ROMANII si ROMANIA: Intre Pamant si Cer.

Eseu de Prof. Dr. Nicolae Nicholas Dima

          Teme

I. Piramida Evolutiei Umane

II. Familii, Neamuri, Natiune

III. Secoluol 20

IV. Comunismul

V. Noua Ordine Mondiala

VI. QuoVadis Romania

Introducere.

Acest eseu se refera la starea actuala a Romaniei si invita la un efort comun de analiza in vederea gasirii unei solutii de refacere economica, politica si morala a tarii

Motivare. Insist pentru acest gen de provocare pentru ca Romanii cu simtul raspunderii sunt constienti de dificultatile, riscurile si confuzia prin care trece in present tara si sunt din ce in ce mai ingrijorati de viitorul ei. Daca nu luam atitudine, consecintele vor fi nefaste si poate chiar fatale. Situatia internationala este si ea grava si poate erumpe oricand, asa cum s-a intamplat inaintea celor doua razboaie mondiale. Desfasurarea evenimentelor de atunci a zguduit tara. Suntem pregatiti astazi pentru evenimente asemanatoare?

Premize. Carl Ritter, geograf German din secolul 19, sustinea ca pamantul este locul in care oamenii avanseaza de la barbarie la civilizatie. Eu adaug ca tarile reprezinta ariile geografice pe care natiunile evolueaza de la cultura materiala la emancipare intelectuala si inainteaza spre spiritualitate.

Noi Romanii suntem o natiune bine conturata, avem o tara si un stat, dar statul, ca expresie politica a natiunii, e ciuntit teritorial, iar natiunea e fragmentata. Suntem o natiune omogena prin limba, prin cultura si prin sentimentul apartenentei la o soarta comuna. Ne aflam din cele mai vechi timpuri pe aceleasi meleaguri in care ne-am nascut si pe care ne-am format. Din nefericire, am fost in calea unor popoare nomade si agresive care ne-au invadat, ne-au blocat evolutia, si ne-au mutilat fiinta si istoria. Am rezistat vitregiilor si am supravietuit, dar ne este suficient.Trebue sa ne rapunem soarta si sa invingem!

Supravietuire, Rezistenta, si Victorie. A rezista si a supravietui nu sunt virtuti. Sunt scuzele celor vitregiti de soarta. A invinge este o virtute! Noi am supravietuit, dar nu am invins. Am reactionat, dar nu am avut multe initiative. Invingatorii au initiative. Ei au obiective pentru care lupta si pentru care se sacrifica. Ei nu reactioneaza. Ei actioneaza! Si noi trebue sa formulam aspiratii si obiective clare si sa trecem la actiune. Asa au facut inaintasii nostri Stefan Cel Mare, Vlad Tepes, Mihai Viteazul…  Asa au facut I. C. Bratianu, Iuliu Maniu si Ion Antonescu! Cand ai curaj te respecta si dusmanii. Cand esti oportunist nu te respecta nimeni.

Remedii. Sa ne analizam trecutul cu onestitate si curaj. Sa ne asumam defectele si sa ne recunoastem greselile. Sunt multe! Sa intelegem cum si dece am ajuns in situatia precara de azi! Sa punem un diagnostic clar si sa aplicam un tratament adecvat! Nimeni nu ne ajuta daca nu ne ajutam mai intai singuri. Biblia calauzeste crestinsmul si omenirea spre mantuire. Noi sa daltuim in piatra o biblie a romanilor care sa ne calauzeasca spre emanicipare si afirmare.

Obiectivele Romaniei in etapa istorica actuala-Anno Domini 2021:

1)    Teritoriul dintre Prut si Nistru trebue reunificat cu tara.

2)    Transilvania trebuie definitiv romanizata.

3)    Romanii de la sud de Dunare si din Balcani si confratii de dincolo de Nistru trebue cultivati ca sa simta ca nu au fost uitati de tara-mama.

4)    Integrarea in Uniunea Europeana sa fie facuta cu mult tact astfel incat sa pastram identitatea nationala si suveranitatea tarii.

5)    La nivel international, Romania are nevoie de un plan strategic prin care sa-si asigure un loc propriu intr-o lume globalizata.

Aceste obiective ar trebui incluse in Constitutia Romaniei.