Saptamana trecuta, pe 20 martie 2012, la Muzeul de istorie al Municipiului Bucuresti a avut loc lansarea volumului comemorativ dedicat ostasilor romani morti la Cotul Donului, intr-una din bataliile decisive ale celui de-al doilea razboi mondial. Lansarea volumului, editat de neobositul si inimosul cercetator si scriitor Vasile Soimaru, a fost completata de vernisajul expozitiei de fotografii “Cotul Donului, dupa 70 de ani…”. In continuare va prezentam fotografii de la eveniment si cateva extrase de mare importanta din lucrarea colegilor basarabeni destinata recuperarii istoriei reale:
Am citit la Raoul Sorban, in capitala sa lucrare “Invazia de stafii” (Editura Meridiane, 2003), pe care mi-a inmanat-o la conacul sau din Stoiana, Cluj, am citit precum ca: “Ungaria a participat la razboiul anti-sovietic cu o armata – a II-a – compusa din 256.000 de combatanti, dintre care cca 150.000 erau romani, iar ceilalti proveneau din randurile altor “nationalitati” (slovaci, svabi, ruteni, etc) Daca la Cotul Donului armata ungara a suferit cea mai dezastruoasa infrangere din intreaga sa istorie moderna, pe planul intern al politicii de maghiarizare, infrangerea militara, cu pieirea a 100.000 de romani, morti si disparuti, a reprezentat un succes in conformitate cu ansamblul doctrinelor ungare de maghiarizare a tarii”. (p.179)
Asa, deci, la cei 150 de mii de ostasi romani cazuti la datorie in cadrul Armatei Romane, se mai adauga inca 100 de mii din cadrul fortelor maghiare… Dar eu cautam locurile unde au fost inmormantati si ei pentru ca mi s-a spus ca statul maghiar a ajuns acolo si a inaugurat cimitire ale eroilor lor, pe cand romanii au treburi mai arzatoare acasa si n-au fost, n-au instalat nici macar o cruce. A trebuit sa fac eu acest lucru in acest an la Cotul Donului…
De ani de zile mă documentez cu privire la cea mai tragică și sângeroasă bătălie din întreaga istorie a românilor, numită Bătălia de la Cotul Donului. Însă nici toate enciclopediile, manualele, monografiile, tot „Oceanul NET” cu toate mările și golfurile sale de informații, nici măcar drumul coturos până la Câmpia Calmucă și Cotul Donului, pe care l-am făcut în vara anului 2009, nu mi-au satisfăcut dorința de a cunoaște mai mult despre acea tragedie.
După vizionarea, în primăvara acestui an, a filmului documentar „Eroism și jertfă pe Frontul de Est” (Fundația „Părintele Arsenie Boca”, 2010), cu participarea veteranului acelor lupte Iosif Niculescu (azi în vârstă de 98 de ani), precum și după convorbirile pe care le-am avut cu alți câțiva veterani nonagenari din comuna Miroslăvești, județul Iași, m-am gândit să mai merg o dată la Cotul Donului… Și, la mijlocul lunii august, am parcurs pentru a doua oară acel drum al pătimirilor ostașilor români din Războiul din Est. Pe 17 august eram la Cotul Donului.
