CD
552 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

CELE CINCI LEGI UNIVERSALE ALE STUPIDITĂȚII UMANE
De Corinne Purtill

Diferența dintre societățile care se prăbușesc sub greutatea cetățenilor lor proști și cele care îi transced este doar prevalenta non-proștilor.
În 1976, un profesor de istorie economică la Universitatea din California, Berkeley a publicat un eseu subliniind legile fundamentale ale unei forțe pe care o percepea ca fiind cea mai mare amenințare existențială a umanității: PROSTIA.

Oamenii proști, a explicat Carlo M. Cipolla, împărtășesc mai multe trăsături de identificare: sunt abundenți, sunt iraționali și provoacă probleme altora fără un beneficiu aparent pentru ei înșiși, scăzând astfel bunăstarea totală a societății. Nu există apărări împotriva prostiei, a argumentat profesorul de origine italiană, care a murit în 2000.

Singurul mod în care o societate poate evita să fie zdrobită de povara idioților ei este dacă cei neproști lucrează și mai mult pentru a compensa pierderile fraților lor proști.

Să aruncăm o privire la cele cinci legi de bază ale prostiei umane ale lui Cipolla:
Legea 1: Întotdeauna și inevitabil toată lumea subestimează numărul de indivizi proști în circulație.
Indiferent de câți idioți ai bănui că ești înconjurat, a scris Cipolla, invariabil vezi mai diminuat totalul. Această problemă este agravată de presupunerile părtinitoare conform cărora anumiți oameni sunt inteligenți, pe baza unor factori superficiali, cum ar fi locul de muncă, nivelul lor de educație sau alte trăsături pe care le credem a fi exclusive prostiei. Ei bine, nu sunt. Ceea ce ne duce la:
Legea 2: Probabilitatea ca o anumită persoană să fie proastă este independentă de orice altă caracteristică a acelei persoane.
Cipolla presupune că prostia este o variabilă care rămâne constantă în toate populațiile. Fiecare categorie pe care și-o poți imagina – sex, rasă, naționalitate, nivel de educație, venit – deține un procent fix de oameni proști. Sunt profesori de facultate proști. Sunt oameni proști la Davos și la Adunarea Generală a ONU. Există oameni proști în fiecare națiune de pe pământ. Cât de numeroși sunt proștii dintre noi? Este imposibil de spus. Și orice presupunere ar încălca aproape sigur prima lege, oricum.
Legea 3. O persoană proastă este o persoană care cauzează pierderi unei alte persoane sau unui grup de persoane, în timp ce el însuși nu obține niciun câștig și chiar poate suferi pierderi.
Cipolla a numit-o pe aceasta Legea de Aur a prostiei. O persoană proastă, conform economistului, este cea care provoacă probleme altora fără niciun beneficiu clar pentru sine.
Unchiul nu se poate opri să posteze articole de știri false pe Facebook? Prost. Reprezentantul serviciului pentru clienți care te ține la telefon timp de o oră, iti închide de două ori și reușește cumva să-ți strice contul? Prost.
Această lege introduce și alte trei fenotipuri despre care Cipolla spune că coexistă alături de prostia. În primul rând, este persoana inteligentă, ale cărei acțiuni îi avantajează atât pe sine, cât și pe ceilalți. Apoi este banditul, care se folosește pe cheltuiala altora. Și, în sfârșit, este persoana neputincioasă, ale cărei acțiuni îi îmbogățesc pe alții pe cheltuiala lui.

Cei neproști sunt o grămadă defectuoasă și inconsecventă. Uneori acționăm inteligent, alteori suntem bandiți egoiști, alteori acționăm neputincioși și suntem profitați de alții, iar uneori suntem puțin din ambele. Proștii, în comparație, sunt modele de consistență, acționând în orice moment cu o idioție neînduplecată.
Totuși, prostia consecventă este singurul lucru consecvent despre prost. Asta îi face pe cei proști atât de periculoși. Cipolla explică:
În esență, oamenii proști sunt periculoși și dăunători, deoarece oamenilor rezonabili le este greu să-și imagineze și să înțeleagă un comportament nerezonabil.

O persoană inteligentă poate înțelege logica unui bandit. Acțiunile banditului urmează un model de raționalitate: raționalitate urâtă, dacă vrei, dar totuși raționalitate. Banditul vrea un plus pe contul lui. Deoarece nu este suficient de inteligent pentru a găsi modalități de a obține plus și de a vă oferi un plus, el își va produce plusul făcând să apară un minus în contul dvs. Toate acestea sunt rele, dar sunt raționale și dacă ești rațional poți să prezici. Puteți prevedea acțiunile unui bandit, manevrele sale urâte și aspirațiile urâte și adesea vă puteți construi apărarea.

Cu o persoană proastă, toate acestea sunt absolut imposibile, așa cum se explică prin Legea fundamentală a treia. O creatură proastă te va hărțui fără motiv, fără niciun avantaj, fără niciun plan sau schemă și în cele mai improbabile momente și locuri. Nu ai un mod rațional de a spune dacă și când și cum și de ce creatura proastă atacă. Când te confrunți cu un individ prost, ești complet la mila lui.
Toate acestea ne conduc la:

Legea 4: Oamenii neproști subestimează întotdeauna puterea dăunătoare a indivizilor proști. În special, oamenii neproști uită în mod constant că în orice moment și locuri și în orice circumstanțe a avea de-a face și/sau a se asocia cu oameni proști se dovedește întotdeauna a fi o greșeală costisitoare.
Subestimăm prostia și facem acest lucru pe riscul nostru. Aceasta ne duce la a cincea și ultima lege:

Legea 5: O persoană proastă este cel mai periculos tip de persoană.
Și corolarul său:
Un prost este mai periculos decât un bandit.
Nu putem face nimic împotriva proștilor. Diferența dintre societățile care se prăbușesc sub greutatea cetățenilor lor proști și cele care le transced sunt preponderenta non-proștilor.

Cei care progresează în ciuda prostiei lor dețin o proporție mare de oameni care acționează inteligent, cei care contrabalansează pierderile prostului aducându-și câștiguri pentru ei și semenii lor.
Societățile în declin au același procent de oameni proști ca și cei de succes. Dar au și procente mari de oameni neputincioși și, scrie Cipolla, „o proliferare alarmantă a bandiților cu tentă de prostie”.
„O astfel de schimbare în compoziția populației neproaste întărește în mod inevitabil puterea distructivă a fracțiunii [proștii] și face ca declinul să fie o certitudine”, conchide Cipolla. „Și țara se duce spre iad”

Aviz:
Corinne Purtill este autoare și jurnalist pentru revista Quartz din California.

Sursa: https://bharatabharati.in/2017/04/29/the-five-universal-laws-of-human-stupidity-corinne-purtill

Traducerea: CD

*

NR – Se zice că Ion Luca Caragiale ar fi ținut o conferință publică Despre prostie. Personal, am insomnii pe această temă: cât am fost de prost în N situații! Dar n-am fost consecvent și constant.