De la Nistru pân’ la Tisa
Proiect TV

Stimați compatrioți,
În România, ca și-n multe alte țări, televiziunea a devenit un instrument al manipulării și al imbecilizării publicului. Asistăm de ani de zile neputincioși la această degradare a televiziunii, în fapt a întregii mass media, aservită unor interese străine de tradiția românească, străine de ceea ce ar trebui să fie viitorul românesc al copiilor și nepoților noștri! Televiziunile, inclusiv cea de stat, mai degrabă sabotează și subminează conștiința și sensibilitatea românească, încercând să le scoată din mintea și inima fiecăruia dintre noi.

De ani de zile visăm la o televiziune legată de sufletul nostru, de interesele noastre legitime ca Neam și Țară. Din păcate, va mai trece vreme multă până când acest deziderat național se va împlini. Din fericire, s-a ivit totuși o breșă în monopolul pus de „ei” pe televiziune! S-a ivit ocazia de a face primii pași spre o televiziune autentic națională. Și anume s-a ivit ocazia de a avea o emisiune TV gândită să satisfacă nevoile și exigențele noastre românești. Durata acestei emisiuni depinde de ecoul pe care îl va avea printre românii de pretutindeni proiectul de televiziune sui generis pe care vi-l propunem sub numele DE LA NISTRU PÂN’ LA TISA. O emisiune zilnică, de o oră sau două, sub genericul DE LA NISTRU PÂN’ LA TISA, dedicată românilor de pretutindeni, dedicată problemelor autentice cu care ne confruntăm ca români, ca țară, ca neam.

Întâmplarea face că în urmă cu câteva luni a apărut „pe piață” postul NAȘUL TV, condus de inimosul teleast RADU MORARU. Este un post privat, bazat pe un acționariat în care se poate înscrie oricine. Acest post are o formulă simplă de funcționare: vinde timpii de antenă, cu ora. Cine dorește, cine se încumetă, cine prezintă garanții de profesionalitate, poate cumpăra asemenea spații de emisie prin încheierea unui contract de parteneriat, atractiv mai ales prin faptul că nu impune nicio restricție sau cenzură de ordin politic, ideologic. Simpatiile politice ale dlui RADU MORARU – care vor fi fiind acestea, nu devin criterii de selecție a partenerilor. Atitudinea dlui MORARU mi se pare a fi pe deplin corectă.

Ca atare, am putut lansa la NAȘUL TV o emisiune proprie, gândită cum m-a tăiat capul pe mine, în care am putut spune ce mi-a trecut mie prin minte, fără altă cenzură decât cea a „relighiunii și a moralului public” – ca să-i citez pe boierii români din urmă cu aproape două veacuri, când au refuzat introducerea cenzurii propusă de generalul Kissellef. Emisiunea mea, intitulată ÎNTREBĂRI LĂMURITOARE, poate fi urmărită în luna iulie lunea de la ora 18, iar din luna august va fi în fiecare duminică la ora 19. Puteți accesa aceste emisiunui prin youtube, cereți titlul emisiunii: ÎNTREBĂRI LĂMURITOARE. Sau pe site-ul www.ioncoja.ro, la secția Întrebări Lămuritoare găsiți înregistrarea emisiunilor. Postul Nașul TV poate fi urmărit prin abonament și pe Internet, pe site-ul www.nasul.tv

Din discuții purtate cu unul dintre cei mai importanți români de la Chișinău, a rezultat ideea că ar merita să cumpărăm un spațiu mult mai mare, de o oră sau două zilnic, numai așa putând dezvolta o politică culturală și spirituală proprie și coerentă, complexă, cu impactul dorit asupra tele-spectatorilor, cu un program capabil să atingă principalele aspecte și probleme ale vieții noastre publice.
A susține zilnic două ore de emisiune TV este o întreprindere care necesită o echipă de redactori, publiciști și ziariști competenți și interesați de realizarea proiectului nostru. Apelăm în primul rând la sprijinul colegilor, al prietenilor și al cunoscuților, pentru alcătuirea grupului redacțional. Dar și la persoanele necunoscute care, citind acest apel și considerându-se capabili și interesați, ne vor contacta pentru a-și oferi serviciile în redacția emisiunilor DE LA NISTRU PÂN’ LA TISA.