Și… surpriză: după o secetă cumplită, de trei luni, exact în ziua când am ajuns în stanița Kletskaia, unde 70 de ani în urmă au căzut cele mai multe bombe pe milimetru pătrat, s-a pornit o ploaie de parcă s-a spart cerul deasupra mea; nu puteam deschide ușa la mașină. A turnat 45 de minute în continuu. Când s-a terminat ploaia și am vrut să deschid ușa, intra apa în automobil. Prima ce mi-a trecut prin minte a fost că a plâns Dumnezeu de bucurie că, în sfârșit, după șapte decenii de la tragedie, a venit, posibil, primul român să-i „viziteze” pe cei 150.000 de frați ai săi care zac acolo pe vecie…
O cruce cu tricolor
Când s-a terminat ploaia și s-au scurs apele de pe dealurile de cretă ale staniței Kletskaia, m-am urcat pe dealul cel mai mare, unde stăteau ostașii români în 1942, am făcut cu cuțitul o cruce dintr-un copăcel uscat, legând-o cu lipici, am rupt ultima pagină din albumul meu „Poeme în imagini”, cu fotografia „Tricolorului Independenței” (cu semnăturile deputaților din Primul Parlament al Republicii Moldova, care au votat pe 27 august 1991 Declarația de Independență). Am prins pagina de cruce, pe care am înfipt-o cât mai adânc posibil în pământul alb, răzmuiat de ploaie, am fotografiat-o pentru istorie, am destupat o sticluță-suvenir de coniac „Ștefan Vodă” (Călărași), am turnat în dop câteva picături de licoare și le-am sorbit de sufletul celor 150.000 de români care zac acolo. Am pus la magnetofonul din mașină superba piesă „Toți ca unul orice ar fi, pentru România, pentru România!”, interpretată de trupa K 1 Band, și am început să strig ca un apucat de bucurie că am ajuns și am făcut lucrul acesta, că, în sfârșit, a apărut o cruce cu un tricolor românesc la Cotul Donului…
1942 de kilometri
Dacă mă auzea și mă vedea cineva, credea că-s unul scăpat din casa de nebuni. Eram atunci cel mai fericit român din lume, de parcă am aterizat pe Marte… Nu cred că până la acel moment am avut o victorie mai mare în viața mea. Dar următoarele 30 de minute chiar au pus punct la toate… Când ieșeam din raionul Kletski, în pământul căruia zac de cinci ori mai mulți români decât numărul populației care locuiește azi acolo, întâmplător mi-am aruncat ochii la kilometraj și ce văd? Numărul… 1942!!! Deci, în anul tristei aniversări de 70 de ani de la marea tragedie românească din anul 1942 de la Cotul Donului, făcusem exact 1942 km de la Chișinău până la locul acelei tragedii… Pentru că-i imposibil de crezut așa ceva, am fotografiat și acest amănunt, căci, mi-am zis, n-o să mă creadă nimeni… Pe urmă m-am uitat în zare să văd întinsurile proaspăt arate ale stepei, în speranța să văd printre brazdele întoarse de plugurile rusești vreo grămadă de oase românești. Culoarea acelor brazde era roșie și m-am gândit că nuanța e de la cele circa un million de litri de sânge vărsat de cei 150.000 de ostași români căzuți la Cotul Donului. Desigur, n-am uitat să fotografiez, ca mărturie, și acele brazde roșii, apoi am mers mai departe spre Volga să văd „înspăimântătoarea” statuie „Patria-mamă”, înaltă de 87 de metri, de pe Colina Mamai din Stalingrad/Volgograd…
Când i-am povestit veteranului Iosif Niculescu, pe 27 septembrie, în ziua când a împlinit 98 de ani, despre toate câte mi s-au întâmplat la Cotul Donului, mi-a zis: „Eu cred că această râvnă, încununată cu succes, se datorează unui semn ceresc… Unul, măcar,unul dintre cei morți, acolo, la Cotul Donului, își are moaștele de sfânt în acel pământ și, Acela lucrând din Cer v-a trimis la Cotul Donului în acest an al tristei aniversări… De aceea trebuie de găsit locul printre mormintele comune, de găsit moaștele acelui martir, acelui sfânt român, care zace în Stepa Donului…”. Amintirile bătrânului despre acele lupte sunt vii și astăzi:
„În legătură cu Cotul Donului pot să le spun oamenilor că niciodată Armata Română nu și-a închipuit că poate cuceri Rusia. Armata Română a fost pe Frontul de Est ca să dezrobească teritoriile românești, Basarabia și Bucovina, și să-L readucă pe Iisus Hristos, izgonit de bolșevici”.
