Uitati ce am gasit in cartea prof. Ilie Badescu „Cu fata spre Bizant”:Cu fata spre Bizant
De Ilie Badescu
Pag.320
*

„Căderea unui imperiu ateu, cum a fost cel sovieto-kominternist, a fost si ea neprevazuta. Toate semnele sunt ca puterile lumii acesteia n-au anticipat o atat de radicala intarsatura a lucrurilor incat la Bucuresti sa se preschimbe seria “revolutiilor de catifea” (gandite de marile servicii) intr-o mare insurectie religioasa. In acest punct am identificat noi inca din 1990 sensul de mare surpriza al fenomenului Marian Munteanu.In toate discutiile pe care le-am avut atunci cu profesori si studenti occidentali de pe ambele versante ale Atlanticului am constatat nedumerirea lor, surpriza lor in legatura cu intorsatura de 180 grade a atitudinii acestuia, in care toti vazusera un lider, un exponent al triumfului rapid al doctrinei Fukuyama al “sfarsitului istoriei” si a instaurarii unei ere liberal democratice fara natiuni si fara biserici.

 

Faptul ca la Bucuresti “tinerii lui Marian Munteanu” incepusera brusc a-si face cruce, a merge la biserici, ca au pus pe frontul zidului Universitatii din Piata demonstratiilor Icoana Maicii Domnului si portretul lui Eminescu (pe Maica Domunului cu Pruncul Sfant), pe toata durata “Pietei Universitatii”, a fost ca un curent electric pentru mintile “triumfalistilor” coborîtori din doctrina lui Fukuyama.

 

Si desi respingeau din toata fiinta lor lucrul acesta, desi au facut tot ce le-a stat in putere sa creeze grupuri si reviste ale curentului acesta internationalist , antinational si necrestin, uneori chiar anticrestin, totusi mareea religioasa care-i inaltase pe tinerii Pietei pe un promontoriu national si religios n-a mai putut fi oprita de nimic. Le-a ramas “internationalistilor” acestora sa mai stranga ramasite ale acestei ridicari in momentul al doilea , cel al “refluxului religios” care a venit si el spre a reda insului obisnuit cadrul religiozitatii linistite, diferit, evident, de acela al religiozitatii de insurectie prin care se propagase “evenimentul mistic”, “lucrarea cea neprevazuta” si imposibil de oprit. Atunci, in 89-90, la Bucuresti, s-a intors axa lumii spre centrul ei firesc de gravitatie care este Însuși Iisus Hristos.”

Ce parere aveti?

*

Notă: Profesorul ILIE BĂDESCU este unul dintre cei mai profunzi și autentici sociologi ai României. Textul de mai sus pune în evidență religiozitatea profundă nu numai a lui Marian Munteanu, ci și a generației sale, a românilor în general. Din această perspectivă se poate vorbi de caracterul religios al „revoluției” din decembrie, și numai din această perspectivă evenimentele din decembrie pot fi etichetate ca revoluție, ca revoltă împotriva ateismului kominternist, de stat. Ceea ce nu figura în planul urmărit de Ion Iliescu & comp. Rolul lui Marian Munteanu și al colegilor săi în deturnarea loviturii de stat este un subiect pe care analiștii politici mercenari îl ocolesc cu grijă. Vom reveni.

Mulțumim domnului Rena pentru textul semnalat.

i.c.