. Ştiţi foarte bine că nici un om nu este perfect. Domnul Călin Georgescu a venit de curând în ţară, stabilindu-se la Câmpulung-Muscel. Probabil că încă nu şi-a dat seama exact despre nivelul de trai al românilor şi încă mai judecă situaţiile prin prisma experienţei vieneze. Sunt sigur că, dacă asta ar fi cauza, se va conecta la realităţile româneşti în cel mai scurt timp.
Vă dau dreptate, că sunt persoane pentru care 150 de lei este mult, dar poate cu timpul, Asociaţia va accepta în rândurile ei şi membri, care vor fi primiţi pe baza unei recomandări din partea membrilor deja verificaţi, care şi-au dovedit verticalitatea. Dar, ştiţi şi dvs. că fără „ievaluare” (începe să-mi placă cuvântul) s-ar putea să intre în mişcare şi unii nechemaţi, fiindcă sunt sigur că sabotorii şi trădătorii abia aşteaptă să compromită acţiunile de tip „şantiere de voluntari”, care-şi trag esenţa din doctrina legionară. Măcar la început, când Asociaţia e fragilă, trebuie avut grijă la acţiunile de destabilizare. Iar milostenia domnului Georgescu nu stă în cei 150 de lei, ci în ceea ce-şi propune Asociaţia să facă: să ajute ţărani şi gospodari prin muncă neremunerată, ca satul românesc să crească şi să ajungă să hrănească tot Neamul Românesc, aşa cum o făcea odată. Timpul este scurt, nu mai e vreme de pierdut, criza alimentară bate la uşă şi nu ştiu ce ne-om face, când şi-o arăta cu adevărat colţii.
Referitor la fabulaţia mea legată de lucrarea lui Neagoe, mă bucur că nu contestaţi că ideile din Cărticică şi din Învăţături n-ar fi identice. După mine, nu contează dacă aceste idei sunt proprii, sau împrumutate din Bizanţ. Poate că ideile din Cărticică sunt, cel puţin o parte, luate de la Ionel Moţa, care le-a moştenit de la părintele lui, preot de Orăştie, care le-a preluat tot din cărţi bizantine. Acelaşi izvor, aceleaşi idei! Dar dacă Neagoe recomanda fiului său acelaşi comportament ca şi Codreanu legionarilor, înseamnă că nu e vorba de o fabulaţie, ci de o realitate palpabilă. Iar faptul că dumneavoastră consideraţi că în Bizanţ aveau mare trecere ideile legionare, asta nu infirmă cu nimic ipoteza mea, ci dimpotrivă, o întăreşte. Deci, putem trage concluzia că doctrina legionară conţine nişte învăţături universale, valabile pentru toate timpurile şi societăţile, care au darul de a înalţa moral şi de a forma caractere. Aşa că nu ai cum să critici legionarismul ca doctrină, fără ca să critici totodată şi cultura Bizanţului, sau, la modul general, aspiraţia omului la un statut moral care să-i facă cinste.
V-am spus chiar de la început, că nu există om care să nu poată fi criticat. Se poate ca domnul C.G. să nu fie la fel de credincios ca o babă nespălată pe picioare, cum zicea Petre Ţuţea. Pe mine nu mă interesează nici dacă e mason sau nu. Mason a fost şi Alexandru Ioan Cuza, a fost şi Alecsandri, şi Kogălniceanu. Şi asta nu i-a împiedicat să facă reforma agrară şi nici să impoziteze averile mănăstireşti. (Adică, Antihrişti adevăraţi! Cum de s-au putut atinge de Biserică?). Vedeţi deci că puţine lucruri contează, dacă ai în suflet dragoste de neam. Şi nu poţi să nu ai, dacă încerci să ridici voluntariatul la dimensiuni naţionale. Iar C.G. va ajunge prim ministru sau preşedinte, doar dacă activitatea Asociaţiei „Pământ Strămoşesc” va fi susţinută de majoritatea românilor. Spuneţi-mi, domnule Surena, dacă în acest caz, nu ar merita CG una din functiile de mai sus? Deci, comparaţia cu Ion Iliescu nu are nici un fel de fundament.
Iar „Pământ Strămoşesc” nu este un nume aiurea, are adânci rezonanţe istorice.
