Nu-l lăsați pe Liviu Dragnea să confiște referendumul pentru familie! EDITORIAL de DAN ANDRONIC

Autor: Dan Andronic | duminică, 16 septembrie 2018 | 6 Comentarii | 15574 Vizualizari
Liviu Dragnea confiscă referendumul pentru familie! Haideți să nu mergem la vot! Acest mesaj poate fi regăsit destul de des în ultima vreme. Și pentru că este asumat și de unii oameni pe care-i apreciez, voi analiza implicațiile absenteismului.

Referendumul de modificare a Constituției în sensul în care „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”, o precizare mai exactă a formulei existente, care conține (doar) cuvântul “soți”, a devenit subiect de dispută politică. Cum se putea altfel?

Tema principală a majorității comentariilor potrivnice acestei inițiative este că referendumul este o creație a lui Liviu Dragnea & Co și de aceea trebuie boicotat. O afirmație care face carieră pe rețelele sociale, găsind numeroși adepți. Ceea ce se întâmplă în realitate, este faptul că în mod “subtil”, partizanii boicotării referendumului intră într-o logică a radicalismului, transformând și această temă într-un soi de exercițiu de luptă de clasă.

Personal, am anunțat public că voi merge la referendum și că voi vota DA, pentru că așa cred că trebuie să procedez ca tată interesat de modul în care va arăta societatea pe care o lăsăm copiilor noștri. Atitudinea mea nu înseamnă că sunt împotriva vreunei minorități sexuale, sau că încerc să le iau din drepturi. Pe care de altfel încă nu le au în România.

Este pur și simplu un răspuns la starea de confuzie care bântuie prin lumea largă, un răspuns pe care o societate responsabilă trebuie să-l dea unor întrebări puse de o generație mult mai tehnologizată, dar și mai ruptă de viața reală. Iar acum avem posibilitatea să le arătăm ce înseamnă să alegi, de a spune DA sau NU.

Aceasta ar trebui să fie tema dezbaterii publice, nu implicarea lui Liviu Dragnea, a PSD-ALDE în organizarea referendumului, un act „contabil” al unei inițiative civice.

Vreau să mai spun încă o dată că pe mine nu mă interesează cine-l organizează, ci rezultatul referendumului. Aș vrea să văd că sunt combătut cu argumente serioase, că trebuie să dau răspunsuri serioase, nu să tot scriu numele liderului PSD în răspunsurile pe care le dau pe Facebook.

Aș vrea să văd că influencerii ne anunță că românii vor veni la vot în număr mare pentru a lua o decizie legată de viitorul copiilor lor. Nu că sunt îndemnat să nu mă duc la vot pentru că hotărârea de guvern va fi semnată de Viorica Dăncilă. O asemenea abordare ne arată nivelul scăzut de cultură politică, mentalitatea tribală pe care folosim în judecarea momentelor importante ale istoriei.

Dacă vreți, se poate face o paralelă cu sărbătorirea Anului Centenar, un moment istoric împănat cu tot soiul de festivități și proiecte dezlânate, în care partizanatul politic înseamnă tăierea unei hălci cât mai mari din bugetele alocate, fără a avea nici un plan coerent, fără cea mai mică preocupare față de rezultatul acestuia. Rezultatul previzibil este că nimeni nu va învăța nimic din ceea ce a însemnat perioada Marelui Război, zbuciumul anilor 1918-1919.

Revenind la implicarea PSD-ALDE în această operațiune vreau să spun că mi se pare de o stupizenie fără margini reacția acelor partide care au anunțat că vor vor boicota referendumul, neînțelegând căașa intră în jocul politic și îi dau pe tavă lui Liviu Dragnea toate oportunitățile strategice și de imagine.

Ce-i împiedică pe liberalii lui Liviu Orban să preia inițiativa? Doar au votat alături de alți parlamentari pentru organizarea referendumului. Au altă părere, cred că familia se întemeiază (doar) pe soți, care la un moment dat pot fi doi bărbați sau două femei? Dacă este așa, au dreptate să boicoteze, deși mai cinstit ar fi să voteze NU.