O istorie neelucidata: monumentul evreilor prefacuti in sapun

2

+
La intrarea in cimitirul evreiesc din Sarata, pe partea dreapta, se afla un monument din piatra, sub forma unui pasari, idee sugerata de inciziile laterale sub forma unor aripi, terminat in parte de sus cu o portiune metalizata, simbolizind o torta. Monumentul are pe frontispiciu o inscriptie in limbile romana si ebraica. Textul, desprins parca dintr-o alta lume, te copleseste prin mesajul sau: „Aici zac evreii prefacuti in sapun de bestiile fasciste intre 1939-1944. In amintirea lor infratiti-va popoare in lupta pentru o lume noua”.
La mai bine de 60 de ani de la declansarea terorii naziste, in care au murit milioane de evrei, povestea incredibila ne-a fost dezvaluita la Comunitatea Evreiasca din Bacau. „Stiu ca sub acel monument sint ingropate citeva mostre de sapun facut din cadavrele celor exterminati in perioada 1940-1942”, ne-a declarat Izu Butnaru, in virsta de 66 de ani, secretarul Comunitatii Evreiesti din Bacau.
Pentru ca era copil in acea perioada, el nu ne-a putut oferi mai multe informatii, dar este convins ca sapunul, desi nu a fost facut la Bacau, este de sorginte romaneasca. „S-a facut sapun din cadavrele celor ucisi in acei ani in Romania”, a spus Izu Butnaru.
Despre istoria acelui monument nu am putut afla informatii nici de la Izu Butnaru si nici de la Vigdar Hari, presedintele Comunitatii Evreiesti din Bacau. „N-as putea sa va spun nici cind a fost ridicat si nici de catre cine acel monument”, ne-a zis presedintele Hari.
Misterul monumentului evreiesc ni l-a dezvaluit Eugen Sendrea, expert in patrimoniu. „Monumentul a fost ridicat in anul 1953, in memoria victimelor fascismului. In fisele din 23 mai 1963 era considerat monument istoric. In noua lista a monumentelor din 1977, nu a fost inclus, deoarece existau incertitudini, conducatorul comunitatii evreiesti de atunci, Aizerman, precizind la un moment dat ca nu detine dovezi concrete ca acolo ar fi ramasite umane. Insa zvonul este ca sub monument sint depozitate opt lazi cu sapun facut din cadavrele evreilor”, a afirmat profesorul Eugen Sendrea din cadrul Centrului Judetean de Cultura Bacau.
Monumentul din cimitirul evreiesc ramine un spatiu peste care istoria a pus pecetea tainei. Si nimeni nu are curajul sa faca cercetari pentru a vedea ce este legenda si ce adevar in aceasta poveste. (C. Gh.)
*
Nota redacției – Subiectul acesta – săpunul evreiesc, îl punem în discuția cititorior noștri. Nu ca o dovadă de curaj, ci din nevoia de a pune capăt minciunii instituționalizate.