*IDIOCRAȚIA”*
Inteligenţa umană conţine în sine formele tuturor lucrurilor şi are capacitatea de a se asimila oricărui gând, motiv pentru care putem spune că întreg Universul se află, de fapt, în interiorul ei, inteligenţa oferă cea mai profundă înţelegere a lucrurilor şi este cea care dezvăluie cel mai bine adevărata lor frumuseţe.
– Omul contemporan a regresat din punctul de vedere al inteligenţei.
– Suntem din ce în ce mai proşti
– IDIOCRAȚIA tinde să devină cea mai gravă ameninţare la adresa umanităţii
Despre inteligenta si efectul Flynn
Unul dintre paradoxurile vremurilor actuale este creșterea numărului oamenilor proști în dauna celor inteligenți.
Dezbaterea despre ceea ce înseamnă un om inteligent este vastă, atât din perspectiva omului comun, cât şi din cea ştiinţifică sau filosofică.
Înainte de a înțelege caracteristicile unui om inteligent, ar mai exista o întrebare: ne îndreptăm spre o “stupidizare” a umanităţii?
Există în acest sens o tendinţă paradoxală şi periculoasă a începutului de secol XXI și căreia în neuroștiințe i s-a dat un nume: efectul Flynn.
Definit de profesorul James Robert Flynn, de la Universitatea Otago, din Noua Zeelandă, efectul Flynn relevă că în anii 2000, în ciuda progreselor pe toate planurile, a dinamicii vieţii şi a posibilităţilor de afirmare individuală, omul contemporan a regresat din punctul de vedere al inteligenţei.
Un alt documentar, “Demain tous crétins?” (Mâine, toţi proşti?), susţinut de antropologul englez Edward Dutton, specialist în inteligenţa umană, insistă pe o realitate demonstrată de studii şi cercetări, aceea că: „Suntem din ce în ce mai proşti.
Se întâmplă chiar acum.
Este un fenomen în desfăşurare şi este imperios necesar să conştientizăm acest fapt şi să găsim soluţii”.
Carlo Cipolla, specialist în istoria economiei mondiale, susținea încă din anii 90′ în lucrarea “Allegro ma non Troppo con le Leggi Fondamentali della Stupidita Umana”, că idiocrația tinde să devină cea mai gravă ameninţare la adresa umanităţii.
“Proştii sunt mulţi, iraţionali şi reprezintă o sursă continuă de probleme pentru ceilalţi.
Pentru că nu pot fi izolaţi, singura modalitate prin care o societate se poate apăra de idiocraţie este stimularea continuă a inteligenţei”, spunea profesorul italian de la Universitatea Berkeley, California.
Într-un astfel de context, a cunoaşte caracteristicile oamenilor inteligenţi este esenţial. Ce înseamnă a fi inteligent?
A fi instruit, educat, a citi mult, a rezolva probleme complicate, a şti ce se petrece în lume?
Cum poate fi definită inteligenţa umană?
Prin nivelul IQ-ului, prin acţiuni, prin deciziile luate?
*Iată elementele definitorii pe care le manifestă un om inteligent:*
**1.** *Creativitatea** – este semnul unui spirit flexibil şi deschis, aflat mereu în căutarea altor provocări în domeniul cunoaşterii, fie prin profesie, fie prin cultivarea unor pasiuni care exploatează această zonă a personalităţii; oamenii inteligenţi nu se lasă prinşi în prejudecăţi şi idei primite de-a gata; persoanele creative evită “drumurile bătute”, previzibilul, rutina;
*2.* *Curiozitatea* – nu în sensul banal de a pune mereu întrebări, pentru a afla orice despre oricine, ci al căutării continue, în zonele de interes profesional, general, individual, pentru a descoperi informaţii noi, care să fie integrate în universul cunoaşterii personale; de altfel, aceste persoane, in general, stăpânesc mult mai multe cunoştinţe în domeniul lor de activitate decât ceilalţi;
*3.* *Originalitatea* – este una dintre caracteristicile oamenilor inteligenţi care se poate manifesta atât în profesie, cât şi în situaţiile de viaţă cotidiene, prin rezolvarea atipică a problemelor, prin soluţii întotdeauna surprinzătoare pentru cei din jur; de aceea familia, colegii de serviciu, cunoştinţele apelează la ajutorul oamenilor, pe care îi consideră inteligenţi, în luarea deciziilor sau pentru rezolvarea problemelor de orice fel;
*4.* *Capacitatea de abstractizare şi de vizualizare* – reprezintă reflexul unei inteligenţe exersate îndelung şi continuu, care conduce la conexiuni inedite între informaţii, între concepte, la idei şi ierarhizări de raţionamente uneori dificil de pus în cuvânt, pe care cei din jur de obicei nu le înţeleg sau le înţeleg cu greutate;
*5.* *Rapiditate în analizarea şi asimilarea noilor informaţii* – trăsătură care, în mod obişnuit, pentru oamenii inteligenţi, se asociază şi cu aplicarea corectă în practică a acestor informaţii.
