Prințul Constantin Caradjea a salvat zeci de mii de evrei cu sprijinul regimului antonescian.
No issue detected

Stan Pățitu5 hours ago
stanpatitu1963@gmail.com120.158.148.66
domnule Coja,

vă mulțumesc că ați dat curs invitației mele de a scoate la lumină isprăvile prințului Caradjea! Poate așa, atît românii, cît și evreii mai învață cîte ceva din istoria adevărată a României! Și totodată vor afla și interesul prințului Caradjea pentru istoria României, deoarece el nu numai că a fost implicat direct în istoria de moment, dar s-a și ocupat de istoria veche a României, pentru care a ajuns și membru al academiei. A fost dat afară de bolșevici cînd s-au instalat la putere, fiind considerat chiabur. Bolșevicii i-au luat și dreptul la cultură, nu numai dreptul la proprietate.

Prin natura profesiei și funcțiilor deținute, a avut ocazia să ajungă la documente referitoare la români, care mai existau prin arhivele și bibliotecile din Europa de vest. El a scos la lumină cel mai vechi document referitor la români. A adunat tot ce-a găsit în incunabule, care s-au aflat la academie. Nu știu acum ce s-a întîmplat cu ele. Problema e: de ce n-am fost educați să știm care a fost activitatea lui culturală ca istoric, cît și activitatea lui politică și implicarea lui activă în istoria României? Vă spun eu de ce, pentru că atît istoria veche, cît și istoria de moment a românilor trebuia ștearsă din istoria lumii, precum și din mintea românilor, din memoria colectivă în care se sădește și crește identitatea națională. Ca să desființezi o nație e nevoie în primul rînd să ștergi din memoria colectivă identitatea națională, iar apoi să ștergi și țara de pe hartă.

Deși a fost un descendent dintr-o familie veche de fanarioți, ajunși la noi cu aproape 500 de ani în urmă, care în decursul istoriei s-au amestecat cu familii boierești de români, a fost un bun român și-un patriot care a militat împotriva forțelor răului, pentru a nu da șansa românilor să se implice și nici șansa altora să ne acuze mai tîrziu ca participanți la exterminarea etnică a altor popoare. Vorbesc la plural, deoarece am fost acuzați și de țigani, nu numai de evrei.

Nu s-a știut de el și nici nu s-a predat în școli nimic despre el, pentru că istoria după cel de-al doilea război mondial, ne-au scris-o învingătorii care au ocupat România și nu trebuia să se știe adevărul, deoarece mai tîrziu nu ni se puteau aduce acuzațiile false de participanți la holocaust. Din cauza asta nici recunoașterea meritelor lui nu s-a făcut decît după ce noii guvernanți ai României au recunoscut oficial falsele acuzații și România a plătit despăgubirile cerute.

Nu se puteau cere despăgubiri, dacă reabilitarea lui și implicit a României s-ar fi făcut înainte ca România să recunoască acuzația de holocaust și să plătească despăgubirile cerute, deoarece nu se mai puteau aduce acuzațiile false, pentru că activitatea lui și documentele care au supraviețuit contraziceau și anulau din start acuzațiile de holocaust produs de români la adresa evreilor.

În opinia mea consider că prințul Caradjea a fost un geniu, nu numai un mare patriot, care prin activitatea lui și documentele rămase a dejucat pentru 60 de ani, 1945-2005, inclusiv intenția de estorcare de bani a românilor, cu acuzații false. Din cauza asta pot afirma că a fost în același timp și un mare previzionar.

Zicala: să stăm strîmb dar să judecăm drept, are conform logicii trei variante. Putem să stăm strîmb și să judecăm strîmb. Iar a treia putem să stăm și drepț cînd judecăm drept. Ce folos că judecăm drept, dacă stăm cocoșați cu capul plecat în fața minciunilor? Prințul Caradjea a stat drept și-a judecat drept, ceea ce i-a obligat chiar pe evrei să-l răsplătească cu titlul de cel mai drept între popoare. Noi românii ar trebui să schimbăm atitudinea conform zicalei și să-nvățăm să și stăm drept cînd judecăm drept, ca să nu ne mai lăsăm cu capul plecat și călcați în picioare.

Din păcate guvernanții noștri nu numai că stau strîmb dar și judecă strîmb. Asta denotă nu numai faptul că România este în continuare sub ocupație de 72 de ani, 1945-2017, dar și faptul că guvernanții ei nu sînt români, chiar dacă ei și-au schimbat poziția de la pro-estici la pro-vestici.

Așa că, dragi români, e timpul să stăm și drept nu numai să gîndim drept.