Mă bucur că mi-aţi dat ideea cu Bizanţul, la asta nici nu m-am gândit. Vă doresc numai bine.
D-le Călin, CZC nu cerea bani pentru ”ievaluarea patriotismului”, cât despre Călin Georgescu păcat că îl vedeți îmbrăcat,el fiind, precum împăratul, complet gol.
Din dorința de a demonstra rădăcinile mai vechi ale Mișcării legionare, dacă e posibil până la Dromichates, d-ul Călin, scriitor fiind, începe să utilizeze tot mai des fabulația (în sensul de povestire literară imaginară) așa cum a fost paralela cu Învățăturile lui Neagoe Basarab, aceasta fiind în esență o lucrare de inspirație bizantină. În Învățăturile lui Neagoe Basarab avem ceea ce Iorga genial numea ”Bizanț după Bizanț”.
Chiar dacă d-ul Călin e superficial față de cei 150 lei trebuie spus că pentru mulți români, mai ales cei pensionari, reprezintă o sumă importantă iar dacă d-ul Călin Georgescu este atât de realizat, un mare om de succes chiar stătea în această suma? Unde-i milostenia lui Georgescu? D-le Călin cred că v-ați dat seama că eram ironic cu întrebarea despre milostenia lui Călin Georgescu. Aveți o mică mostră despre spoiala de ortodoxie și viziune a lui Călin Georgescu și este suficient să-ți dai seama că este complet gol.
https://www.youtube.com/watch?v=9uiC-bhKLsg
Dacă fundamentul ortodoxiei și al catolicismului este ioconoclasmul cum apare acest habarnist ce nu înțelege nici iconoclasmul să-și dea cu părerea despre icoane, sfinți și imaginea sfântă a Fiului ori a Tatălui (Cel vechi(u) de zile) ?
Nici ceilalți creștini nu se dau în vânt după creștinismul (masonului) Călin Georgescu…
https://www.youtube.com/watch?v=f_O1qQXZHGA
D-le Călin unde este legătura dintre creștinismul lui CZC și necreștinul Călin Georgescu? Intr-un banal chestionar plagiat, de nu știu ce student, și avizat de un doctor agronom cu limbaj de lemn și cu o spoială din scrierile lui Osho?
Călin Georgescu este o persoană narcisistă ce se prezintă ca o persoană extrem de realizată, multi pregătit, cu aere de salvator, lipsit de empatie (cea mai bună dovadă sunt cei 150 de lei) și al cărui singur vis, după ce a rămas un obscur și mediocru funcționar, în trei guverne este să ajungă ”în față”. Adică, premier sau președinte și pentru acest lucru, exact ca un escroc, profită de pe urmă multor oameni creduli.
Când o să realizeze cei care au fost trași pe sfoară de autointitulatul și autopropusul președinte al ”Pământului strămoșesc” (nu vi se pare că ciudat că nu are nume pământul strămoșesc?) o să fie prea târziu. Așa cum a fost și cu Ion Iliescu cel Cumsecade, cel Cinstit și mare mâncător de salam cu soia.
Din punctul meu de vedere un chestionar online de genul acesta nu are nicio relevanță. Chiar „specialiștii” recomandă să nu le tratezi cu prea multă sinceritate, să-ți maximizezi șansele de a obține un job. Unde mai pui că în cazul de față nu este vorba de un job! Este mai mult despre voluntariat. Alta era treaba dacă selecția s-ar fi făcut după fapte, nu după vorbe. Să zicem că aș fi fost de acord cu o evaluare de genul acesta dacă banii strânși s-ar fi constituit într-un prim proiect concret al asociației și nu umflând conturile unei firme de apartament. De exemplu, la 1.000 de solicitări s-ar fi strâns 150.000 lei, bani suficienți pentru realizarea a 5 fântâni într-o localitate unde există deficit de apă. Patriotismul nu se evaluează prin chestionare stupide, simți ceva pentru țărișoara asta sau nu! Mișcarea legionară a avut propriile prăvălii, propriul restaurant, nu a externalizat puținii bănuți strânși din cotizațiile membrilor. Ce-ar fi însemnat ca mișcarea să finanțeze evrei care să administreze magazinele legionare sătești! S-ar fi făcut praf toate cuiburile în secunda doi!