*6.* *Păstrarea calmului în toate împrejurările* – o calitate deosebită, mai ales în condiţiile în care pot să existe nenumărate motive care să declanşeze enervarea sau nemulţumirea.
Oamenii inteligenţi au mai multă stăpânire de sine, mai mult autocontrol decât ceilalţi, iar un studiu realizat la Universitatea Michigan, pe 600 de persoane, a arătat, fără dubiu, că persoanele cu un coeficient intelectual mai scăzut sunt mult mai agresive, iar copiii care trăiesc într-un mediu ostil au probleme în privinţa dezvoltării mentale;
*7.* *Oamenii inteligenţi îşi cunosc valoarea* – spre deosebire de cei mai puţin inteligenţi, care au tendinţa de a se supraevalua şi de a avea întotdeauna dreptate, oamenii inteligenţi au o justă reprezentare a propriei valori, trăsătură din care derivă şi alte calităţi, precum generozitatea şi empatia care sunt cultivate şi prin educaţie;
*8.* *Capacitatea de recunoaştere a propriilor greşeli* – este una dintre caracteristicile oamenilor inteligenţi care nu-i vor învinovăţi pe cei din jur pentru eşecurile lor posibile;
*9.* *Oamenii inteligenţi pot fi uneori reticenţi în relaţiile cu cei din jur* – este o caracteristică generată de tentaţia de a analiza permanent persoane şi lucruri; când construiesc însă relaţii de prietenie, acestea sunt solide şi de lungă durată, mult mai stabile decât ale celor mai puţin inteligenţi;
*10* *. Persoanele cu un grad de inteligenţă mai ridicat au tendinţa de a se culca târziu -* aşa spun toate studiile, o trăsătură justificată, probabil, de dorinţa mai mare decât a celorlalţi de a da sens timpului lor, de a învăţa şi a se dezvolta intelectual;
*11* *. Oamenii inteligenţi au un simţ al umorului mult mai dezvoltat decât ceilalţi* – un test realizat cu un grup de persoane care realizau desene animate a relevat că aceştia au avut rezultate excepţionale la testul de inteligenţă;
*12* . *Persoanele inteligente au tendinţa de a amâna activităţile de rutină, ca şi sarcinile de serviciu care li se par inutile* – aceste persoane nu cad aproape niciodată în capcana clişeului “echilibru între muncă şi viaţa privată”, reuşind să fie dedicate 100% faţă de ceea ce fac, pe toate fronturile, în acelaşi timp.
*13* . *Oamenii inteligenţi preţuiesc relaţiile cu ceilalţi, dar selectiv* , evitând excesul de viaţă socială, care îi oboseşte, preferând să se dedice preocupărilor lor; acceptă, de asemenea, fără resentimente, faptul că nu pot fi pe placul tuturor.
Aşadar, a recunoaşte caracteristicile oamenilor inteligenţi şi a cultiva empatia faţă de aceştia este un semn al propriei inteligenţe şi un mod de a contracara tendinţa de “stupidizare” din societatea contemporană, de a combate “idiocraţia”.
Inteligenţa poate triumfa în faţa idiocraţiei, dacă tot mai mulţi oameni decid să-şi folosească puterea de a gândi, să-şi depăşească limitele şi stereotipiile, să înţeleagă, să ştie, să progreseze.