Istoria uitata
…Să parcurgi aproape 2.000 de kilometri din capitala celui de-al doilea stat românesc până la acel loc de tristă amintire în istoria noastră, să calci pe oasele a 624.540 de ostași români, îngropați pe întinsurile Estului, de la Odesa până la Stary Krim (Crimeea), Krymsk (Caucazul de Nord) și Cotul Donului de lângă Volga, și, incredibil (!!!), să nu găsești măcar o troiță, o simplă cruce, nu mai zic de un cimitir de onoare, în memoria celor trimiși de Statul Român la moarte, aproape sigură, pentru dezrobirea teritoriilor românești, Basarabia și Nordul Bucovinei, pentru a readuce creștinismul în Rusia bolșevică? Pe mine, personal, rău m-a pus pe gânduri această neglijență și uituceală a politicienilor de la București, întrebându-mă dacă mai sunt români în fruntea statului român. Or, poate se dorește să dispară și ultimii români, rămași la vatră, gata să-și mai apăre, în caz de necesitate, Țara și Neamul…
Mi-i rușine să mă uit cum se bat politicieni între ei, crezând că o să trăiască doua vieți și nu vor răspunde în fața lui Dumnezeu pentru batjocura față de memoria ostașilor români căzuți la datorie, pe Frontul de Est. Să nu caute ei posibilitatea să se înțeleagă cu rușii pentru inaugurarea unor cimitire de onoarte? Doar în România toate cimitirile rusești sunt întregi, pe când românii n-au niciunul acolo, la Cotul Donului, nici măcar la Dalnik sau Vigoda, lângă Odesa, nu există. Niciun cimitir, niciun monument, nicio troiță în memoria celor 624.540 de ostași români căzuți pe Frontul de Est… Doar în orașul Odesa există un cimitir, dar și acela este „mascat” sub denumirea de Cimitir german… În Cehia, Slovacia, în Basarabia, în Kazahstan (Karaganda), au fost inaugurate cimitire de onoare sau monumente. Sigur, în aceste locuri este altă situație, dar cum se poate ca Statul Român să nu fi întreprins nimic în Rusia și în Ucraina?
Dar, poate-i luminează Dumnezeu, în cel de-al 12-lea ceas, pe actualii guvernanți ai României să se lase de bătăliile intestine, politice și financiare, și să convină cu rușii pentru niște săpături acolo, pentru inaugurarea de cimitire ale ostașilor români căzuți pe meleaguri străine.
Vasile Soimaru
Cotul Donului 1942: eroism, jertfa, tradare, Chisinau, 2012
Autori: Iosif Niculescu, Vasile Şoimaru, Gheorghe Pârlea, Roxana Iorgulescu-Bandrabur
Ma simt ROMAN in toata fibra fiintei si militez pentru constientizarea tuturor ROMANILOR a acestui fapt.
Nu declarativ ci prin actiuni prezente pina cind nu-i prea tirziu sa devenim o gubernie prin regionalizarea ce ni se cere.
Rugativa bunului DUMNEZEU sa ne arate calea si sa ne lumineze mintea pentru ca acest popr sa-si recapete demnitatea stramosilor nostrii.
TRAIASCA ROMANIA TLC
Pentru DANS
De unde aveți informația privind directiva secretă a lui Stalin? Mi-ar fi de folos sursa bibliografică.
contrazic spusele lui Raul Sorban. NEMTII AVEAU GRIJA SA NU PUNA ALATURI SOLDATII UNGURI DE CEI ROMANI, PENTRU CA INCEPEAU SA SE LUPTE INTRE EI.
Ce este adevarat, este directiva secreta a lui Stalin, ca sa nu se traga decit in situatii extreme asupra pozitiilor unguresti, aliatii lor din primul razboi.
ungurii de pe FRONTUL anti-sovietic,pe baricada cu Hitler si Horty erau ROMANI din ARdealul de nord ocupat,SLOVACI din Slovacia ocupata,SARBI din Voevodina ocupata de unguri,si alte natii,inclusv evrei din teritoriile ocupata care luptau in armata ungara pentru Hitler si Horty!
In al doilea rand,Stalin a ucis aproximativ 300 mii de unguri,(romani,slovaci,si alte natii,dar si unguri get-beget)din armata Ungara,la STALINGRAD,alaturi de alte ceva sute mii de nemti si romani aliati in AXA Roma-Berlin.
In al treilea rand,ungurii luptau si pe la VORONEJ nu doar la STalingrad.Insa acolo nu au murit atati soldati unguri,pentru ca frontul principal de macel era la Stalingrad,intrucat era cea mai slaba pozitie a AXEI si Stalin ii putea nimici,si NU A PIERDUT OCAZIA! mai ales dupa ce si-a pus in functiune pentru prima data in razboi,rachetele Katiusa sa cante.
RAUL SORBAN fiind de origine evreeasca,convertit la catolici,tatal sau fiind Guilem Sorban,cu rude originare din zona Alsaciei si Lorenei,a luat partea ROMANIEI dintr-un motiv foarte simplu.