Apelăm de asemenea la românii cu posibilități materiale mai largi, sensibili la „nevoile neamului”. Un spațiu de două ore de emisie zilnică presupune cheltuieli importante, cel puțin pentru început. Cu timpul, proiectul nostru TV poate deveni chiar profitabil, prin publicitate, prin reclamele găzduite, deși în intenția noastră ar fi să nu perturbăm programele noastre prin publicitate… Om trăi și om vedea. Totul depinde de subscripția publică, cât va fi de generoasă.

O oră de emisie costă în jur de 300 Euro. Calculat pe lună, 300 x 30 = 9000 Euro dacă emisiunea este zilnică, de o oră. La o durată de 2 ore, costul se dublează: 18.000 Euro.
Evident, a produce o emisiune, de o oră sau două ore, înseamnă nu numai găsirea unor redactori TV talentați, ci și o remunerare măcar modică a acestora. Vom apela numai la persoane, ziariști și publiciști, care „simt românește”, suntem singuri că mulți ne vor sări în ajutor din pur voluntariat, dar nu putem cere voluntariat permanent la realizarea unor emisiuni profesional alcătuite. Costurile de producție a emisiunilor mi-e mai greu să le evaluez în momentul de față, această fațetă a televiziunii mi-e mai puțin cunoscută. Poate și pentru că pentru aparițiile mele TV, câte și pe unde au fost până acum, nu am fost niciodată plătit… Acest statut vreau să mi-l păstrez, să „prestez” ne-remunerat, dar nu pot pretinde același statut și pentru alții, mai ales oameni tineri, pe care sper să-i atrag la acest proiect. Colaboratorii permanenți vor trebui plătiți.

Persoanele care primesc acest mesaj sunt invitate să participe și la alcătuirea programelor pe care le vom difuza. Aceasta înseamnă că vom studia cu atenție ideile și sugestiile dumneavoastră privind (1) conținutul programelor, (2) pe cine să invităm în emisiune, (3) evenimentele pe care să le comentăm ori să le comemorăm etc. Asemenea sugestii puteți trimite pe adresa tv.ioncoja@yahoo.ro

Orientarea politică a subsemnatului este cea cunoscută de pe site-ul personal www.ioncoja.ro Sprijinind proiectul TV pe care vi-l oferim, veți sprijini și ideile politice pe care nu mi le-am ascuns niciodată. Firește, această orientare nu este împărtășită de toți românii. Drept care realizatorilor de emisiuni în cadrul proiectului le vom lăsa toată libertatea de a se face utili neamului românesc așa cum vor crede ei de cuviință.

Nota bene: Dezbaterea de idei pe această temă – cum să ne facem utili Neamului?, va fi în centrul atenției noastre. Nimeni nu are monopol pe viitorul românesc! Toți și fiecare suntem datori să nu lăsăm la voia altora, a străinilor, sau la voia întâmplării acest viitor! Trebuie să ni-l construim noi înșine! Proiectul TV pe care vi-l propunem eu și fratele nostru de la Chișinău, asta urmărește să fie: un laborator de idei și inițiative prin care să ne asigurăm de viitorul românesc al acestor plaiuri strămoșești! Un viitor românesc pentru urmașii noștri!

Problema Publicității. Postul NAȘUL TV își rezervă prin contract dreptul de a avea câteva minute de reclamă la orice emisiune, pentru propriul beneficiu. Deci nu vom putea elimina această publicitate din emisiunile noastre decât contra cost, probabil, adică plătind mai mult pentru ora de emisie. Asemenea putere financiară nu vom avea, în cazul cel mai fericit, decât după mai multe luni de funcționare. Așa că deocamdată vom accepta posibilitatea de a completa bugetul nostru și prin reclame proprii, în primul rând prin reclame ale sponsorilor interesați să-și facă publicitate în rândurile unui public telespectator cât „mai” românesc, ale firmelor care vor găsi de cuviință să ne sponsorizeze contra publicitate. Cu alte cuvinte, dacă este cazul, putem oferi celor ce ne sprijină și timpi de publicitate!