Orice reuşită este, până la urmă, rezultatul muncii, al curajului şi al inteligenţei.
„Inteligenţa umană conţine în sine formele tuturor lucrurilor şi are capacitatea de a se asimila oricărui gând, motiv pentru care putem spune că întreg Universul se află, de fapt, în interiorul ei, inteligenţa oferă cea mai profundă înţelegere a lucrurilor şi este cea care dezvăluie cel mai bine adevărata lor frumuseţe” (Victor Cherbuliez) – sunt alte argumente care pledează pentru conştientizarea şi cultivarea activă a acestei dimensiuni inconfundabile a fiinţei umane şi fără de care nu am fi putut evolua.
E o teză elitistă si contine in ea samburele nazismului. Ati fi uimiti sa descoperiti in multi romani fara prea multa carte un sambure divin care, pus in conditii prielnice, poate da nastere unei mici minuni.
Din pacate, elitele se preocupa numai de geniali, de parca Dumnezeu ar fi Creat lumea ca sa avem toti IQ de peste 3420. Ma mir ca nu le plezneste mintea limitata elitistilor ce se inchină la zeul minte😂😂.
Oare cum stiau batranii de odinioara, analfabeti si fara studii, sa citeasca semnele din natura? Sau sa cultive ogorul la timp? Aveau studii multe?
Iar omul de la tara are si umor, semn de inteligenta nativa.
Culmea este ca asa zisii elitisti, cei cu un IQ cat casa, isi obtin diplomele culegand de zor idei din mama natura, din folclor si tot bazinul acesta de intelepciune ancestrala.
Albina culege si alchimizeaza in miere. Elitistii culeg si transforma ce au cules in diplome sau bani, faima trecatoare a efemeridelor. A muștelor de o zi.
Articolul acesta este scris ori de un evreu lipsit de inteligenta emotionala ( spun asta pornind de la ceea ce spunea dl Coja mai demult despre faptul ca evreii sunt buni sahisti, dar lipsiti de inteligenta emotionala), ori de un nazist. Cu totii stim ca demonii au cazut din trufie. Luând cu ei in planurile joase si o mare parte din ceea ce Dumnezeu crease. E usor sa cazi in intuneric si in ridicol. Mai greu este sa urci inapoi. Sa te intorci in Dumnezeu carand dupa tine tone de trufii este imposibil!
TROMPETA SIONISTA
– Gafa taiwaneză a lui Biden nu a “intentionat” nimic rău…
De M. K. Bhadrakumar
Probabilitatea este ca președintele american Joe Biden să fi comis joia trecută o gafă diplomatică la o adunare popular mijlocita de studioul trompetist CNN, că “Washingtonul s-a angajat să vină în apărarea Taiwanului dacă va fi atacat de China”.
Cu toate acestea, la fel ca gafele lui Biden, de obicei, nici aceasta nu a fost lipsită de un element de deliberare. Biden a fost chiar insistent.
Cu toate acestea, chiar a doua zi, Casa Albă a încercat să dea înapoi cu comentariile lui Biden, explicând că ele „nu anunța o schimbare viitoare de politică și nici nu ne-am schimbat politica. Suntem ghidați de Legea privind relațiile cu Taiwanul.”
Legea privind relațiile cu Taiwanul din 1979 angajează SUA doar să furnizeze Taiwanului arme pentru autoapărare, dar nu se angajează să trimită trupe americane pentru a apăra Taiwanul.
Din nou, vineri, secretarul/ministrul apărării Lloyd Austin și purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, au semnalat Beijingului că „status quo-ul nu s-a schimbat – iar Taipeiul a fost avertizat împotriva declarației de independență.”
Interesant este că, vineri, senatorul Edward J. Markey, președintele Subcomisiei pentru Asia de Est a Comisiei pentru relații externe a Senatului, și senatorul Dan Sullivan au introdus o legislație bipartizană intitulată Taiwan Actions Supporting Security by Undertaking Regular Engagements (Taiwan ASSURE) Act care „prevede măsuri de stabilitate pentru a reduce riscul de conflict în strâmtoarea Taiwan, prin sprijinirea dialogurilor pentru atenuarea neînțelegerilor și promovarea transparenței”.