Iuliu Maniu a salvat evrei polonezi si evrei maghiarizati ce fugeau din Ungaria,ori prin Ungaria in Romania,ca sa scape de deportarile in lagarele naziste germane,inclusiv Auschwitz.
Iar Raoul Sorban a ajutat la impartirea de pasapoarte false,ori de certificate de membrii PNT acestor saraci ai soartei,de origine evreeasca,iar dupa razboi acest Raoul Sorban a fost recunoscator Romaniei pentru gestul facut.
Facut inclusiv de catre maresalul Ion Antonescu direct implicat in salvarea acestor evrei,in colaborare cu PNT-ul si Iuliu Maniu.PNT desi in lege era desfiintat,el a functionat in semi-clandestinitate,fiind ocrotit de Siguranta statului,pentru reputatia sa istorica de a crea Romania mare in 1918 si prin personajele sale politice.
Domnule Andrei, oare nu ți-ai dat seama că bunicul dumitale a dezertat propriu zis? A cerut strămutarea ca să scape de înrolare în armata română și să nu ajungă pe front. Probabil că avea vreun aranjament ca să fie înrolat în regimentele de muncă, unde au fost de asemenea și români! Eu, în locul dumitale, n-aș pomeni de un asemenea bunic! Bunicul meu a fost înrolat, trimis pe front, de unde a fost trimis în țară căci dăduse Antonescu un ordin ca rezerviștii care aveau trei copii să fie lăsați la vatră. Iar în timp ce bunicul se îndrepta spre front, bunica l-a născut pe tatăl meu…
Dar bunicul era om cu stare, putea să aranjeze să nu plece pe front, dar nici nu s-a gândit s-o facă, s-ar fi făcut de rușine în tot satul și printre toți prietenii!
Dumneata cunoști cazul bunicului tău și de aici generalizezi: ungurii nu au trimis pe front minoritarii! Ești comple4t pe dinafara problemei. Ai citi vreo carte pe acest subiect? Ai citit vreo carte a lui Șorban? Ai citit textul lui Octavian Goga scris atunci când ungurii l-au trimis pe front pe Iuliu Maniu, om la 40 de ani, cu speranța că va muri pe front și scapă de un adversar politic?!
Te rog să revii și să spui ce cărți privind istoria Transilvaniei ai citit. ASta în cazul în care ești un om de onoare! Nu ca bunicul dumitale! Îmi pare rău, dar asta e situația cu bunicul dumitale. Nu te-a deranjat stratagema sa? Felul cum a știut „să se învârtă”?
ungurii nu au trimis pe front minoritari.
stiu asta de la bunicul meu, care era roman nascut in Covasna,ajuns ucenic de la 7 ani in Bucuresti, casatorit, cu 3 copii si cu pravalie.
in 1941 pentru a scapa de front in Rusia,auzind ca ungurii nu trimit romanii pe front, a cerut stramutare inapoi in satul lui.
ajuns acolo, a fost inrolat de unguri dar intr-adevar nu intr-o unitate combativa.
asta e ceea ce cunosc de la el.
Muscalii n-au vrut comunism (nici măcar modernizarea lui Petru,zis cel mare…catastrofă şi aia; iel o adus beuturile tari). Pînă la urmă tot iei au tras cele mai multe ponoase.
Nu muscalii ne-au adus comunismul (Pauker, Nikolski, etc) şi treaba a fost încuvinţată de cei ce conduc şi lumea aşa zis occidentală.
Nu vă îmbătaţi cu apă rece; una s-aceaşi putere din umbră (evreii par a fi doar una din unelte).
Istoricii muscali, cei ce nu umblă cu şopîrla, spun ca muscalii vin din dreapta Prutului. (vezi ce-o aflat univ. Cambridge după ce-o văzut ce-i cu plantele şi dobitoacele din Vede).
(Şi) A doua bătaie mondială o fost rînduită de la un cap la altul dinainte să-ncepă.
Esti genial !Ai spus tot.
