E timpul să renunțăm la fantasme și să acceptăm realitatea așa cum este…

În primul rând se impune acreditarea realitatatii că secuii nu sunt nici maghiari, nici unguri. Secuii sunt altceva, altă nație, nici naiba nu… știe exact-exact ce sunt secuii! Știm bine – si noi si ei! – că nu sunt maghiari, din păcate pentru ei! Încercarea de a-i transforma pe secui în maghiari a eșuat și trebuie acceptat clar acest adevăr. Vom avea mai mult de câștigat dacă vom pune la baza politicii noastre acest adevăr : secuii nu sunt și nu vor fi niciodată maghiari.? Din pacate nu sunt capabili! Trebuie să facem față acestui adevăr, a cărui sfidare ne-a adus până acum numai necazuri . Important este să-i păstrăm pe secui de partea noastră, alături de noi, într-un parteneriat activ cât mai strâns și mai energic.

În acest scop trebuie grijă mare când li se predă copiilor istoria, pentru a evita tot ce mai poate aminti azi de Occisio Siculorum, Trebuie chiar să abandonăm acest proiect,ce s-a dovedit a fi o utopie, o fantasmă. Dacă n-am fost vrednici să ducem până la capăt „aplatizarea/uciderea secuilor” înainte de Trianon, acum este prea târziu. Toata Europa pare ca este cu ochii pe noi, iar noi nici nu mai suntem ce am fost in Europa Centrala!

Personal socotesc ca cel mai mare dușman al maghiarimii este azi ADN-ul. Personal nu pot să cred în pronosticul analizelor ADN, le-am făcut și eu, cu rezultate pe care refuz să le comentez, Vă cer,va rog, pe toți maghiarii adevărați: refuzați orice analiză privitoare la trecutul d-voastră genetic. Nu ne este favorabil…

Analizele ADN pot scoate la lumină si lucruri poate ca adevarate, dar care pot da peste cap mitologia maghiară care va fi pusă în discuție, adeverind ideea simplă, că sosind în Pannonia, ungurii au dat aici peste o populație autohtonă,pasnica , peste care s-au declarat stăpâni. După o vreme din creuzetul panonic a apărut viteaza natie euro-asiatica,cuprinzand si anumiti maghiarii blonzi , cu pielea albă si profil arian înalți de statură și virili…

Azi, formula etnică a acestui amestec de populație poate fi calculată în procente foarte exacte cu ajutorul acestui nenorocit de ADN și alte produse ale geneticii pe care,sa speram, viitorul le va respinge.

În această ordine de idei semnalez că trepadusi de pe la Academia Română pregăteșc un volum dedicat românilor care,chipurile au făcut istorie pentru Hungaria. Nu e vorba numai de Iancu de Hunedoara de stralucitul Matei Corvin, de Bolyai ,de Anonymus, ș.a.m.d., sute de cazuri personale, ci și de acele sate din secuime, românești cândva, de acele doua sute de mii de greco-catolici romani din Ungaria, a căror confesiune inca mai dovedește etnia lor românească. Trebuie intervenit pentru a opri tipărirea unor asemenea cărți pana nu sunt concluzii indubitabile! Și, în general, pentru a combate orice aluzie la puținătatea gradului nostru de maghiaritate.

Asemenea aserțiuni lezează demnitatea noastră ungurească. Au existat, din păcate, si autori maghiari inconștienți interbelici care nu se lauda cu existența rasei maghiare, cu genomul hungar, acceptand încrucișarea raselor, a națiunilor etc. Cu astfel de autori nu avem de împărtășit niciun ideal! Au adus mari deservicii nobilei noastre etnii! E timpul să ne dezicem de ei și să-i punem la index! Să-i dăm uitării înainte ca românii să se folosească de ei! Căci,prevad, va fi scrâșnet de dinți!

Prevenind momentul când toate aceste date bio-genetice și istorice ar putea deveni publice, trebuie să ducem o muncă de lămurire și convingere a publicului maghiar cum că ADN-ul asta este un test ne-concludent, fără valoare științifică,(nici nu prea are!) discriminator, inventat pentru un scop ușor de bănuit. În acest sens trebuie convocate și forțele noastre din emigrație, a căror autoritate în asemenea chestiuni ar putea fi deosebit de mare.

Chiar dacă unii dintre noi se îndoiesc de șansele încercării de a discredita valoarea probatorie a ADN-ului, trebuie să ne simțim încurajați de succesul pe care l-am avut în combaterea, și sistarea cercetărilor de biologie genetică efectuate în România, mai ales la Iași, până pe la începutul anilor 1990, cercetări ale căror rezultate erau neconcludente pentru mândria și aplombul nostru european. Așadar, se poate! Suntem într-un impas, dar să nu disperăm! Nu trebuie uitat că în orice situație, noi putem conta pe oportunismul unor istorici români. Nu mai vorbesc de guvernanți. Îi cunosc bine!