Senatorul Markey, parlamentarul veteran din Massachusetts a spus:
„Trebuie să găsim modalități de a reduce tensiunile și de a evita calculele greșite în strâmtoarea Taiwan. Această legislație va investi în măsuri de stabilitate a crizelor ca parte esențială a strategiei regionale de securitate a Statelor Unite, cu scopul de a evita conflictele armate. În conformitate cu angajamentele asumate în temeiul Legii privind relațiile cu Taiwanul, Statele Unite trebuie să continue să sprijine participarea semnificativă a Taiwanului la comunitatea internațională și să ajute țara să reziste la constrângerea dintre strâmtori, luând în același timp măsuri clare pentru a evita conflictele din regiune.”
În mod evident, la nivelul responsabil al conducerii SUA, nu există nici o pozitie razboinica, doar șoimii razboinici și neoconii, vor să se joace “de’a amenintarile“ cu relațiile SUA-China.
Atât în cadrul Administrației Biden, cât și în cadrul Congresului, există o înțelegere la nivel înalt că securitatea națională a SUA nu este în joc aici, iar a juca soarta umanității este o nebunie pură. Biden are mai multă experiență în politică externă decât orice președinte american din istoria modernă de la Eisenhower incoace.
Beijingul a reacționat ferm la remarca lui Biden, doar pentru a îndrepta recordul. Oarer fi putut Biden să fie în întuneric cu privire la acordul energetic pe 20 de ani, semnat săptămâna trecută intre exportatorul american Venture Global LNG și gigantul petrolier de stat chinez Sinopec, privind furnizarea de 4 milioane de tone de gaz natural lichefiat anual și un al doilea acord cu brațul comercial al Sinopec pentru a furniza încă 1 milion de tone de GNL timp de trei ani?
De asemenea, săptămâna trecută au apărut rapoarte conform cărora distribuitorul chinez de gaze naturale ENN Natural Gas Co a semnat un acord pe 13 ani pentru a cumpăra GNL de la furnizorul american Cheniere Energy Inc începând cu iulie 2022. Este pentru prima dată în 3 ani când s-au semnat tranzacții majore de GNL între companiile chineze și americane.
Global Times a scris că acordurile ar putea „face China și SUA să tintească pentru o revenire la relațiile bilaterale normale”.
Din cause logistice cat și alți factori, SUA are în prezent capacitatea de a satisface cererea în cascadă a Chinei pentru gaze naturale. Se estimează că China va depăși Japonia ca cel mai mare cumpărător de GNL din lume în acest an.
Cooperarea energetică cu China este crucială pentru exportul SUA de gaze naturale pe termen lung. Pe piața asiatică, prețurile la energie cresc vertiginos.
Așa cum este, volumul schimburilor comerciale China-SUA a crescut cu 35,4% din ianuarie până în septembrie în termeni de dolar față de anul trecut (exporturile americane în China au sărit cu 43,5% în această perioadă) și se preconizează că vor depăși nivelul de 630 de miliarde de dolari de dinainte de războiul comercial din 2018 pentru a atinge -700 de miliarde de dolari.[1]
O astfel de creștere mărturisește caracterul interconectat al celor mai mari două economii ale lumii și subliniază că China și SUA aprofundează legăturile economice și comerciale și revin la o cale normală de la preluarea mandatului de către Biden. Viceministrul chinez de externe Le Yucheng a declarat marți, într-un interviu acordat CGTN, că China și SUA sunt „o comunitate inseparabilă de interese comune”.
Acestea fiind spuse, marea întrebare încă atârnă în aer: De ce a sunat Biden beligerant?
Trei – eventual, patru – motive pot fi avute in vedere.
În primul rând, post-Afganistan, fie că este vorba de Ucraina și Marea Neagră sau de expansiunea NATO, Administrația Biden isi încordează, cat mai poate, mușchii.
În al doilea rând, SUA este disperata că calea sa de a influenta Lumea prin amenintari devine blocata tot mai mult si nu se mai sperie nimeni de ei. Uită-te la chutzpah-ul cu Coreea de Nord.
