CD
736 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
O întoarcere în Colchis – apărut pe 10.10.2010

Profetică și activistă, opera romantică a lui Jean Parvulesco este vectorul unui angajament personal total împotriva „misterului fărădelegii” și pentru apariția situației pe ruinele apocaliptice ale Istoriei.
Până acum, toate romanele lui au fost ca atâtea modalități ale acestei lupte finale, ca atâtea dezvăluiri ale mizei sale mistice.
Dar cu „Un retour en Colchide”, Jean Parvulesco realizează o inversare fantastică de perspectivă: nu mai este în lumea reală, sau se presupune că, totul se joacă, ci în cea a esențelor pure și a epifaniilor lor, acest Colchis ideal al cărui autor schimbând condeiul romancierului „negru” cu stiloul cronicarului „alb”, inventează și inventariază aici căile de acces, trecătorii (și și fundăturile).

Acestea sunt totuși extrem de singulare (și periculoase), deoarece sunt oferite nobilului călător în vise. Roman sau cronică, ce mai contează din moment ce lumea viselor este lumea reală, cea în care puterile infernale își lasă masca și în care Fecioara, sub cea mai delicată și neașteptată specie, arată calea cu degetul ei consolator.

Să nu ezităm să o spunem, „Un retour en Colchide” inaugurează un nou ciclu de mare literatură occidentală, precum Odiseea, inaugurată de Jean Parvulesco însușit cu „Dans la forés de Fontainebleau”. Roman de avangardă extremă, așadar, care rupe de toate formele dovedite ale genului în favoarea unei multiplicități de posibilități (inclusiv cea a unei literaturi kamikaze).

Căci molozul Istoriei este evident și cel al romanului însuși, al romanului care a uitat ființa, adică până la urmă și toate lucrurile luate în considerare, aproape tot ceea ce literatura de ficțiune a produs de la Chrétien de Troyes.

Se va înțelege că cu „Un retour en Colchide”, Jean Parvulesco nu se adresează minților leneșe și răcoroase, ci tuturor celor îmbătați de vinul alb al Antarcticii și vânturile puternice ale ghicirii. Aceștia nu vor fi dezamăgiți! Vor vedea corbi de pază la granițele polare ale Ierusalimului ceresc, vor trece Niprul cu Nicolae al II-lea în toată gloria lui, vor citi depețe de la agențiile Delphic, vor întâlni curve cerești, Vladimir Putin și Robert Bresson.
Și odată citită ultima pagină, nu vor putea rezista dorinței de a se întoarce la prima și a începe din nou.