N-am inteles cu ce l-a suparat pe domnul profesor ,fost deputat in parlamentul Romaniei Ion Coja comentariul meu !? Faptul ca am afirmat ca razboiul din Rusia a fost razboi fratricid ??? Pai in venele noastre curge mult sange slav .Apoi credinta ortodoxa .Apoi mai repede astepti mila de la rus decit de la neamnt.Sa nu lasam pe nimeni sa speculeze tragediile istoriei ca sa invenineze relatiile noastre cu rusii..Pe principiul asta s-au bazat in momentul cind au inceput distrugerea Romaniei.Da sint pro rus .Kakaia problema ? Nu vedeti ca occidentul batjocoreste Romania sau aveti orbul gainilor ?…………Si din familia mea au fost pe front in Rusia ,unii s-au intors ,altii au ramas sa doarma somnul de veci sub brazda stepei rusesti .Albei Stan fratele bunicului meu e unul dintre ei.Dar noi intotdeauna am considerat razboiul din Rusia o tragedie ,nu un razboi eroic .Mai eroic a fost cind i-am impins pe boaitele germane inapoi in birlogul lor .
sa recapitulam:primul rege al romaniei,sub conducerea caruia statul si-a dobndit independenta si a cunoscut o dezvoltare economica formidabila,era german. al doilea rege al romaniei,tot german,face razboi cu germania pt romania mare. acum,fratii de la rasarit: la 1792,armatele rusesti ”eliberatoare” trec nistrul fara casa de bani si fara rezerve de hrana;ravagiile pe care le fac duc la triplarea pretului la carul cu lemne de foc,pt ca au rechizitionat cam 24 mii carute si 50 mii perechi de boi,pe care i-au mancat dupa ce le-au tarat artileria…cand moldo valahii s-au plans generalului suvorov,au primit acest raspuns incredibil: va voi lasa numai ochii,ca sa aveti cu ce plange”… lasa ma nene cu fratia ruso-romana… la ’77 au dat scris ca VOR RESPECTA GRANITA ROMANA; au ocupat sudul basarabiei (recuperat dupa razboiul crimeii)si erau sa ocupe capitala; in decembrie 1916,desi au defilat prin bucuresti,au refuzat sa participe la batalia pt apararea capitalei romaniei,desi ofiterii francezi prezenti le-au cerut-o; si cum poti sa scrii ca aveam aceeasi religie cu rusii bolsevizati de lein + stalin? imi pare rau,sau esti teribil de ignorant(ceea ce e posibil)sau esti rau intentionat(ceea ce e probabil)
Primul rege al Romaniei ,a intrat inutil in razboiul ruso-turc de 77 .Care independenta .Multi intelectuali romani au spus-o.Pe teritoriul Romaniei nu erau trupe turcesti ,erau in Bulgaria ,ce legatura avea cu independenta noastra ?A vrut Karol ,ucigasul a 11.000 de tarani romani get-beget ,sa se dea in spectacol in fata Europei pe sangele soldatilor romani.Deci cu Karol vampirul suntem lamuriti.Nici macar nu era neamnt ,era o spurcaciune jidoveasca khazara.Apoi ai dreptate ca au fost tragedii intre noi si rusi ,dar au fost tragedii si intre romani.Acum ce o sa facem ,sa ne uram unul pe altul ?
confunzi faptele istorice.Tarile romanesti nu au fost pasalacuri,dar erau suzerane Poartei,adica plateau TRIBUT,si inca tribut gras!
cam ce platim noi azi la FMI si Banca Mondiala!!Tocmai de aceea am luptat in 1878 pentru independenta nationala a ROMANIEI!
http://dacia-eterna.blogspot.ro/
Problema lui CAROL este ca l-a alungat de pe tron pe ALEXANDRU IOAN CUZA,domnitorul LEGITIM ales de popor!
La chestia cu Cuza ai perfecta dreptate .Atunci a fost uzurpat un domnitor roman legal adica un reprezentant adevarat al poporului roman.La chestia cu tributul te cam grabesti .Tributul dat de pricipatele Romane ,imperiului ottoman ,la vremea respectiva era mai mult simbolic si nici nu merita pe departe sacrificiile facute de ostasii romani.Nu poate fi comparat cu tributul catre FMI care este cu mult ,cu foarte mult mai mare si chiar daca este atit de mare ,de ce nu pornesc guvernantii nostrii razboi impotriva FMI-ului sa-si recapete independenta ???