De exemplu, lucrurile arată ca și JCPOA este pe cale să se prăbușească și tot ce rămâne este „o percepție a mișcării dezorientate în cadrul negocierilor”, după cum a scris in Trita Paris, cunoscutul expert american în problemele de Iran:
“amenintarile ce duceau la mai multă supunere nu mai sunt eficiente si astfel negocierile americane au pierdut parghia de putere, deci negocierile sunt pline de pericole grave”.
În mod ironic, chiar în timp ce Biden ameninta Beijingul, a apărut vestea că o flotilă navală comună chinezo-rusă afișează, in plina parada, „libertatea de navigație” făcând un cerc în jurul Japoniei și navigând spre baza Marinei SUA din Yokosuka, sediul Flotei a șaptea a SUA, cu care SUA au făcut mișcări provocatoare în strâmtoarea Taiwan și Marea Chinei de Sud.
Există un mesaj batjocoritor aici pentru SUA și Japonia, ca multe instalații militare cheie sunt situate pe partea de est a Japoniei.
Într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării se arată: „Sarcinile patrulării comune au fost de a demonstra drapelele de stat ale Rusiei și Chinei, de a menține pacea și stabilitatea în regiunea Asia-Pacific și, de asemenea, de a proteja facilitățile activității economice maritime a ambelor țări. În timpul patrulei, grupul de nave de război a trecut pentru prima dată prin strâmtoarea Tsugaru (spre pacificul de vest).”
În al treilea rând, Biden este pe deplin conștient de faptul că China nu are intenția de a anexa Taiwanul prin mijloace militare, iar grandoarea amenintarii sale nu ar schimba marea strategie a Beijingului.
Pe de altă parte, într-un moment în care capitalul său politic se epuizează și ratingul public scade, pare/da bine la public să sune “hotărât și puternic”.
Realitatea este că Biden și-a început președinția cu o agendă ambițioasă de refacere a economiei SUA care a atras comparația cu New Deal-ul lui FDRoosewelt.
Dar s-a împotmolit în negocieri și reguli ale Senatului și făcând față unei schisme în propriul partid, Biden a fost forțat să-si taie pânzele, iar cele mai ambițioase propuneri ale sale au fost abandonate, unele dintre ele la nesfârșit.
Între timp, după cum spune Axios, „Fostul președinte Trump spune celor mai mulți dintre cei care vor sa-l asculte că va candida din nou în 2024… Trump este inima, sufletul și liderul de necontestat al Partidului Republican și va câștiga cu ușurință nominalizarea dacă vrea, sondajele o arată inconfundabil de clar”[2]
Sursa: https://www.globalresearch.ca/biden-taiwan-gaffe-meant-no-harm/5759478
Note:
1. Caderea iminenta a Dollarului a facut ca China sa gaseasca un mijloc sigur sa scape de peste un trilion de Dollari ce ii are investiti in datoriile externe ale SUA si s-ai multumeasca si pe americani echilibrand cheltuielie de import-export intre cele dou a tari.
2. Trump, ”politistul rau” care stie sa ameninte mai bine ca Biden, ameninta iar, ca va reveni la presedintie, astfel ca cei speriati sa satisfaca de pe acum cererile lui Biden; asta’i jocul ‘inteligent”, traditional, aproape unic al Departamentului de Stat al SUA
Politica “politisul bun si politistul rau” sau “batul si morcovul” este singurul joc “inteligent” ce si-l permite SUA in relatiile lor externe, Cand pierd posibilitatea de a infricosa adversarul, jocul lor diplomatic nu mai poate fi aplicat si SUA devine o tara mediocra, de altfel asa cum si merita sa fie considerata.
Traducerea si note de: CD
Daca oamenii inteligenti ar fi majoritari , atunci prostovanii ar avea mare cautare , deci oricum am privi problema , de prosti nu scapa societatea in veci .
Nu de prost ma tem. El are posibilitate mica de a face rau. Ma tem de prostii trufasi! Multi dintre ei formatori de opinie prin Romania.
Prostie+ Trufie= prăbușire.
Impreuna sunt prea grele si te duc in intunericul noptii mintii.