Pericolul pentru noi nu vine dinspre partea românilor. Românii nu sunt capabili să țină dușmănie, sunt moi, lipsiți de consecvență și tenacitate. Pericolul pentru maghiarime vine dinspre tineretul secuiesc, care începe să priceapă că era mai profitabil pentru secui să-și asume condiția etnică de neam puternic, fără o relație directa de înrudire cu maghiarii. Tot mai răspândită este printre tinerii nostri ideea că numai Budapesta a avut de câștigat de pe urma maghiarizării secuilor. Secuii își pun tot mai mult întrebarea de ce până la Trianon (1920) autoritățile ungurești făceau statistici separate despre secui, considerându-i pe aceștia că nu sunt maghiari.

Când a avut dreptate Budapesta? Au aflat acești tineri că atunci când ungurii se simțeau pe cai mari, i-au tratat pe secui cu dispreț, ca pe niște străini, ca pe niște dușmani chiar. Nici când au fost în dificultate, la greu, maghiarii nu s-au declarat frați cu secuii. ci i-au privit ca pe niște rude sarace, îndepărtate, de proastă condiție! Ceea ce, din păcate, acum am ajuns sa spunem…cam așa este!Dar trebuie lămuriți acești tineri că nu noi, maghiarii, am inventat curvăsăria politică!

Sunt tot mai mulți secuii care află că Uniunea Europeană are programe de susținere financiară foarte generoase, dar numai pentru minoritarii care nu au o țară mamă care să-sprijine. Budapesta le-a ascuns secuilor că există aceste fonduri și programe și că nu pot fi accesate de secui pentru că au acceptat să fie declarați și considerați maghiari. Declarându-se parte componentă a nobilei națiuni ungare și recunoscându-li-se acest statut de excelență, secuii au pierdut din pacate, sute de milioane de euro.

Tinerii secui vor să intre ei singuri sub protecția Uniunii Europene și să aibă la inceput, drepturile pe care țiganii le au în Ungaria și în toată Europa! Ideea că și secuii ar putea beneficia de susținerea consistentă a Uniunii Europene prinde tot mai mult la tineretul secuiesc și poate aduce mari prejudicii. Personal, mă aștept ca secuii tineri să ne ceară în curând socoteala și ceva…despăgubiri pentru acest fals în acte publice! De aceea ar fi bine să luăm inițiativa să le propunem chiar noi secuilor să nu se mai declare maghiari, ci secui, prezentând această propunere ca pe o manevră făcută de comun acord, prin care să avem acces comun – repet: acces comun, la fondurile mari destinate etniilor care nu au ca patrie proprie un stat național: precum bascii, occitanii, catalanii, țiganii, găgăuzii și alții. Dacă inițiativa vine de la noi, de la maghiari, nu se va produce o ruptură între unguri și secui, ci dimpotrivă, avem motive să pretindem din partea lor recunoștință și sprijin direct . Trebuie să promovam ideea că în definitiv vinovați de maghiarizarea secuilor se fac…si românii, deoarece după 1918 nu au asigurat nicio protecție secuimii, Astfel aliatii lor inca de pe vremea lui Stefan cel Mare si Mihai Viteazul, i-au lasat pe fostii prieteni la voia intamplarii, acceptând teza Budapestei precum că secuii sunt fosti maghiari de mana a doua!

Adevarul este ca chiar daca Românii nu i-au trădat pe secui,nici nu i-au ajutat in niciun fel! Comunistii si apoi guvernanții români s-au lăsat cumpărați de Budapesta. I-au vândut pe secui Budapestei, cam… fără știrea românilor din Transilvania. La ce ne trebuie azi această divizare? Pentru că proiectul de reconstituire a Ungariei Mari, oricât de drag le este ungurilor, chiar nu mai are,in Uniunea Europeana, nicio șansă de reușită.

Tot mai mulți maghiari își dau seama de asta și avem datoria, în această situație, să le oferim co-naționalilor noștri o altă țintă în care să spere și să creadă, o țintă care să fie sau să li se pară mai accesibilă, mai realistă.

Declarând urbi et orbi că Ungaria Mare nu poate exista in U.E., vom deveni un model de comportament european, conform cu exigențele lumii viitoare, Dacă vom ști să speculăm acest contrast, vom putea lansa imediat propunerea, către comunitatea internațională, de a se făuri o comunitate a secuilor de cel putin o jumatate de milion grupati in curbura Carpatilor, care sa-si valorifice identitatea proprie , cultura proprie si minunatul sau trecut,baza a viitorului transilvan…

Prof.Nandor Demeny

**********************

Nota redacției – E textul cel mai lucid scris de un maghiar. Sunt bucuros să citesc informațiile despre secui, despre tinerii secui! Ca români, avem interesul și obligația de a-i sprijini pe secui să se regăsească în identitatea lor etnică, falsificată după 1918 de Budapesta, cu concursul involuntar și inconștient al autorităților de la București. Mă simt confirmat de acest minunat domn Nandor Demeny.