Mult Stimați Prieteni!!!

Tocmai am sosit de la o manifestare care s-a dorit să fie de suflet – „Întrunirea patrioților, iubitorilor de Neam și Țară și a tuturor Oamenilor de bună credință” organizată de partidul „Democrația acasă”, mișcarea „Sfatul Țării 2” (cu toate că președintele Nicolae Dabija nu era prezent), Asociația Veteranilor de Război „Credință Patriei”, Asociația „Vectorul Pro-Moldova” (este vectorul lui Dodon sau Plahotniuc?), Asociația „Dacii liberi din Basarabia”, care a început pe Aleea Clasicilor la orele 12.00 și pe care am părăsit-o cu regret după doar vreo 20 de minute. Un timp minunat cu soare și doar vreo 30 de participanți (atâția patrioți si iubitori de neam sunt în acest colț de țară?). A fost primul regret pe care l-am avut. Apoi, citind pe unul din transparante lista vinoveților de „inchinare a țării Rusiei” unde alături de Dodon și Greceanîi era scris numele lui A. Năstase (față de care am multe obiecții) m-a întristat și mai mult.

Începutul manifestării, moderată de președintele Partidului „Democratia acasă” V. Costiuc, a fost promițător, în pofida celor spuse mai sus. Trei eleve de la un liceu și două gimnazii din or. Căușeni au fost premiate de către V. Matei cu câte un set de cărți din opera inegalabilă a marelui Eminescu.
Mai apoi s-a trecut, cum era de așteptat, la problema unificării forțelor unioniste, în particular, la alegerile din circumscriptia nr. 38 de la Hâncești. „Blocul electoral UNIREA l-a înaintat în circumscripția nr. 38 pe dl D. Chirtoacă, decizie corectă fiindcă Blocul trebuie să se manifeste… Zilele trecute am fost în mai multe sate din această circumscripție. Am vorbit cu oamenii. Sunt foarte supărați pe guvernul de cinci luni, pe doamna care vine cu BMW-ul…” a declarat V. Costiuc. Am rămas perplex auzind aceste tâmpenii. Doar câteva zile în urmă D. Chirtoacă a prezentat poziția Blocului UNIREA în aceste alegeri care cere încheierea unui Pact de Neagresiune între Blocul UNIREA și Blocul ACUM. Dl V. Costiuc cu minuscului său partid face parte din acest Bloc și poziția adoptată de Bloc este obligatorie pentru toate componentele lui. De ce și-a permis acest lideraș să-și expună propria poziție care este sinucigașă pentru întreg segmentul eurounionist. Crede că pin această poziție va avea mai mulțe voturi. În ultimele alegeri parlamentare, în care a mers cu aceeași poziție, partiduțul său a luat tocmai 0,32%, iar în alegerile locale recente la primăria Capitalei candidatul sau a luat tocmai 0,81%. De ce astfel de „liderași” fără niciun suport în spate se dau mari formatori de opinie?

Scriam ceva timp în urmă că pe dreapta trebuie să fie un singur partid unionist nu un bloc, care oricând se poate destrăma și oricare din componente poate s-o ia razna. Este si cazul descris mai sus. Nu văd nicio deosebire în poziția lui O. Țîcu, V. Țurcanu, care se află în altă tabără unionistă, și a lui Costiuc. Sunt profund dezamăgit de prestația actuală a liderilor de pe întreg spațiul eurounionist și am mari temeri că în toamnă îl vom avea iarăși pentru 4 ani pe kremlinezul trădător Dodon la putere. Doar un singur candidat eurounionist, spriginit din timp de întreg segmentul eurounionist, are șanse de câștig în fața acestei râi comunist-socialiste Dadon.

Cu deosebita consideratiune,

Valeriu Dulgheru