După memorabila aniversare a 100 de ani de la descoperirea pancreinei (insulinei) de către ilustrul savant Nicolae Paulescu (21.07.1921) și omagierea acestuia în cadru festiv de către Academia Română, eternii antiromâni, niște neica nimeni care doar așa ies în evidență, nu s-au putut abține să nu ne întunece bucuria și se răstesc cu ură bolșevică contra a tot ce e mândria Neamului Românesc. Acum sânt porniți și contra unor evrei: Aurel Vainer și distinsa doamnă Irina Cajal, fiica academicianului Nicolae Cajal, care în concepția lor au legitimat prin prezență evenimentul de la Academie și cer la Cîțu demiterea doamnei Cajal din funcția de subsecretar de stat.

A se vedea mai jos apelul acestor oameni bolnavi de ură și replica academicianului Ioan Aurel Pop:

Un grup de intelectuali români, printre care scriitorii Liviu Antonesei și Norman Manea, filozoful Andrei Cornea sau istoricul Mihai Demetriade, semnează o scrisoare deschisă adresată primului ministru și ministrului culturii, prin care protestează față de prezența unui reprezentant al guvernului la o manifestare organizată de Academia Română în onoarea profesorului Nicolae Paulescu, personalitate pe care semnatarii apelului o consideră ”autorul celui mai radical discurs antisemit cunoscut în spațiul românesc”.

Redăm mai jos textul integral :

Apel

Bucureşti, 26 iulie 2021

Domnului Prim –ministru, Florin-Vasile Cîţu

Domnului Ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu

Suntem profund revoltați de participarea doamnei Irina Cajal Marin, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, la manifestarea organizată de Academia Română în onoarea lui Nicolae Paulescu, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la inventarea insulinei.

Prin prezența lor, doamna Irina Cajal, Subsecretar de stat și domnul Aurel Vainer, Președinte onorific la FCER, au legitimat un eveniment memorial de glorificare a unuia dintre cei mai antisemiți ideologi interbelici.

Reamintim că Nicolae Paulescu, vicepreședinte al Ligii Apărării Național Creștine (partid al cărui siglă a fost zvastica), a fost una din figurile proeminente ale naționalismului extrem, antisemismului și rasismului în climatul ideologic și politic al României interbelice.

A fost autorul celui mai radical discurs antisemit cunoscut în spațiul românesc. Acest discurs incita la ură și eliminarea evreilor (el folosea exclusiv termenul de „jidani”), discurs cu influență uriașă în procesul de fascizare a României din anii 1930, ce a contribuit substanțial la ororile Holocaustului. Însuși Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, îl considera, alături de A.C. Cuza, un ilustru înaintaș.

Scrierile lui Paulescu au fost publicate (inclusiv în perioada recentă) și comentate critic în numeroase lucrări științifice. Nu există pentru nimeni, circumstanța atenuantă a necunoașterii.

Dată fiind gravitatea asocierii unui demnitar cu omagierea unui mentor al rasismului, credem că nu avem de a face cu o „gafă” sau cu o „greșeală regretabilă” ci cu o crasă ignorare a normelor morale fundamentale ale societăți românești actuale.

Dat fiind cele arătate mai sus, solicităm demiterea doamnei Irina Cajal din funcția sa guvernamentală.

Cu deosebitǎ stimă,

Liviu Antonesei

Laszlo Alexandru

Péter Bányai

Horia Bozdoghinǎ

Maria Bucur

Michael Cernea

Iurii Chişinevski

Vera Cîmpeanu

Emanuel Copilaş

Andrei Cornea

Mihai Demetriade

Smaranda Enache

Alexandru Florian

Mihai Dinu Gheorghiu

Manole Iosiper

Werner Kremm

Elena-Irina Macovei

Norman Manea

Lucian Nastasă-Kovacs

Irina Nastasă-Matei

Cristian Pârvulescu

Florin Poenaru

Costi Rogozanu

Maria Roth

Liviu Rotman

Michael Shafir

Mariuca Stanciu

William Totok

Daniel Vighi

Reacția președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop
Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, consideră nefondat protestul lansat de grupul de intelectuali, transmite edupedu.ro.

El reamintește că la evenimentul Academiei Române au fost invitați și au participat doi membri importanți ai comunității evreiești: Aurel Vainer, președinte onorific al Federației Comunităților Evreiești, și Irina Cajal Marin, subsecretar de stat și fiica lui Nicolae Cajal, presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiești între 1994 si 2004 și fost academician.

Potrivit lui Ioan Aurel Pop, din relatările primite de la evenimentul la care el nu a participat din motive de sănătate, atât Aurel Vainer, cât și Irina Cajal au rostit cuvinte „extraordinar de elogioase” la adresa românului care, „pentru lumea științifică, a făcut o descoperire epocală acum 100 de ani”.

*

Nota redacției – Nu-i cunosc pe toți semnatarii textului de mai sus. Dar cei pe care-i cunosc sunt niște indivizi lipsiți de respectul adevărului, mincinoși când e nevoie și lipsiți de onoare. În fruntea acestora l-aș pune pe Norman Manea.