Demis de Ministrul „Pecsiglas” în România, numit Ministru Plenipotențiar pe probleme de știință la Washington, SUA. Cum își pierde România oamenii de elită?
Anand-Sergiu Donca
19/01/2022

sursă foto: magnanews.ro

Fizicianul Nicolae Zamfir, membru titular al Academiei Române, se află în momentul de față în poziția de Ministru Plenipotențiar pe probleme de știință în capitala Statelor Unite ale Americii, Washington DC. Acesta a acceptat acest post abia în 2021, după ce a fost demis abuziv de ministrul Educației de la vremea aceea, Monica Anisie, de la conducerea Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

După ce și-a dat doctoratul în țară (1984), a plecat din România în 1990 ca cercetător la Köln University în Germania, la Brookhaven National Laboratory din New York, iar apoi a fost 7 ani profesor la Yale University, Wright Nuclear Structure Laboratory în SUA. La insistențele unor membri ai Academiei Române și motivat să dezvolte cercetarea în țara sa, domnul Zamfir s-a întors în România.

În 2010, încă de la începuturile Centrului ELI-NP, a fost directorul celui mai mare proiect european de cercetare construit în România, în valoare totală de 356 de milioane de euro − Laserul de la Măgurele. De la zero, a construit cea mai modernă și mai complexă bază de cercetare românească, având performanțe remarcabile și pe plan mondial.

„Sunt oameni de știință foarte, foarte buni – oameni ca Nicolae Zamfir, care e fantastic prin ceea ce a făcut, construind această platformă. Din punctul meu de vedere, platforma din România oferă o combinație unică de lasere de înaltă intensitate și fizică nucleară. Aceasta va ridica probleme pe care doar România le poate rezolva”, declara în urmă cu câțiva ani Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică și părintele științific al laserului de la Măgurele.

sursă foto: HotNews
În august 2020, Ministrul Educației, Monica Anisie, îl revoca din funcție pe profesorul Zamfir, fără discuții în prealabil, și fără vreo motivare publică propriu-zisă. „[Demiterea a venit] exact în momentul când ELI-NP începea să fie operațional, periclitând astfel finalizarea proiectului, generând grave consecințe financiare și afectând imaginea României”, a precizat Bogdana Simionescu, pe Facebook.

Iată comunicatul emis de Minister:

„Ministrul educației și cercetării, Monica Anisie, a semnat astăzi, 14 august, ordinul de numire în funcția de director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) a domnului Nicolae Marius Mărginean. Decizia are efect până la organizarea concursului, dar nu mai mult de 6 (șase) luni.

În această perioadă, acesta va exercita și funcția de președinte al Consiliului de administrație. Anterior acestei numiri, domnul Nicolae Marius Mărginean a fost președinte al Consiliului Științific al IFIN-HH, departament al cărui obiectiv este îndeplinirea rolului de orientare strategică și coordonare a activității de cercetare-dezvoltare și inovare în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH).

Pe această cale, Ministerul Educației și Cercetării mulțumește public domnului Acad. Nicolae Victor Zamfir pentru dăruirea și eforturile deosebite depuse în implementarea Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere. Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) este administrată de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), institut aflat în coordonarea Ministerulul Educației si Cercetării”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul Ministerului, fără a fi trimis presei, cum se obișnuiește.

După ce a fost demis, acesta a depus o plângere în instanță, având câștig de cauză. Tribunalul București a admis cererea depusă de Nicolae Zamfir și a decis suspendarea ordinului semnat de Anisie, decizia fiind executorie. În ciuda acestui fapt, ordinul judecătoresc nu a fost respectat.

„Ordinul [ministerial] a fost suspendat, dar deocamdată nici cel care a fost numit director în locul meu, nici Ministerul nu acceptă să se supună ordinului judecătoresc. (…) Conform juriștilor, ordinul este executoriu imediat și tot ce semnează directorul general interimar este ilegal, însă Ministerul Educației va trebui să regleze această situație și să îi comunice că ordinul de numire ca director interimar este nul, ca urmare a deciziei instanței.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Decizia instanței este de suspendare a ordinului de revocare din funcția de director general al IFIN-HH. Situația revine la 13 august, urmând să se judece pe fond dacă ordinul din februarie se menține sau nu, ordin prin care am fost numit”, a declarat domnul Zamfir atunci.

Conducerea Academiei Romane, inițiativa fiind luată de acad. Bogdan C. Simionescu (Vicepreședinte) și acad. Ioan Dumitrache (Secretar general) reacționează în repetate rânduri la atacurile asupra profesorului Nicolae Zamfir și a muncii echipei domniei sale, în schimb vocea elitelor românești nu este nici măcar băgată în seamă. Nu este singura dată când instituțiile statului aleg să ignore sfaturile pozițiile și inițiativele Academiei Române. De această dată, Academia și-a exprimat dezacordul printr-un protest și un punct de vedere enunțat pentru a-l susține pe domnul Zamfir.

Președintele României, Klaus Iohannis, decorând câțiva academicieni de renume, între care și Nicolae Zamfir sau Ioan Aurel Pop / sursă foto: mhtc.ro
În decembrie 2021, academicianul Nicolae Zamfir își anunță cei câțiva apropiați care i-au rămas alături că a fost numit Ministru Plenipotențiar pe probleme de știință la Washington, SUA. Acesta are deja cetățenie americană și se află, în momentul de față, în capitala Statelor Unite.

O amplă analiză a problemei, a posibilelor cauze, dar și o detaliere a lucrurilor înfăptuite de domnul Zamfir, poate fi citită aici.

La vremea aceea, ministru al Educației era Monica Anisie. Una dintre cele mai cunoscute gafe ale acesteia este folosirea cuvântului „pecsiglas” pentru „plexiglas”.

Ea s-a mai remarcat după ce a ascultat la ușa unei clase pentru a „prinde” o învățătoare și pentru că l-a numit consilier pe un fost impresar de fotbaliști, fără niciun fel de experiență în educație.

Tot Monica Anisie le-a sugerat elevilor fără curent, să învețe carte de la televizor. Date fiind cunoștințele sale în privința tehnologiei, Monica Anisie este favorită să preia portofoliul Ministerului Digitalizării și Cercetării.