Punct și de la capăt, Vasile Botnaru și Vladimir Solonari

Putin și fascizarea Rusiei. Așa se intitulează un text despre așa zisa fascizare a Rusiei. Idee susținută de domnul Vladimir Solonari, prezentat ca „istoricul nostru din Florida”. Din America așadar. Dau în spusele domnului istoric peste două fraze, pe care nu le voi comenta prea mult, ci le voi semnala. Mai mult nu merită. Prima sună așa:

Bineînțeles, știm că și în România a existat un regim – nu tocmai fascist, ci mai degrabă radical naționalist și, bineînțeles, antisemit din plin, pătând pe mulți români cu sângele concetățenilor lor evrei și romi. Da, au fost și alte regimuri, în alte țări.

Să trăiești în America, departe de manipularea și jocurile de la București, și să susții că în timpul lui Ion Antonescu „mulți români s-au pătat cu sângele concetățenilor lor evrei și romi” este dovadă de senilitate, prostie sau ticăloșie! Degeaba trăiești în America dacă vii cu asemenea enormități. Pare în vârstă acest domn Vladimir Solonari! Câți ani o fi având, i-a trăit degeaba dacă într-o discuție liberă poate spune asemenea prostii. Nu mi-e rușine nici cu domnul Vasile Botnaru care asistă nepăsător la asemenea declarații, repet, ticăloase!

A doua frază:

Am trăit și eu un fel de șoc, fiind în America și urmărind cum crește în turații mișcarea trumpistă. O spun din nou, fără umbră de îndoială că, în esență, e un fel de regim fascist. Dacă Trump ar fi reușit să-și consolideze puterea, aceasta era direcția.

Aici în România oamenii care au ceva pe umeri gândesc altfel despre Trump! Suntem de partea lui Trump! Dintre românii din America pe care îi cunosc, pe nici unul nu l-am auzit vorbind despre Donald Trump în felul acesta. Domnule Solonari, cu asemenea prostii decazi din demnitatea de american român! Nu te mai da român! Ne faci de rușine!

Ion Coja