Carol I -Karl de Hohen zoll ern -Karl Vamesul de sus – Numele ii arata clar descendenta juden-khazar.
Razboiul din Rusia (1941-1944) nu a fost fratricid! Rusii sunt slavi rasariteni iar romanii sunt de origine latina. Singura componenta care ne uneste este cea de natura religioasa: religia ortodoxa.
Romanii au intrat in razboi in iunie 1941 pentru a-si recupera teritoriile rapite in vara lui 1940 (Basarabia si Nordul Bucovinei). Deci a existat un temei indeajuns de important pentru romani de a porni un razboi de eliberare a conationalilor lor.
Romanii de astazi trebuie sa isi cunoasca istoria lor asa cum a fost ea si nu pastisele fabricate de catre pseudo-istorici. Adevarul si numai adevarul ramane trainica temelie a unor bune si corecte relatii in politica dintre state si a increderii popoarelor unele in celelalte.
Prietene ,cu tot respectul ,dar mitul latinitatii poporului roman ? valah este nefondat .Om avea citeva procente de sange latin ,dar in realitate sintem o amestecatura formata din dacii locali peste care au fost adusi colonisti macedoneni ,sirieni ,mauritanieni si chiar britanici etc.Citeste Istoria lui Giurescu .S-au gasi mile romane cu inscriptii de genul Legiunea X Macedonica,Legiunea Y Britanica.Peste acest gulas ,invadeaza gotii ,hunii ,gepizii cu nevestele lor ,bulgarii etc Apoi vin turcaletii ,cu ieniceri de toate culorile .Pai mai omule ,mai sintem noi de origine latina ???
Macedonica, Britanica etc. nu au a face cu etnia legionarilor.Aia nu erau macedoneni sau britanici.Cognomenele le capatau de obicei in urma sederii indelungate pe respectivul teritoriu, sau scopului pentru care au fost fondate (campanie in X tara).Alt exemplu Legiunea IV Scythica-Parthica, nu era formata din sciti si parti, ci a fost formata pentru razboiul cu partii (de catre Marcus Antonius).E doar o speculatie ca legiunea III Gallica ar fi fost formata din gali, probabil confuzie cu una din foarte rarele exceptii, legiunea V Alaudae a fost formata de Julius Caesar din gali (care initial s-a numit tot Gallica).O alta exceptie ar putea fi legiunea I Adiutrix.Legiunea I Germanica nu era formata din germanici, ci ridicata pentru campania din Germania (Caesar).Apoi, bineinteles, pe parcursul existentei lor, mai primeau o serie de alte supra-nume, dupa caz (Pia Fidelis-loialitate, Victrix-victorioasa, Constans-de incredere).
Trupele auxiliare, de care vorbesti, care nu erau trupele profesioniste ale imperiului, erau intr-adevar formate din straini, dar nu se numeau „Legio” ci „Aelia” sau „Cohors”. In mare, legiunile erau formate din romani sau italici si fara „tocmeala” cetateni romani.Alea si stateau mult pe un teritoriu, pentru ca auxiliarii, fiind aliati, in General dupa incheierea campaniei plecau la casele lor, pe cand legionarii, fiind soldati profesionisti, mergeau (la fel, fara tocmeala) unde erau trimisi si ramaneau oricat unde erau pusi sa ramana.
Fiind post vechi, precizarile sunt mai mult pentru a le citi cei care intra de acum pe-aici si mai sunt stapaniti de misconceptia ca ledionarii romani, in cazul de fata stationati in Dacia erau adunati din toate neamurile, cat se poate de pestriti, dar numai Romani si vorbitori de latina nu.
Ați făcut o bună treabă cu aceste precizări.
Am sa prezint 2 situatii paralele si trageti concluzia.
In casa bunicului meu Ionescu Ion C. Ion au fost incartiruiti si ofiteri nemti cind ne-au fost aliati si ofiteri rusi cind ne-au fost „aliati”.
Nemtii se purtau foarte civilizat cu famila bunicului care aveau 6 copii,cu satenii. Plateau tot ce cumparau pe cind rusii luau cu japca tot ce se putea lua din gospodariile sarmanilor sateni si in pivnita bunicului meu erau butoaie cu vin si trageu cu pistolul in butoaie si beau ca niste porci.
Faceti comparatia.