Pentru cei capabili și doritori să susțină material acest proiect am deschis o linie de cont la BANCPOST pe numele subsemnatului: COJA ION. Banii care vor fi depuși în acest cont vor fi exclusiv în răspunderea mea, în sensul că numai eu voi putea fi făcut vinovat de proasta gestionare a fondurilor adunate, vina nu va cădea asupra altei persoane. Cine are încredere în mine și va depune vreun ban pentru proiectul DE LA NISTRU PÂN’ LA TISA va avea și dreptul de a-mi cere socoteală pentru felul cum i-au fost cheltuiți banii. I se vor pune la dispoziție toate actele bancare legate de aceste depuneri. Pe site-ul ce va fi lansat cu numele DE LA NISTRU PÂN’ LA TISA vom face publice toate donațiile. Pentru donațiile care vor să rămână anonime, vom stabili un pseudonim fiecărui donator anonim, astfel ca toate depunerile să fie cunoscute și înregistrate ca valoare, însuși bugetul proiectului să fie cunoscut, să nu planeze nicio suspiciune între noi. Cine dorește să propună și alte reguli pentru corecta gestionare a fondurilor adunate este invitat să ni se adreseze, chiar dacă nu se va afla printre donatori.

Iată numerele de cont, cu datele necesare la depunerea donațiilor:

1. Dolari
Titular Cont: COJA ION
Cod IBAN: RO89BPOS72606976902USDO1
Adresa unității: BANCPOST Agenția Nicolae Titulescu
Bdul Nicolae Titulescu nr.95-103
Sector 1, București, Romania
SWIFT: BPOSROBU

2. Euro
Titular Cont: COJA ION
Cod IBAN: RO45BPOS72606976902EURO1
Adresa unității: BANCPOST Agenția Nicolae Titulescu
Bdul Nicolae Titulescu nr.95-103
Sector 1, București, Romania
SWIFT: BPOSROBU

3. Lei
Titular de cont: COJA ION
Cod IBAN : RO13BPOS72606976902RONO1
Adresa unității: BANCPOST Agenția Nicolae Titulescu
Bdul Nicolae Titulesu nr 95-103
Sector 1, București

Date de contact cu subsemnatul ION COJA pe acest subiect
tv.ioncoja@yahoo.ro
tel. 0744 90 38 90 021 222 81 00
Adresa poștală: ION COJA Oficiul postal 41 CP 30 Sector 1, București

Cu cât sunt mai mulți sponsorii noștri, cu atât mai mică va fi contribuția fiecăruia, necesară și suficientă lansării și susținerii proiectului nostru. Contăm cel mai mult pe cei care se angajează la o susținere constantă, lunară, sigură, oricât de mică ar fi acea susținere. Depunerea lunară minimă o estimăm la 50 (cincizeci) lei sau 20 euro ori dolari. (Suma maximă: 1000 000 (un milion) de euro sau dolari. Sumele mai mari de un milion euro le re-direcționăm pe adresa guvernului. Pentru ieșirea din criza în care ne-au băgat!…)

…Nu pornesc la acest drum de unul singur, deja mi s-au atașat câteva persoane al căror sprijin îmi va fi de mare folos. Deocamdată miza este mică: reușita emisiunii ÎNTREBĂRI LĂMURITOARE, o oră pe săptămână. Puteți intra pe youtube sau pe blogul meu să vedeți emisiunile deja difuzate.
Miza mare, importantă este proiectul DE LA NISTRU PÂN’ LA TISA, imposibil de realizat fără ajutorul a câtorva zeci de români inimoși, oameni ai faptei. Nu exclud din calcul varianta optimistă, a unui număr mare de susținători, peste așteptările noastre. Vom face față situației, oricât de mulți vor fi cei care ni se vor alătura! Măcar să ajungem să ne confruntăm cu acest …neajuns: surplus de parteneri, surplus de fonduri! Doamne, ajută!… Am putea trece la producție TV, de filme documentare pe subiecte românești ignorate sau ocultate. Multe am mai putea face!…

Ion COJA

19 iulie, 2013