O alta situatie: Bunicul scapa din luptele in Rusia si vine pe jos in tara(mergea numai pe cimpuri mincind resturi vegetae) si ajuncind in bucuresti intr-o stare precara dar cu barba crescuta mare a intrat intr-o frizerie sa se barbiereasca pt a venii acasa la Bufteasi cind era pe scaunul unde il tundea a intrat un soldat rus si cu pistolul l-a somat sa-i lase loculNu mai proslaviti armata rusa.Nu uitatii cit ne-au jefuit prin plata datoriilor de rasboi.
Ma intorc la doina lui Eminescu:
Cine-au indragit strainii,
Minca-i-ar inima ciinii,
Minca-i-ar casa pustia,Si neamul nemerrnicia!
Atit domnii mei
TRAIASCA ROMANIA.
TLC
Istoricii nu se pot folosi in argumentatia lor de conjunctia „Daca…”! Realitatile au fost doar cele pe care le cunoastem din documente. Ostasul roman a suferit cumplit atat pe Frontul de Est cat si pe cel de Vest. Am reusit sa obtinem la Congresul de Pace de la Paris (1947) doar revenirea la traseul frontierelor noastre apusene. In consecinta, Nordul Bucovinei, intreaga Basarabie precum si Cadrilaterul au ramas instrainate pentru un orizont de timp nedefinit. Aderarea noastra la NATO a fost doar o jumatate de victorie deoarece am recunoscut explicit drept valabile prevederile din Tratatul de Pace de la Paris semnat la inceputul anului 1947. Ratiunea de Stat si interesele de ordin militar si strategic au fost la momentul Aderarii mai presus de orice alte argumente de ordin istoric. Nici nu putea fi altfel caci aceasta este soarta Statelor mici care intotdeauna se vad obligate sa se supuna vointei Statelor Mari. Notiunea de „egalitate in drepturi” nu functioneaza decat rareori.
In acest context nu trebuie sa ne facem iluzii. Singura politica inteleapta este doar cea de sprijinire pe plan cultural a romanilor din afara granitelor. Iar acest sprijin trebuie sa fie eficient, bine primit si inteles de catre romanii de dincolo de frontiere. De nu va fi asa inseamna ca tot efortul a fost in van!
cadrilaterul nu a fost pamant romanesc decat intre 1913-1940. daca nu ne lacomeam la el in 1913,probabil nu sufeream dezastrul de la turtucaia,pierderea dpbrogei si atacarea bucurestiului dinspre dunare,iar ofensiva din transilvania ar fi putut continua cu sanse de succes.sa lasam povestea cu cadrilaterul, ajung celelalte care sunt adevaratele probleme
Prietene ,razboaiele sint jocurile bogatasilor ,nu cauta logica .
Slava,Onoare,Cinstire,amaratilor de romani ce au murit pentru Basarabia,Bucovina,pentru Libertate!Cat despre guvernele de banditi, de la Bucuresti Gherla,Sighet,Aiud, cu ei!Astia nu au nici un Dumnezeu.
fratele mamei mele nicolae predescu a luptat la cotul donului fiind unul dintre foarte putini supravietuitori al infernului care a avut loc acolo.odineasca-se in pace toti acesti eroi ai neamului romanesc.gm
Da prietene, „ortodoxi au ucis ortodoxi” poate, insa ortodocsii, romanii de fapt,n-au fost impinsi de nimeni si nici nu au „ucis”, ci s-au jertfit luptand cu molohul rosu si nu cu niste frati, pentru a-si recapata bucata de tara crucificata de bolsevici in 1940.
In rest numai de bine,
Elisav
Biserica se numeste orthodoxa ,de ce s-ar scrie ” credinciosii orthodocsi ” ??? Ce mambo-jambo mai e si asta ? Se scrie orthodoxi si se citeste orthocsi.Asa e corect ,pentru ca e termen grecesc nu dambovitean.Nu te mai da mare ,mai bine pune mana si informeazate .Vorbesc greaca fluent.
de kko luta de pe Dmbovita, arghielian kretin.
de pe Dambovita, tie iti apartine.
se vede, ca la romana esti varza. ORTOPROSTULE
Crucifica-ta de bolsevici ,cu ajutorul prietenului lui Ion Antonescu ,iubitul lui Hitler.Hai domle treziti-va la realitate .